Кадър БНТВитанов пак се изказа за пандемията.Починалите досега за октомври

...
Кадър БНТВитанов пак се изказа за пандемията.Починалите досега за октомври
Коментари Харесай

Витанов: Починалите досега за октомври 2021 са 2.11 пъти повече отколкото за целия октомври 2020

Кадър Българска национална телевизия

Витанов отново се изрече за пандемията.

Починалите до момента за октомври 2021 са 2.11 пъти повече в сравнение с умрелите за целия октомври 2020 от коронавиусна зараза. Това написа в обществените мрежи математикът проф. Николай Витанов, написа

По думите му развиването на четвъртата вълна е съгласно предстоящият му -  оформяне на второстепенен пик на вълната и висока смъртност. Той отхвърля да разяснява смъртността от COVID-19, само че изнася информация по тематиката:

умряли в края на септември 2021 - 20882

умряли до през днешния ден - 21813

умряли октомври 2020 (за целия месец) - 441

умряли за октомври 2021 - 931 (за 11 дни.

Данните демонстрират, че според картата съгласно проекта на Министерството на здравеопазването, броят на областите на равнище 4 пораства бавно.

" Днес са 7 дружно с претендентите. Лошото е, че София-град към този момент е претендент за равнище 4. Скоро кандидатурите на Ямбол и Благоевград ще се появят още веднъж. Из Родопите ситуацията е по-спокойно ", написа математикът. Той още веднъж припомня, че няма да има цялостен локдаун на 15 октомври, тъй като броят на записаните случаи няма да стигне до 10 000 дневно тогава.

Проф. Витанов е направил и карта риска според проекта на Министерство на здравеопазването. Според нея областите на равнище 4 още не са доста, макар, че се чака броят им да пораства. На 15-ти обстановката не се чака да е такава, че да се наложи цялостен локдаун в цялата страна.

" Областите Шумен, Плевен и Кърджали са добре спрямо другите, чака се местен локдаун, т.е. стягане на ограниченията. Аз, като споделям локдаун, разбирам това, което беше в края на март и началото на април предходната година ", написа математикът. Той още веднъж е направил и карта на риска според методологията на НОЩ. Според нея София-град още не е влезнала като област във виолетовата зона.

" Пловдив обаче влезе и нагледно казано падна в пропастта. София ще издържи още някое време. Колкото повече издържи, толкоз по дълго проблемите ни ще се усилват гладко ", разяснява още той. Изчисленията му демонстрират, че през днешния ден базовото репродуктивно число е 1.168, а упованията са за продължаващо гладко утежняване на обстановката. " Вчера писах - вируса ни пече на муден огън, неговата тактичност е да катурне здравната система посредством последователно увеличение на натиска върху нея. Здравната система към момента има сили да се брани, само че тая работа няма да продължи още дълго, в случай че натискът на вируса се резервира. 1.168 приказва за много мощен напън, макар, че цифрата е под 1.3. Виждате какво става с броя на дейните случаи. Прехвърлиха едно кръгло число и се насочкат към кръгло число, където първите 2 числа са идентични ", предизвестява проф. Витанов.

По думите му  разпространението на болестта в страната е леко преобладаващо дифузно -  днес 15 области са с такова разпространяване, при започване на предходната седмица бяха 11.

" И този индикатор е влошен. С две думи - през вчерашния ден писах, че и тази седмица няма да е лека. Днес мисля, че на всички ви е ясно, че в действителност няма да е лека ", споделя още математикът.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР