кадър: БНТПопулацията на кафява мечка в България е намалява заради

...
кадър: БНТПопулацията на кафява мечка в България е намалява заради
Коментари Харесай

Четиримесечно мече, останало без майка, беше спасено край Смолян

кадър: Българска национална телевизия

Популацията на кафява мечка в България е понижава поради загубата на местообитания в резултат на човешката активност, както и поради бракониерство.

Четиримесечно мече, останало без майка, беше избавено от екип на Министерството на околната среда и водите в Смолянско. Мечето е видяно, до момента в който било на дърво. В непосредственост не е открита майката или следите й, по тази причина специалистите решили, че е в заплаха и го уловили.

Мечето е настанено в Парка за танцуващи мечки в Белица. То е в особено заграждение, с цел да няма контакти с хората.

" Мечето е още уплашено, мощно уплашено, което се чака за едно диво животно, което сега стои в плен ", изясни Димитър Иванов - шеф на парка за танцуващи мечки в Белица.

Мечето тежи към 5 кг, полът му още не е открит, а проучвания ще му бъдат направени, откакто се приспособява. Не е ясно за какво майката го е изоставила.

 

" Може да са човешка интервенция, т.е. майката да бъде или прогонена, или убита, по-скоро убита или другото, което е надлежно по натурален метод, нещо да се е случило с майката ", посочи Димитър Иванов.

Когато порасне, мечето ще бъде върнато в естествената си среда в парк за осиротели мечета в Гърция.

" Имат нужната база, изолирана от хората. Свикне ли с хора, след това като бъде върнато, то ще загуби естествения си боязън към хората и може да стартира да прави бели ", изясни Димитър Иванов.

Преди три години в парка в Белица бяха приютени краткотрайно още три мечета, останали без майка и открити в Смолянско.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР