Кадър Евроком, архивДоц. Светлана Велизарова изрази притеснение за нов пик

...
Кадър Евроком, архивДоц. Светлана Велизарова изрази притеснение за нов пик
Коментари Харесай

Доц. Велизарова: Заради празниците ще има нов пик на заразени

Кадър Евроком, списък

Доц. Светлана Велизарова изрази терзание за нов пик на болни от COVID-19 поради събиранията по празниците. По думите й това ще е към средата на януари, предвижда тя в предаването „ Здравей, България ” по

 „ Вирусът има инкубационен интервал сред 14 и 21 дни. Сметнете след коледните и новогодишните празници и ще имате действителната картина по кое време ще има нов пик. Това ще е сред 10 и 14 януари ”, съобщи доцент Велизарова.

По думите й не е неточност, че децата се връщат на учебно заведение и в детските градини. 

„ Опитът демонстрира, че децата се разболяват от възрастните. Клъстерите в детски градини и ясли се получават поради болен възрастен ”, разяснява доцент Велизарова.

Затова и тя счита, че е значимо учителите над 50 години да бъдат измежду първите ваксинирани.

„ Те би трябвало да бъдат имунизирани оптимално бързо, а и в началните класове, и в градините надали са толкоз доста тези, които са над 50 години ", сподели доцент Велизарова.

„ Българският народ е доста болен. Не се профилактира. На едно от първите места по смъртност сме ”, разяснява още доцент Велизарова.

Ангелов предвижда старт на всеобщата имунизация през февруари или март

Самата тя още не си е поставила ваксина, тъй като не е на първа линия. „ Уважавам новаторството, бих си поставила от РНК имунизациите, тъй като допускат по-дълга отбрана. И другите ваксини ще са положителни. Надявам се до април, май, юни да се одобрят и другите ваксини и всички да взимат своя осведомен избор ”, съобщи доцент Велизарова.

Но направи и сметка, че имунизацията може да продължи много дълго време. „ При 20 000 ваксинирани дневно, направете сметка за какъв брой време ще стигнем 1 милион. Може би 1-2 или 3 години ще имунизираме. Но първо и най-важно е да имаме ваксини в наличност ”, изясни доцент Светлана Велизарова.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР