Кадър Фейсбук DJ EmotionКакто Петел писа Тодор Желязков известен като

...
Кадър Фейсбук DJ EmotionКакто Петел писа Тодор Желязков известен като
Коментари Харесай

Има още поне трима блокирани туристи под връх Ботев

Кадър Facebook DJ Emotion

Както " Петел " писа Тодор Желязков прочут като диджей Емоушън е починалият екскурзиант в Стара планина.

Транспортирането на тялото му бе спряно от неприятното време.

Още трима туристи остават блокирани под връх Ботев в Стара планина. Извеждането им от региона бе затруднено през днешния ден поради неприятното време и интервенцията беше краткотрайно прекъсната. Единият от тях е спътникът на умрелия през вчерашния ден екскурзиант.

Другите двама са туристи от Сопот. Всички са в подслон „ Ботев “.

Заради вятъра и мъглата спасителите не могат да смъкват и тялото на умрелия екскурзиант. Четиринадесет планински спасители от Карлово, Сопот и Калофер се пробват да смъкват на ръце тялото на починалия през вчерашния ден екскурзиант под връх Жълтец в Стара планина.

Времето е доста неприятно, с гъста мъгла, която затруднява акцията, а теренът е доста тежък, описа ръководителят на Планинската избавителна работа в Карлово Христо Стаматов пред БНР.

„ Не беше валял сняг от много време. Имаше няколко дни дъжд и мъгла и там всичко е заледено. След връх Жълтец пътят е скален борд, по който и от двете страни на придвижването – от лявата и дясната страна като се движиш, са много стръмни улеи. Подхлъзнеш ли се, става неприятно не си ли снабден положително или не внимаваш с времето. Тези 3-4 дни излъгаха туристите. Там горе неподготвените хора нямат работа “. Инцидентът със починалия екскурзиант стана през вчерашния ден следобяд. Той и пасажерът му са правили преход от връх Ботев до хижа Добрила, когато в региона на връх Жълтец починалият екскурзиант пропада на 300 метра по ската.

Седем души пострадаха в Стара планина единствено в първите два дни на новата година. Основната причина за случаите са образувалите се заледявания по скатовете и неналичието на добра екипировка от страна на туристите.Всички произшествия са станали в  региона на Северен Джендем. Тримата по-тежко потърпевши бяха отведени в болница нощес към 22 ч. от планинските спасители от службите в Троян, Ловеч и Карлово. В региона са станали общо пет случая. Те са били на стръмни места със замръзване, като хората с тръгнали към планината без нужната оборудването. От Планинската избавителна работа предизвестяват туристите да бъдат деликатни при преходите си в планината, да се преценяват с метеорологичните условия и личните си сили и да са снабдени с нужната профилирана екипировка за преходи в планината при зимни условия.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР