Кадър бТВПраво на властите до 48 часа да не уведомяват

...
Кадър бТВПраво на властите до 48 часа да не уведомяват
Коментари Харесай

Със законодателство като от ранния комунизъм ли посреща 2019 г. България?

Кадър бТВ

Право на управляващите до 48 часа да не уведомяват околните на арестуван (или 24 часа – в случай че е дете), начало на процеса против него без четене на обвинителния акт и процедура по лишаване на имуществото му дори в случай че бъде приет за почтен – по този начин биха изглеждали събрани в един случай всички нови текстове в Наказателно-процесуалния кодекс и антикорупционния закон, които бяха признати със забележителна скорост от депутатите през последните дни.

Според ръководещите задачата е по-добра отбрана на ползите на обществото и страната, до момента в който специалисти виждат ограничение на правото на отбрана. Трудно е да се каже еднопосочно какво мисли опозицията – измененията минаха през пленарната зала без спор и без сериозна опозиция.

Опасно връщане обратно

„ Това, че някой не си е приключил работата и е написал обвинителен акт от десетки хиляди страници вместо да напише естествен обвинителен акт не значи, че би трябвало да бъде променян законът и би трябвало да се лимитира правото на отбрана ”, акцентира в студиото на „ Тази заран ” адв. Александър Кашъмов от „ Програма Достъп до информация ”.

Той обвързва решението да не се чете обвинителният акт с едно съответно дело с висок политически заряд – това за КТБ. По думите му това е връщане „ епохи обратно в историята на правото ”.

Адвокатът изрази опасенията си, че новите двудневни секрети арести ще се употребяват за репресии: „ Полицейското принуждение през последните години малко понамаля след доста каузи в Страсбург. Сега ще се върнем още веднъж към него – този период ще бъде употребен за оказване на напън, за побоища, за душевен напън върху арестувани лица ”.

Той означи и че по този начин родителите още веднъж ще се наложи да обикалят районните ръководства, в случай че децата им не се приберат в точния момент.

Кашъмов беше изключително сериозен към „ прескачането ” на тълкувателното решение на Върховния касационен съд, който постанови, че не може да се стартира процедура за конфискация против лица, които са защитили невинността си в съда.

„ Това е борба против българският жител и неговите права ”, безапелационен беше Кашъмов, който означи, че „ това е правено само от комунистическата власт през 40-те, когато са отнемали имуществото на хора, национализирали са парцели и са тормозили жителите ”.

Тезата на ръководещите

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) отбрани новите текстове и атакува Върховен касационен съд. Той съобщи, че се е наложило да се бърза, тъй като поради решението на Върховен касационен съд е почнало преустановяване на каузи, като не пропусна да упрекна и съда за нещо изцяло несвързано с тематиката – повишаването на „ Гражданска отговорност ”.

„ За Народното събрание би трябвало да има наложително разискване, а за висшите съдии не би трябвало да има наложително разискване ”, възнегодува Кирилов против ситуацията, написано още в Конституцията на Република България (гл.6). Депутатът уточни, че с обвързването с наказателното произвеждане, Върховен касационен съд е обезсмислил цялата гражданска конфискация, тъй като по този начин или другояче в присъдата има съставен елемент „ Конфискация ”.

Според него няма нищо неправилно в това да тече процедура по лишаване на имуществото на почтени: „ В наказателното произвеждане има наказване. Ако си останал ненаказан и отново продължаваш да получаваш пари от проституция и оръжие, страната и обществото има интерес да възвърне справедливостта (…) Съдът може и да не се произнесе, може деецът даже да е умрял, това няма общо с имуществото ”.

Кирилов съобщи, че четенето на обвинителния акт може да се прескочи за процесуална спестовност при единодушие на страните – поради „ препълнените зали ”. Тайните арести пък щели да са под прокурорски и правосъден надзор и арестуваните въпреки всичко щели да имат достъп до юрист.



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР