Кадър ФСБ РФБивш боец, участвал в нападение срещу десантници от

...
Кадър ФСБ РФБивш боец, участвал в нападение срещу десантници от
Коментари Харесай

Арестуваха чеченски боец в Москва за избиването на 84 руски командоси през 2000 година

Кадър ФСБ РФ

Бивш войник, взел участие в нахлуване против десантници от Псков в Чечня през 2000 година, е задържан в Москва, оповестиха ФСБ и Следственият комитет.

Той е роденият в Чеченската република, Герман Арбинин. Бил е член на партизанските отряди на Шамил Басаев.

В близко бъдеще той ще бъде упрекнат в бандитизъм, въоръжен протест и посягане против чиновници на службите за сигурност. Разследването ще упорства за следствения арест.

Търсенето на други участници в нападенията против руснаците продължава. В скорошно изявление за " Российская газета " шефът на ФСБ Александър Бортников отбеляза, че наказването ще сполети всички терористи, " където и да се намират ".

Трагедия в дефилето Аргун

През 2000 година 90 бойци от 6-та рота на 104-ти гвардейски парашутен полк на 76-а гвардейска въздушно-десантна дивизия (Псковска област) водят война в региона на Шатой с 2500 бойци на Басаев и арабския наемник Хатаб.

Парашутистите съумяха да заемат височина 776, съвсем два дни се съпротивляват, след което съперниците им проникват в окопите и стартира ръкопашен пердах. 

В последна сметка командирът се свързал с полковата артилерия по радиото и призовал да стрелят по него.

Шест чиновници на службите за сигурност оцеляват, останалите 84 са убити. Успяват да забавят врага и да спечелят време за приближаването на запаса на федералните сили. Части от терористи заобикалят от пролам

За тяхната храброст 22 военнослужещи получават званието Герой на Русия, от които 21 бяха наградени посмъртно. Орденът за смелост е присъден на 68 бойци и офицери, 63 от тях - посмъртно.



Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР