Кадър: БТВКомисията за защита на личните данни (КЗЛД) глоби Банка

...
Кадър: БТВКомисията за защита на личните данни (КЗЛД) глоби Банка
Коментари Харесай

Бaнĸa ДCK c глoбa oт 1 милиoнa лeвa зapaди тeч нa лични дaнни

Кадър: БТВ

Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) санкции " Банка ДСК " ЕАД с 1 000 000 лв. поради теч на информация за клиенти.

От съобщението на институцията излиза наяве, че банката непозволено е разкрила данните на общо 33 492 души и 23 270 кредитни досиета. В досиетата се съдържат данни и на трети лица - съпрузи, продавачи, наследници, поръчители, свързани със засегнатите - като броят на последните не може да се пресметна.

Проверката на комисията е извършена в едномесечен период. Установено е, че при реализирането на активността си, банката в качеството на админ на персонални данни, не е подхванала и приложила нужните механически и организационни ограничения, с цел да обезпечи и подсигурява непрекъснатата дискретност, целокупност, наличност и резистентност на системите и услугите за култивиране на персонални данни на физически лица (клиентите на банката), и обвързваните с тях трети лица.

От това последвало непозволено разпространение и достъпване на персоналните данни на клиентите. Изтекли са данни като три имена, поданство, ЕГН, непрекъснат или сегашен адрес, копия на персоналните карти и съдържащите се в тях биометрични данни за растеж и цвят на очите; всички персонални данни, съдържащи се в данъчни документи, удостоверяващи приходи и здравно-осигурителен статус на кредитополучателите и трети лица по тях, както и данни за здравословно положение (като в някои кредитни досиета се съдържат решения на ТЕЛК за понижена работоспособност), номера на разплащателни сметки, както и регистрационни номера и дати на нотариални актове с положени подписи.

" В съответния случай банката, която сме глобили за неспазване на условията за сигурност на информацията, не е положила задоволителни технически-организационни ограничения тази поверителна информация да не бъде налична и надлежно в допълнение съхранена. Физическото лице е Стефан Чолаков, който е подателят на сигнала до Комисията за отбрана на персоналните дати. Предостави един огромен хард диск и спомагателна флаш памет, на която се откри, че има над 33 - 34 хиляди клиента на банката, чиито кредитни досиета са добити незаконосъобразно и след това обществено публикувани ", сподели пред bTV ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов.

Преди време още преди решението на КЗЛД от банката обясниха, че има подобен случай, за който са уведомили институцията.  " Български жител, в предишното наказан и лежал в пандиза по обвиняване за банков грабеж, осведоми Банка ДСК, че има база данни, съдържаща потребителски данни от банката ", се споделяше тогава в известието. 

В него се споделя още, че на база на получената от жителя информация банката е назначила вътрешно следствие, по време на което е открито, че не e имало сполучлива цифрова офанзива против осведомителните й системи. " Във връзка с това, в случай че лице има такива данни, те могат да се получат единствено и само по различен, само че също по този начин противозаконен метод с непозволено деяние във щета на банката ",подчертават от кредитната институция.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР