Кадър БлумбъргВластта в Русия отрича да има вина за вдигането

...
Кадър БлумбъргВластта в Русия отрича да има вина за вдигането
Коментари Харесай

Вицепремиерът на Русия: Скокът на цени на газа не е заради недостиг на доставки, а заради нисък капацитет за съхранение

Кадър Блумбърг

Властта в Русия отхвърля да има виновност за повдигането на цените на газа в Европа.

Скокът в цените на газа в Европа не се дължи на дефицита на доставки, а на ниския потенциал за предпазване. Това съобщи съветският вицепремиер Александър Новак в изявление за Business FM, оповестява РИА Новости, представен от Нюз.бг.

Сред аргументите за газовата рецесия в Европа той уточни изразходването на запасите в подземните хранилища през студената зима (74% при нормални 85-90%), увеличеното ползване на електрическа енергия през топлото лято и незадоволителното й произвеждане от вятърните електроцентрали поради безветреното време.

Новак открои като различен основен фактор възобновяване на международната стопанска система и пренасочването на доставките на полутечен газ от Европа към Азиатско-тихоокеанския район. Според него при увеличението на каузи на силата от възобновими източници не са били обезпечени нужните аварийни мощности.

Руският вицепремиер акцентира, че  " Газпром " може да усили доставките на газ за Европа, ако европейските сътрудници сключат повече дълготрайни контракти.

Той обаче разясни, че производственият потенциал не може да се увеличи  " с магическа пръчка "  - за това били нужни вложения.

Новак посочи, че всички отговорности по съществуващите контракти се извършват напълно от " Газпром " и това се удостоверява от европейските сътрудници.

По негови думи енергетиката в Европа се ръководи не от експерти, които се занимават с енергетика, а от хора, които преди всичко се занимават с политика.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР