Кадър бТВЕкатерина Захариева коментира в ефира горещи международни теми, свързани

...
Кадър бТВЕкатерина Захариева коментира в ефира горещи международни теми, свързани
Коментари Харесай

Министър Захариева: Ще попитам руския външен министър защо е този интерес към нас

Кадър бТВ

Екатерина Захариева разяснява в ефира горещи интернационалните тематики, свързани с България. Една от тях, която е необятно коментирана в последно време, касае връзките ни с Русия.

Доста станаха в последно време шпионските кавги с присъединяване на Русия. Но нямам информация да се е сдобил с някакви значими данни. Знам, че е работил в тази тенденция, като е правил опити да вербува чиновници от други министерства и против парично заплащане. Това показа в предаването " Лице в лице " по bTV вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по мотив последния случай със хванат съветски разузнавач у нас.

,,Когато се срещна с съветския външен министър, ще го попитам за какво е този интерес към България. Моето съмнение е, че съветската страна събира информация от всички държави-членки на НАТО, което сигурно не е правилно``, добави вицепремиерът.

По отношение на възбраната за пътешестване от и до Англия и Северна Ирландия Екатерина Захариева посочи, че това е единствено краткотрайна мярка, която може да отпадне и преди 31-ви януари.

Имахме заседание по тематиката. Следим обстановката и сега, в който имаме повече информация и оценка от нашите здравни експерти да разхлабим ограниченията, сме подготвени да реагираме. Днес по предложение на Германия беше свикана незабавна среща за съгласуваност в спешни обстановка в границите на Европейски Съюз. Всяка страна рапортува какви ограничения е взела, както и с информация за новия вариант. Очаква се Европейската комисия да излезе с общо предложение, тъй като е хубаво да имаме координирани дейности. Дотук 18 страни са взели решението за ограничение на полетите до и от Англия, разяснява министър Захариева.

,,Разбирам, че е неприятно и че се трансформират проектите за празниците, само че ние всякога призоваваме да не се пътува. Всичко е за да се забави разпространяването на новия щам``, сподели още тя и добави, че всеки, който желае да се върне у нас, може да го направи от Англия през Гърция, само че подсети, че за задачата би трябвало да дават PCR тест пред гръцките управляващи.

Вицепремиерът акцентира, че за филантропични и товарните полети от Англия няма ограничаване.

Нещата към този момент са спокойни. Но по този начин или другояче всички знаехме, че тази Коледа и Нова година ще бъдат малко по-различни. И несъмнено, че българските жители постоянно може да се приберат у нас, само че първо би трябвало да спазят 10-дневна карантина, посочи Екатерина Захариева и разкри, че при снощните полети седем-осем души, разбирайки, че би трябвало да останат 10 дни под карантина, са решили да се върнат назад за Острова.

По тематиката с Република Северна Македония външният ни министър означи, че от българска страна единственото условие е да се съблюдава Договорът за другарство и добросъседство.

България не оспорва правото на самоопределение на нито един жител на тази планета. Но нашата поддръжка в никакъв случай не е била безусловна. Искаме да си извършват Договора, да няма език ненавист, да подтикваме бизнеса, туризма, образованието и културата. За страдание съвсем година и половина няма никакъв прогрес. Още нямаме даже жп връзка. Имаме два български университета, които чакат година и половина, с цел да открият свои филиали в Северна Македония, изясни по тематиката Захариева.

Не би трябвало да внасяме нерешени въпроси сред нас в Европейски Съюз. Знам, че на Балканите е мъчно да се понижат страстите, само че в политиката това не води до нищо положително, съобщи още първият ни посланик и подсети, че подписването на един документ не е задоволително, защото той би трябвало и да се извършва.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР