Кадър БНТЕто какво следва от закона Магнитски, става ясно от

...
Кадър БНТЕто какво следва от закона Магнитски, става ясно от
Коментари Харесай

Уилям Браудър: Магнитски означава, че се забранява, на финансови институции в САЩ да правят бизнес със санкционираните

Кадър Българска национална телевизия

Ето какво следва от закона " Магнитски ", излиза наяве от изявление с английски финансист. Каква е обстановката с българските жители, които бяха глобени по американския закон " Магнитски "? От идващото изявление ще научите любопитни детайлности за основаването и механизмите на закона " Магнитски " в Съединени американски щати, по който неотдавна бяха глобени и българи с изявено присъединяване в политиката и бизнеса. С Уилиям Браудър, считан за една от най-издирваните от Русия персони, беседва нашият помощник в Съединени американски щати Симеон Гаспаров в предаването " Светът и ние " по.

Уилям Браудър е роден в Съединени американски щати английски финансист и политически деятел. Той е изпълнителен шеф и съосновател на фонда " Ермитаж Капитал Менаджмент ", един от най-големите вложители в Русия.

През ноември 2005 година му е отхвърлен достъп до страната, разгласен е за опасност за съветската национална сигурност и е депортиран във Англия. От офисите му в Москва са конфискувани документи. Браудер разпорежда на Сергей Магнитски да проверява случая. След показанията на Магнитски пред съветския съд, той е задържан, затворен и не след дълго умира. Неговата гибел е начало на лобистка активност на Браудър за приемането на " Закона Магнитски ", санкциониращ съветските извършители на човешките права. Актът е гласуван от Конгреса и подписан през 2012 година от президента Барак Обама. Браудър и към този момент починалият Магнитски са упрекнати от съветската страна в данъчни измами. Бизнесменът е очевидец пред сенатската комисия за хипотетичната интервенция на Русия в президентските избори на Съединени американски щати през 2016 година, той има издадена книга, разказваща за опита му в Русия. Браудър влезе в остра дискусия с немското издание „ Дер Шпигел ", което твърди, че изказванията му по случая " Магнитски " не устоят на задълбочена инспекция.

Г-н Браудър, шест български жители сега се проверяват по закона " Магнитски ", какво значи това? Какво следва да се случи? Какво ще се случи с тези хора и с техните пари?

Уилям Браудър: Американският закон " Магнитски " значи, че се не разрешава, на която и да е финансова институция да прави бизнес със глобените. И в случай че все пак някоя финансова институция прави бизнес с тях, тя предстои на санкция в троен размер на сумата, представляваща подписаната договорка. На процедура, това значи, че която и да е банка в света, освен американски банки, а всяка банка в света, незабавно ще спре да прави парични преводи за тези шест персони или за техните компании, а има доста компании, които са в американския лист за налагане на наказания. Това значи, че всяка интернационална корпорация, която прави бизнес със глобените, ще приключи работата си с тях, ще бъдат прекъснати договорите им, всичко ще спре. Аз съм виждал това и в други обстановки. Описват го като „ финансова гибел ".

В Латинска Америка, когато употребяват този тип принадлежности по отношение на колумбийски наркокартели, използват испанския термин: „ muerte civil " - „ финансова гибел ", „ гражданска гибел ". На процедура, тези лица са в капан, всички пари, които имат, ще бъдат замразени, блокирани, и никой няма да желае да прави бизнес с тях. Реално това съставлява доста съществено и тежко наказване.

Относно въпросът: „ Какво ще се случи с парите им? " - това е добър въпрос. И отговорът е - блокирани са. Никой няма да ги получи. Те няма да ги получат. Никой различен няма да ги получи. Просто ще стоят там, замразени. И може да стоят там замразени вечно. Няма механизъм, посредством който да бъдат иззети, да бъдат размразени. Просто си стоят там.

Какво ви е известно за корупционните практики в България?

Уилям Браудър: Аз не съм специалист по случаите на корупция в България, само че това, което разбирам и го разбирам частично от приложените дейности, и частично по други канали и информации, е, че измежду всички членове на Европейски Съюз, България е на дъното що се отнася до равнищата на корупция. Става ясно и че заради аргументи, които аз персонално не разбирам напълно, има доста корупция, която е толерирана от регулаторите, от държавното управление, от правоприлагащите органи. И това, в действителност, накара Съединените Щатите да подхващат едни от най-мащабните дейности, които са предприемани в миналото, употребявайки законът " Магнитски ", що се отнася до броя компании и броя на засегнатите, които са глобени.

Могат ли глобените да бъдат оправдани? Да кажем, сега всичко е замразено, само че това не може да продължи постоянно.

Уилям Браудър: Целта на закона " Магнитски " е да се оправя с безнаказаността. С други думи, в случай че обещано лице не е осъдено в родината си, законът " Магнитски " е инструмент, употребен от американското държавно управление, както и от други държавни управления, с цел да бъде постановено наказване. Така е на доктрина, само че въпреки всичко това е много нова процедура и не сме съумели да забележим по какъв начин се развива. Ако българското държавно управление заведе дело против тези хора и те изтърпят наказване в затвор за закононарушенията си, то няма да има потребност да бъдат глобени в допълнение. Но, доколкото зная, не са се водили съществени каузи, не са се изправяли пред правораздаването. Така че, може да се изпаднат в обстановка, в която парите им да останат замразени вечно, в никакъв случай да не бъдат размразени. Единственият метод да бъде отстранено лице от американския лист по закона " Магнитски ", е, в случай че може да потвърди, че не е лицето, за което са го считали или не е направил действията, които се счита, че е направил. Досега не съм видял юрист, който сполучливо да е постигнал премахването на разположение от листата по закона " Магнитски ".

Освен покровител и деятел против корупцията, Вие сте и предприемач. Бихте ли вложили в България, като знаете, че има глобени по закона Магнитски?

Уилям Браудър: Един от най-важните уроци, които съм научил, като част от най-големия задграничен вложител в Русия, е, че честността, правовата страна и прозрачността са най-важните неща. Ако ги има… Ако ги няма, обаче, е доста мъчно да се влага. И фактът, че България е толкоз зле класирана от страна на Съединените Щати, поради тези наказания, провокират в мен съществено запаси по отношение на вложението в България.

Как корупцията в Русия се отразява на други страни в Източна Европа? И, най-общо, на положението на демокрацията по света… Заразна ли е?

Уилям Браудър: Бих споделил, че е повече от заразна. Корупцията в Русия е като болест, която не просто заразява, по тази причина, естествено, те я изнасят, с много… тя е като точно оръжие, което съумява да компрометира и засегне всевъзможен тип демокрации. На запад, компрометират правни системи, институции. Руското държавно управление прави всичко допустимо. След като те не могат да реализират равнището на народна власт на Запада, те вършат всичко допустимо да принизят равнището на Запада до своето. Затова, действително, е пагубна ракова болест, която желаят да разпространят по света.

Каква тъкмо е Вашата връзка с Русия. Някои хора биха споделили: „ Г-н Браудър имаше бизнес в Русия, след това напусна страната... Защо е толкоз обезпокоен за добруването на хората там? "

Уилям Браудър: Връзката ми с Русия е доста странна. Дядо ми е бил профсъюзен уредник в Америка и е напуснал страната, бил е поканен в Русия да види персонално комунизма през 20-те години на предишния век, и там е срещнал своята брачна половинка - баба ми. Моят татко и един от чичовците ми са родени в Москва. По-късно всички те се връщат в Америка, а татко ми застава отпред на Комунистическата партия на Съединени американски щати. През бунтарските ми тийнейджърски години аз взех решение да стана капиталист, и когато падна Берлинската стена, взех решение, че откакто дядо ми е най-големият болшевик в Америка, аз ще стана най-големият капиталист в Русия. И съумях в това. Но, успявайки, станах очевидец и на една в действителност грозна страна на Русия, а точно, че когато минаха към капитализъм, те не поставиха вярно основите му - като да построиш къща без канализация и електричество. А в тази ситуация с Русия, " канализацията " и " електричеството " са " правовата страна " и " правото на благосъстоятелност ". В Русия няма закон, няма право на благосъстоятелност и вследствие на това съществува " законът на джунглата ". Това сътвори доста неприятна обстановка за мен, като вложител. Създаде доста неприятна обстановка за съветския народ и това докара до издигането на Владимир Путин, който стана даже по-голям нарушител от нарушителите преди него.

Вие открихте, благодарение на Сергей Магнитски, може би най-голямата кражба в историята на Русия - 230 милиона $ платени налози от Вас, пари които по-късно изчезват от данъчните служби. Защо Владимир Путин не Ви оказа помощ? Вие разкрихте машинация. Какъв е казусът?

Уилям Браудър: Всъщност пропускате един значим факт. Ако всички постоянно се държат рационално, разумно е да помислите, че рационалното нещо, което следва да направи, като президент, е да поддържа някой, който разкрива закононарушение против страната. Но това, което открихме по време на абсурда с Панамските документи е, че най-хубавият другар на Путин от детството, прочут челист на име Сергей Ролдугил, се оказа челист, притежаващ два милиарда $. Интересно за какво е получавал всички тези пари? Оказа се, че той не е държал всички тези пари за себе си, а ги е държал за Владимир Путин. Но най-важното нещо, от наша позиция, е, че той е получил част от тези 230 милиона. Ролдугин, в действителност е подставено лице на Путин. На процедура, Владимир Путин е получателят на приходите от това закононарушение. И поради това, той се държеше безусловно разумно, което значи, че, в случай че някой като мен и Сергей Магнитски го разобличава, то той би направил всичко допустимо да се постарае да го покрие.

Изказвате сходни изказвания по отношение на един от най-могъщите хора в света, Владимир Путин, не Ви ли е боязън за живота Ви? Не всеки може да приказва по този начин за някой като Путин.

Уилям Браудър: Ами, заплашван съм със гибел, с похищение, опитвали са се да ме арестуват осем пъти посредством Интерпол, опитвали са се да ме екстрадират от Обединеното Кралство, против мен са водени каузи в съдилища из целия свят за клюка и редица други неща. Правят филми за мен, има тролове, които популяризират погрешна информация, само че повода да не преставам по този метод е, че те убиха моят юрист, Сергей Магнитски. Законът " Магнитски " е кръстен на него и аз няма да им разреша да се измъкнат, и може би ще ме убият, само че в това време ще се постарая да си платят прескъпо за това извънредно закононарушение.

Как виждате бъдещето на Русия? Самият Вие сте частично руснак, там имате семейство, родственици, другари, там сте развивали бизнес.

Уилям Браудър: За жал, виждам бъдещето на Русия много мрачно. Защото бъдещето на Русия зависи главно от това дали Путин ще остане на власт или не. Той е ужасна опасност за Русия и за останалия свят и до момента в който той е на власт, нищо положително няма да се случи. Русия ще съставлява система на ужасяваща корупция, на обратно неравенство, а неговото желание е да остане на власт до момента в който е жив. Той не стопира да трансформира разпоредбите, с цел да не може различен да вземе властта. И по тази причина не виждам нищо хубаво да се случи. Не считам, че Русия е необратимо обречена, имам вяра, че има късмет, само че считам, че е краткотрайно обречена, до момента в който Путин е там и това краткотрайно може да се окаже доста дълъг интервал от време.

Вие видяхте възраждането на капитализма в Русия и в Източна Европа. Защо към момента имаме тези проблеми? Защо имаме проблеми с корупцията? Защо не можем да се оправим с тях един път вечно и да забравим за тях?

Уилям Браудър: Основната причина е, че нямате самостоятелни съдилища, няма самостоятелни правоприлагащи органи. Всички сякаш… Като резултат от това разпоредбите не работят. Оказвате се в обстановка, в която няма наказване за неприятното държане, а, в действителност, има много огромни награди за неприятно държане, и по тази причина човек, без морални устои, ще избра да се държи зле. Това се случва в Русия и това се случва из Източна Европа, считам, че до избрана степен, се случва и в България.

И финален въпрос. Какви са Вашите заключения след срещата сред Джо Байдън и Путин, тъй като при първата среща сред американския президент Тръмп и Путин, Вие бяхте част от диалога сред тях.

Уилям Браудър: Първото нещо, които би трябвало да кажа е, че съм изключително благополучен, че името ми не беше упоменато. Както посочихте, бях упоменат в диалога сред Тръмп и Путин, при което Путин изиска Тръмп да ме съобщи и Тръмп сподели " да, това е страхотна концепция ", " ужасно предложение ", сподели той. В тази съответна среща, Слава богу, не бях упоменат. Но аз не считам, че срещата трябваше да се случва. Гледам тази среща и си мисля " кой е огромният победител ". Големият победител беше Владимир Путин. Защо той е огромният победител? Ами той изобщо не трябваше да получи тази среща с президентът на Съединени американски щати. Това е голямо самопризнание за него, че съумя да получи тази среща. Според мен от тази среща няма резултати, Съединени американски щати и Западът не получиха нищо от Путин, а Путин получи нещо много значително от Запада, от Съединените Щати - самопризнание на значимостта му, нещо което Путин не заслужава. И той не го заслужава съответно поради отравянето на Алексей Навални или свалянето на MH-17, или нахлуването в Крим, и Източна Украйна, и Грузия, бомбардировките над Сирия и всички други ужасни неща, които е направил… Човек не трябва да му дава такова самопризнание, не го заслужава и не следва да го получи.
 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР