Кадър: БНТНе бих казал, че у нас може да се

...
Кадър: БНТНе бих казал, че у нас може да се
Коментари Харесай

Икономист: Хубаво строим заводи, но имаме износ за 30 млрд., а Словакия - за 82 млрд. евро

Кадър: Българска национална телевизия

Не бих споделил, че у нас може да се приказва за криза, а по-скоро за закъснение на стопанската система. Рецесия чакам скоро да разгласи Германия. Това разгласи в предаването ``Още от деня`` по Българска национална телевизия ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

По думите му в България ще настъпи икономическа рецесия, но аргументите за нея ще са външни фактори.

,,Причините ще са външни, няма да са провокирани от неверни решения у нас, само че въпреки всичко би трябвало да се видят, с цел да се вземат съответни ограничения, с цел да се минимизират вредите. В Германия от април има доплащане за икономическа отпуска, тъй като има по-малко работа. Така посредством средства от бюджета се поддържат приходите на хората, до момента в който у нас такава мярка по този начин и не получихме. Друга мярка, която работи антикризисно, е нормализирането на цената на електрическа енергия за индустрията``, разяснява още Велев.

,,Конюнктурата сега с нашите търговски сътрудници е неподходяща и е допустимо в кратковременен проект в допълнение да се намалят продажбите. Трябва да се намерения за антикризисни ограничения в индустрията``, показа ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

,,Наистина световната стопанска система дава мощни сигнали за проблеми – в Китай има проблеми, немската промишленост всяка година регистрира спад, оттова по веригата и обвързваните предприятия в Източна Европа. Имаме спад на износа за Германия за първи път от 2014 година. Има висока безработица в Италия... България към момента има мощна инерция в промишлеността. В момента сме добре, ще имаме наклонност за ускорение на растежа. Но това ще е кратковременен резултат, тъй като е вътрешна конюнктура``, изясни другият посетител в студиото – икономистът Лъчезар Богданов.

,,Да, факт е, че строим фабрики, единствено че най-вероятно към края на годината ще отчетем експорт за към 30 милиарда, а Словакия, която има по-малко население, ще регистрира експорт за към 82 милиарда евро. Определено има какво да се прави във връзка с инфраструктурата – автомагистралите са едно нещо, само че има доста други пътища в страната, би трябвало градска среда, безвредни пътища, да има канализация... това са все дълготрайни вложения. Необходимо е възстановяване на инфраструктурата и човешкия капитал``, добави Богданов.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коме
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР