кадър БНТВ кутия за обувки е била сложена бомбата, която

...
кадър БНТВ кутия за обувки е била сложена бомбата, която
Коментари Харесай

Един от убийците на журналистка Дафне Галиция: Първо мислехме да я застреляме, но решихме да я убием с бомба в кутия за обувки

кадър Българска национална телевизия

В кутия за обувки е била поставена бомбата, която уби малтийската журналистка Дафне Каруана Гацилия през 2017 година Осъденият за убийството Винс Мускат вчера за пръв път описа детайлности за заговора и сподели на съда по какъв начин жертвата е била следена и убита, съобщи Ройтерс, представен от.

През февруари Винс Мускат беше наказан на 15 години затвор, откакто призна съучастието си в убийството, шокирало цяла Европа, в границите на съглашение с прокуратурата.

В първото си изказване, откакто се призна за отговорен, Мускат се извини на членовете на фамилията на Галиция, които бяха в правосъдната зала.

Мускат разказа по какъв начин първичният проект журналистката да бъде убита бил зарязан и било решено да се употребява кола бомба. Групата причинители наела автомобил, който приличал на този на Каруана Галиция, с цел да го проучат и да намерят метод да го манипулират.

Двама братя - Алфред и Джордж Деджорджо, са упрекнати, че са работили дружно с Мускат по поръчковото ликвидиране. Според полицията, гарант е бил локалният магнат Йорген Фенек.

Единствено Мускат се призна за отговорен, а братята отхвърлят да са направили нещо неправилно.

В показания в досъдебното произвеждане Мускат декларирал, че Алфред го привлякъл за присъединяване и му заречен 150 000 евро за убийството.

Тримата следили Галиция седмици наред, а Джордж упорствал да заложат бомба в колата й, защото това елементарно можело да бъде направено нощем.

Докато следили къщата на Галиция, те забелязали, че вечерта на 15 октомври 2017 година тя е паркирала отвън портата на дома си.

Мускат описа, че взел бомбата, скрита в кутия за обувки, и се срещнал с двамата си съучастници.

Тримата сложили взривното устройство под шофьорската седалка.

В 5 ч. на идната заран Мускат и Алфред се върнали на наблюдателния си пост при къщата. В ранния следобяд те видели по какъв начин Каруана Галиция потеглила и съобщили на Джордж, който бил в лодка край брега, подготвен да задейства бомбата от разстояние.

Той детонирал бомбата, преди още брат му да му даде сигнал да го направи.

В този миг колата била отвън полезрението им и Мускат сподели, че не са видели детонацията.

Няколко седмици по-късно Мускат бил предизвестен от Алфред Деджорджо, че стартират полицейски интервенции. Тримата знаели по кое време ще ги арестувал две-три седмици авансово.

Деджорджо споделил на Мускат, че получава информация от Крис Кардона, по това време министър и чест обект на материалите в блога на Галиция.

Кардона постоянно е отричал всякакво присъединяване в убийството и това да е знаел за него.

Тримата причинители са задържани на 4 декември 2017 година Те очаквали, че ще ги пуснат под гаранция, само че тя им била отказана.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР