Кадър и видео Фейсбук/Посольство России в БолгарииПосланикът на Русия в

...
Кадър и видео Фейсбук/Посольство России в БолгарииПосланикът на Русия в
Коментари Харесай

Митрофанова: Ролята на България за славянската писменост е безценна и неоспорима

Кадър и видео Фейсбук/Посольство России в Болгарии

Посланикът на Русия в България поздрави българите за 24 май и сподели какво е направила страната ни за славянската книжовност. Елеонора Митрофанова насочи поздравлението чрез видеоклип пред Националната библиотека " Св. Св. Кирил и Методий ". 

Във видеото, оповестено във фейсбук страницата на Руското посолство, Митрофанова декларира, че " отвън всякакво подозрение ролята на България във образуване и разпространяване на славянската книжовност, език и просвета е скъпа и неоспорима ".

" Прочутият съветски академик Дмитрий Лихачов пишеше: " България е дала на източните славяни висшия пласт на езика, " полюса на духовността ", обогатил нашия език, вдъхнал му нравствената мощ и дарба да възвисява мислите, понятията и визиите. Това е езикът, на който са се доверявали най-високите мисли, на който са се молили и са се писали тържествени думи. Той от самото начало бил паралелно с съветския народ и го е обогатявал духовно ", споделя още тя. 

Посланикът на Русия и дипломати на посолството поставиха цветя на паметника на Св. Св. Кирил и Методий, написа

Както е известно, по-рано през днешния ден Посолството на Русия в Скопие написа обява в Туитър, в която се цитира президентът Владимир Путин: " Днес в Русия е празник – Денят на славянската книжовност, а писмеността пристигна при нас точно от македонската земя – Владимир Путин ".



Му го честитаме на братскиот македонски народ Денот на светите Кирил и Методиј, кој се слави како државен празник.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР