кадър и видео: БтвОт МОН ще разпишат правилата така, че

...
кадър и видео: БтвОт МОН ще разпишат правилата така, че
Коментари Харесай

Министър Денков: „В понеделник ще има заповед с ясни правила как протича тестването в училищата

кадър и видео: Бтв

От МОН ще разпишат разпоредбите по този начин, че в случай че има 50% искащи в един клас да се тестват, то тогава тестваните се връщат назад в присъствена среда. Останалите деца остават онлайн.

От идната седмица следва децата от 1. до 4. клас да се върнат в клас при тестване два пъти седмично. То ще се прави от учители и родители в учебна среда. Заради многото въпроси в обществото по отношение на организацията на тестването, просветителният министър Николай Денков отговаряше на въпроси на шефа Диян Стаматов в предаването „ Тази неделя “ на бТВ.

„ В понеделник ще има заповед с написани по точки ясни правила по какъв начин протича тестването и какво се прави във всяка една обстановка “, сподели министър Денков. На въпрос на Диян Стаматов за какво тестването не се случва вкъщи, а би трябвало да е в учебна среда, Денков отговори, че няма по какъв начин да се обезпечи безвредна среда.

„ С тази висока заболеваемост и това, че имаме доста по-ниско публично схващане за отговорността към другите взехме решение, че тестването би трябвало да бъде общо изпитание сред родители и учители, които ще работят като екип, с цел да тестват децата “, разяснява Денков.

„ Има огромно отвращение измежду учителите да вземат участие в този развой. Основата на учителя е просветителна и възпитателна, а не да тества. Как ще се оправим с сътрудниците, които не желаят да вземат участие в тестването “, попита Стаматов. По думите на Денков и това ще бъде написано в заповедта.

„ Ако шефът на учебното заведение не може да обезпечи екипи от родители и учители, които да тестват децата, тогава учениците ще останат в образование в онлайн среда “, сподели Денков.

Директорът Стаматов се съгласи, че обстановката с позитивен тест на възпитаник към този момент е проиграна. „ Обаждаме се на родител, изчакваме да пристигна, следва посещаване при персоналния доктор, ПСР тест и в случай че е позитивен – ученикът и целият клас минават в карантина “, сподели Стаматов.

Според министър Денков единствените боклуци, които ще се събират по специфичен метод ще бъдат позитивните проби.

От МОН ще разпишат разпоредбите по този начин, че в случай че има 50% искащи в един клас да се тестват, то тогава тестваните се връщат назад в присъствена среда. Останалите деца остават онлайн.

Диян Стаматов сподели, че това ще бъде извънредно тежко за учителите. „ Обществото чака от нас да правим една нова задача. Повечето сътрудници ще положат старания, само че в действителност – дано не чакаме свръхчудеса “, сподели той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР