кадър: БНТКукери на протестно шествие в Разлог, полицията ги спря.

...
кадър: БНТКукери на протестно шествие в Разлог, полицията ги спря.
Коментари Харесай

Отмениха емблематичния за Разлог фестивал Старчевата

кадър: Българска национална телевизия

Кукери на протестно шествие в Разлог, полицията ги спря. Ето повода:

Полицаи разпръснаха протестно шествие на кукери в Разлог. Заради пандемията, емблематичният за града фестивал " Старчевата " беше анулиран. Кукери обаче откриха метод да се появят маскирани по улиците на града и да спазят вековната традиция - облякоха костюмите, сложиха звънците и излязоха на кротичък митинг.

Около 40 души от махала " Крапата " в Разлог облекли нощес кукерски костюми и тръгнали да обикалят града, с цел да гонят злите сили.

Всичките бяхме с маски, спазвахме противоепидемичните условия, имаше разстояние сред хората, имаше първоначално полицейско наличие малко, след това се усили, пристигнаха жандармерия, споделя Пламен Хаджиев, началник на кукерска група.

Кукерите желали да обиколят улиците на града, каквато е вековната традицията в Разлог, само че служителите на реда не ги позволили. Спирали ги на всяко кръстовище.

На всяко кръстовище, на всяка улица, завъртаха се коли, пускаха се сирени, лампи. Обстановката беше тягостна, в случай че с полиция и жандармерия се поддържа традиция, Господ да ни е на помощ, добавя Христо Копанаров, началник на кукерска група.

Кукерите имали позволение за протестно шествие, само че единствено в границите на квартала, където живеят.

Знам, че е неприятно - Разлог е град страж на традициите, номиниран точно с този фествивал, само че в този момент в Рио де Жанейро фестивалът е отсрочен. Трябва да проявим схващане, самообладание, сподели кметът на Разлог Красимир Герчев.

Кукерите в Разлог възнамеряват и последваща демонстрация на 1 януари, а от общината са безапелационни, че скупчването на хора е неразрешено и няма да трансформират противоепидемичните ограничения.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР