Кадър и видео България Он ЕърРесторантите са готови са работа

...
Кадър и видео България Он ЕърРесторантите са готови са работа
Коментари Харесай

Проф. Аргирова: Отварянето на заведенията може да доведе до проблеми

Кадър и видео " България Он Еър "

Ресторантите са подготвени са работа от 1 март. Професор обаче попари ресторантьорите, като предизвести, че отварянето на заведенията може да докара до проблеми. Премиерът Борисов разгласи, че заведенията наложително ще отворят порти от началото на идващия месец. От сектора са безапелационни, че няма да понесат още едно затваряне. 

Ресторантьорите във Велико Търново към този момент са приготвят да отворят порти след дългата пауза. Повечето заведения в остарялата столица ще стартират работа, с известни усложнения. 

" Трудностите ще бъдат в това каква част от личния състав ще се върнат на работа. Смятам, че е дори малко късно, само че влизаме в ситуацията на ръководещите, които се грижат за здравната система ", сподели за " България Он Еър " ръководителят на БХРА – Велико Търново Петър Стефанов. 

От сектора декларират, че са взели всички нужни противоепидемични ограничения, само че се надяват обществените ограничения да продължат и след отварянето на заведенията, защото ще работят с понижено работно време и при понижен потенциал. 

" Мисля, че на 1 март, в случай че отворим, повече не трябва да бъдем затваряни, тъй като в действителност ще е край за доста от сътрудниците. Персоналът ще се насочи към други браншове, тъй като той към този момент не устоя ", добави той. 

В същото време вирусологът проф. Радка Аргирова счита, че отварянето на заведенията може да се окаже нож с две остриета.

" Това е най-важното в нашия живот - баровете да са отворени и заведенията за хранене да са отворени. Според мен е риск, по тази причина до какъв брой е риск мога да кажа, когато наближи тази дата. Ако се задържи тази наклонност, която е сега и имаме известно леко понижаване, тогава това може да стане, единствено че в условия на понижаване и безусловно съблюдаване на дистанциите ", изясни тя. 

Ако обаче съществуващата сега наклонност се резервира – отварянето на заведенията ще докара до повече проблеми, счита проф. Аргирова. В същото време изчисленията на математиците сочат, че към  момента има муден, само че непрекъснат растеж на новозаразените.

Според Лъчезар Томов. в случай че съблюдаваме този логаритъм до началото на март ще имаме над 1000 инфектирани дневно в най-хубавия случай.

" Ако не се случи някакво знамение, което е с доста дребна възможност, чакаме 1500 до 2500 случая – това е минималната прогноза, направена въз основа на настоящата наклонност. Отварянето на заведенията за хранене може още веднъж може единствено да увеличи, само че може да увеличи и доста малко, зависи какъв брой хора вървят на ресторант ", счита математикът Лъчезар Томов. 

А настроенията измежду хората са спорни.

Според специалистите само и единствено имунизацията може да докара до излаз от пандемията. Според проф. Аргирова имунизацията ще успее да изведе светът от рецесията в околните 6 месеца. За  страната ни обаче прогнозата ѝ е песимистична. За нея у нас няма ясна отчетност за контрола над  пандемията.

" Какво е направил щабът освен да оповестява данни и числа.Защо и каква е задачата на всички затваряния и отваряния? Какво следва от тук нататък? ", уточни още проф. Аргирова.

Проблем пред обществото могат да се окажат и новите разновидности на Ковид –19. Британският вирус към този момент е реалност и у нас, а съгласно специалистите той е в пъти по-заразен от познатите досега.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР