Кадър: БНТИзборът на председател на парламента е важен знак за

...
Кадър: БНТИзборът на председател на парламента е важен знак за
Коментари Харесай

Политолози: Изборът на председател на парламента е важен знак за възможен консенсус между партиите

Кадър: Българска национална телевизия

" Изборът на ръководител на Народното събрание е значим знак за вероятен консенсус сред партиите ". Това считат политолозите Антоний Тодоров и Антоний Гълъбов.

" Първият конфликт ще бъде изборът на ръководител на Народното събрание. Не би трябвало на следващия ден да бъде обявено новото предложение на " ИТН " на новия кабинет, това се случва откакто президентът връчи проучвателния мандат. Изправени сме пред доста сериозна институционална и политическа рецесия, този интервал ще влезе в учебниците. Време е за отговорност, само че не е ясно кой ще я поеме ", разяснява в предаването " Денят стартира " политологът и социолог доцент Антоний Гълъбов.

По думите му става дума за сюжети, не за формули. Доц. Антоний Гълъбов посочи, че има остро институционално опълчване.

" Служебното държавно управление вместо да се опита да го понижи го задълбочи и изостри. " ИТН " няма да се преценява с откритите практики и няма да създадат първи стъпки към обезпечаване на болшинство. " ИТН " трансформира митингите в медиен артикул ", добави доцент Антоний Гълъбов.

Според него рецесията е множествена.

" Намираме се в положение на либерален недостиг. Важно е на следващия ден какви законопроекти ще бъдат импортирани в Народното събрание, какъв ще е дневният ред на първото съвещание ", добави доцент Антоний Гълъбов.

Политологът проф. Антоний Тодоров разяснява, че формулите на едно държавно болшинство не са доста.

" Ясно е, че има най-малко 2 партии, които са в известна изолираност - ГЕРБ и Движение за права и свободи, всички останали не желаят да вършат коалиция с тях. Остава единствената допустима формула към трите партии на митинга, на смяната - " ИТН ", " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън! ", които ще би трябвало да разчитат на поддръжката на Българска социалистическа партия, прекомерно несигурна настройка ", акцентира проф. Антоний Тодоров.

Според него изборите са посочили слаба готовност на гласоподавателите.

" Няма по какъв начин да се сформират държавни управления без поддръжката на Народното събрание. Приемането на служебното държавно управление като постоянно не може да се вкара в задоволително допустима конституционна процедура, допустимо е да забележим министри от служебния кабинет в новото държавно управление. Има голямо очакване ГЕРБ да бъде в съпротива. Необходим е диалог сред партиите ", безапелационен е проф. Антоний Тодоров.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР