> Кадър:ФейсбукНе е ясно дали масовото измиране на рибата има

...
> Кадър:ФейсбукНе е ясно дали масовото измиране на рибата има
Коментари Харесай

Мъртва риба покри брега на Варненското езеро, експерти търсят причината

 > Кадър:Фейсбук
Не е ясно дали всеобщото измиране на рибата има директна връзка с фрапантното замърсяване на езерото поради спукания подводен водопровод. Стана ясно, че по сигнала е осъществена инспекция. Ето какво оповестяват от институциите, ангажирани да открият повода за еко злополуката:

Експерти от Басейнова дирекция " Черноморски регион “ (БДЧР), Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) - Варна и Регионалната лаборатория към Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) направиха инспекция по сигнал за всеобщо измиране на риба във Варненското езеро.

При осъществения оглед на място в региона от кв. Аспарухово, " Терем-КРЗ Флотски арсенал-Варна “ ЕООД и до с. Казашко, са открити единични бройки мъртви дребни екземпляри риба (попче и гюмюш) на брега и в акваторията пред кораборемонтния цех. Взети са водни проби за разбор от трите места, като експресните (in-situ) данни записват кислороден недостиг само в региона на " Терем-КРЗ Флотски арсенал-Варна “ ЕООД.  Ще бъдат осъществени лабораторни разбори по биогени (азот амониев, нитратен и нитритен, общ азот, общ фосфор и фосфати), неразтворени субстанции, БПК5 и амоняк, по отношение на определяне на повода за измиране на рибата. Резултатите от проучванията ще бъдат оповестени на страницата на Басейнова дирекция " Черноморски регион “. 

Експерти от БДЧР, Регионална инспекция за опазване на околната среда и районната лаборатория Изпълнителна агенция по околна среда Варна ревизираха и различен сигнал  за съществуване на отходна тръба, изхвърляща отпадни води във Варненското езеро. При осъщественият оглед на място в региона на Канализационна помпена станция в кв. Аспарухово е установено, че изходът на тръбата е под морското равнище. Не е установено оцветяване, водите са без характерен аромат и без опалесценция на повърхността. Взета е водна проба, като експресните данни демонстрират по-ниски стойности на разтворения О2 от присъщите за езерото. Ще бъде осъществен и лабораторен разбор по останалите предпочитани субстанции.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.

Nikolai Gurov
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР