Кадър: Bloomberg TV BulgariaЕксперт коментира ситуацията с мръсния въздух в

...
Кадър: Bloomberg TV BulgariaЕксперт коментира ситуацията с мръсния въздух в
Коментари Харесай

Експерт: В България може да се изгради водороден хъб

Кадър: Bloomberg TV Bulgaria

Експерт разяснява обстановката с мръсния въздух в България. Юлиан Попов счита, че е у нас има предпоставки да се построи водороден хъб. 

България може да се възползва от тактиката на Европейския съюз за увеличение на офшорната вятърна сила, защото страната ни има механически капацитет от 28 гигавата в Черно море. Това съобщи Юлиан Попов, консултант на Европейската климатична фондация, в предаването „ Клуб Investor “ по Bloomberg TV Bulgaria.

„ Трябва да изучим доста добре този капацитет и да работим със прилежащите страни “, добави той.

Гостът разяснява и новината, че Европейската комисия ще предяви иск пред Съда на Европейски Съюз против България поради мръсния въздух.

„ Мерките, които са нужни за изчистването на въздуха, са много непопулярни и би трябвало да се появи някой с огромна политическа увереност, с цел да наложи ограничавания на отоплителни съоръжения и остарели коли, с цел да се вместим в нормите “.

По думите му твърдите горива би трябвало да излязат от приложимост в даден миг.

„ Много се приказва за това, че би трябвало всичко да се размени с газ, само че той изрично не е решение, защото самият газ е замърсител на въздуха. 28% от замърсяването на въздуха в Лондон е резултат от газовите съоръжения “.

„ Проблемите за внедряването на ограниченията за подобряването на качеството на въздуха са два – чисто административен и реакцията на самите хора “, съобщи Попов.

По думите му ориста на въглищното произвеждане в България ще се реши от стопански политики и финансови доклади.

„ С какво да се размени въглищното произвеждане е един комплициран въпрос, само че има и решение. Първото, за което да си дадем сметка, е, че  с повишението на възобновимата сила ние все по-малко приказваме за базова сила, тъй като нямаме потребност от нея, а имаме потребност от така наречен диспечируема сила “.

Относно проектите за прекосяване към водород Попов съобщи: „ Водородът не е сила, а е притежател на сила и с цел да имаме атомна сила би трябвало да имаме сила, която да създава този водород “.

Гостът добави също по този начин, че на територията на България може да се построи водороден хъб, основан на зелена сила, където могат да се изградят слънчеви паркове и надлежно да се привлекат вложения.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР