Кадър: БНТТрябва по-масово тестване на населението, което да е безплатно

...
Кадър: БНТТрябва по-масово тестване на населението, което да е безплатно
Коментари Харесай

Депутат от БСП: Трябва по-масово тестване на населението, което да е безплатно за гражданите

Кадър: Българска национална телевизия

" Трябва по-масово тестване на популацията, което да е гратис за жителите ". Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия депутатът от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов.

" Всички би трябвало да се преклоним пред героизма на българските лекари и никога да не си разрешаваме да насочваме избрания за тях. Повечето лекари у нас се грижат за пациентите си, само че бедата се корени в неналичието на лекари и медицински сестри. Бедата е в неналичието на визия на страната за това какво можеше да се случи в здравната система и всичко това докара до сегашната здравна рецесия ", заяви хематологът.

По думите му тази здравна рецесия води след себе си икономическа рецесия, психическа рецесия, културна рецесия и още доста други негативи, които даже още не подозираме, че ще се случат в нашия публичен живот през идващите месеци.

Проф. Михайлов акцентира, че България изостава по брой на тествани хора. Той разяснява обаче, че още по-големият проблем е, че тестването на българските жители не е гратис.

Предложения за по-масово тестване на популацията, което да е гратис за жителите, опозицията е направила още напролет и по тези въпроси са желали среща със здравния министър.

Социалистът изясни, че идващия проблем, който опозицията е желала да разисква с министъра на опазването на здравето е огромният брой болни лекари.

В тази връзка е и предлагането, което са считали да насочат за това " да бъдат направени лечебни заведения, които да се занимават единствено с лекуването на COVID-19 ". Добър образец за подобен метод е Пловдив.

Проф. Михайлов: Това би трябвало да стане във всички области, с цел да може да се запази лекарският личен състав от заразяване и всички други болести да не отидат в канавката и ние да не почувстваме един сериозен трус в смъртността не във връзка с ковид - това не е изключително рискова зараза, само че във връзка с онкологични, други тежки болести, които са обществено значими.

Проф. Михайлов сподели, че не е направено задоволително от страната в посока на това хората да бъдат осведомени, а не уплашени, защото Коронавирус инфекцията не е камшик божий. Смъртността от това заболяване е 3 на 1000 и тя не се разграничава от тази при грипа. На неналичието на съответна разяснителна акция се дължи и екстремалното изкупуване от аптечната мрежа на разнообразни лекарства.

Той добави, че идващото предложение на опозицията е за доброволци, които да са в услуга на възрастното население в страната ни.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР