Кадър БулфотоВече е видно, че партията на Слави Трифонов ИТН

...
Кадър БулфотоВече е видно, че партията на Слави Трифонов ИТН
Коментари Харесай

ИТН изчегъртва министър Петков: Пуснаха му проверка за канадско гражданство

Кадър Булфото

Вече е видно, че партията на Слави Трифонов Има Такъв Народ интензивно пробва да " изчегъртва ", само че не ГЕРБ, Бойко Борисов или Гешев и някогашните им сътрудници като Движение за права и свободи, а съперниците им.

Партията на Слави Трифонов пое нова офанзива против служебното държавно управление на Румен Радев.

Депутатът от „ ИТН “ Димитър Гърдев прави инспекция дали служебният министър на стопанската система Кирил Петков няма двойно поданство. Той е отправил подобаващ въпрос под реда на парламентарния надзор към външния министър Светлан Стоев, написа Флагман.

„ Във връзка с оповестени в Средства за масова информация /средства за всеобща информация/ изказвания, по отношение на съществуването на канадско поданство на служебния министър на стопанската система господин Кирил Петков все още на назначението му:

Моля, да бъде изяснено посредством публично питане към канадската страна или наличната информация в Министерство на външните работи дали гореспоменатите изказвания дават отговор на истината “, написа в писмото на Гърдев до Стоев.

Депутатът се базира на член 110 от Конституцията, съгласно който членове на Министерския съвет можело да бъдат единствено български жители. „ Ако се откри, че служебният министър на стопанската система има и друго поданство все още на назначението му, то това ще е в прорез с Конституцията “, написа още Димитър Гърдев.

Той припомня и че до момента сходни проблеми са обсъждани за случаите „ Пирински “, „ Дянков “, „ Заимов “. Безспорно било тълкуванието, че нито депутат, нито министър може да има двойно поданство.

„ Предвид гореизложеното, апелирам за Вашия отговор във връзка с това дали господин Петков е имал двойно поданство все още на назначението му като длъжностен министър “, пита Димитър Гърдев.

Светлан Стоев би трябвало да отговори устно в Народното събрание на 20 август.

Кирил Петков бе измежду поканените за министри в първия проектокабинет на Има Такъв Народ с министър председател Николай Василев. Той обаче отхвърли поради избрани разминавания с Василев.

След това Петков бе предложен от „ Демократична България “ (ДБ) и „ Изправи се БГ! Ние идваме! “ (ИБГНИ) дружно с още няколко служебни министри и за кабинета, за който те преговаряха с Има Такъв Народ. Това обаче провокира остра реакция от страна на „ ИТН “. Кирил Петков бе заплетен от групировката на Слави Трифонов в противоречиви назначения, свързани даже с спор на ползи. Той пък отговори, че Има Такъв Народ евентуално са пробити от стопански ползи, които той и финансовият министър Асен Василев са засегнали.

Радев, който назначи служебния кабинет, също не бе удовлетворен от офанзивите на Има Такъв Народ към министрите. Премиерът Стефан Янев пък попита кой реди проектокабинета на „ ИТН “, който по този начин и не стигна до Народното събрание за гласоподаване. На този декор Слави Трифонов във вторник разгласи, че партията му ще поддържа Радев за втори президентски мандат на изборите наесен.

Димитър Гърдев е пуснал въпроса си за Кирил Петков на идващия ден – сряда.

От Има Такъв Народ обаче споделят, че не би трябвало да се поставя знак за тъждество сред президента и служебния кабинет, назначен от него.  

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР