Кадър България Он ЕърМерките, които са въведени до момента, трябва

...
Кадър България Он ЕърМерките, които са въведени до момента, трябва
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Важно е да се ваксинираме, за да спрем Делта варианта

Кадър " България Он Еър "

" Мерките, които са въведени досега, би трябвало да се съблюдават. Но са нужни и нови ограничения, тъй като ние сме в основата на пика, който се чака. Много скоро може да се чака бързо повишаване на случаите, още през септември може да се доближи платото и след него да стартира муден спад на случаите ", разяснява пред Bulgaria ON AIR шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.
 
Възможно ли е постигането на групов имунитет?
 
Делта разновидността обърка прогнозите за това по кое време действително една страна ще доближи групов имунитет. 
 
" Последните изследвания демонстрират, че груповият имунитет е мъчно постижим с новите разновидности. Необходимо е 90% от хората да бъдат имунизирани, което на процедура значи всички хора да се имунизират ", означи проф. Христова.
 
Експертът посочи, че 95% от приетите в болница сега са неимунизирани. Другите 5% са хора, които не могат да изработят задоволително количество антитела и това е генетична предразположеност.
 
Препоръчва ли се имунизацията на деца и да има ли наложителна имунизация за обособени браншове?
 
" При деца над 12-годишна възраст е целесъобразно имунизирането, което ще защищити тях и всички към тях ", акцентира проф. Христова.
 
Тя сподели още, че децата са преносители и счита, че е значимо учителите да се имунизират, както и чиновниците в обществени домове. 
 
" Подкрепям ограниченията на Пловдивския университет за наложително имунизиране. Но действително във връзка с здравните и обществени заведения, хората мъчно могат да бъдат принудени да го създадат. Тези, които не желаят да се имунизират, ще изоставен, а така и така имаме проблем с фрагментите в лечебните заведения. Затова тези, които не желаят да се имунизират, би трябвало да бъдат доста деликатни ", съобщи шефът на НЦЗПБ.
 
Нужна ли е трета доза?
 
Проф. Христова показа, че поддържа слагането на трета доза ваксина, когато имунитетът стартира да отслабва и посочи, че при имунизиране имунитетът е доста по-фокусиран против съответния вид, в сравнение с при преболедуване.
 
" Когато имаш мощен имунитет, той те пази да не се разболееш и вирусът да бъде обезвреден още в горните дихателни пътища. Има кафези на имунната памет, които са със загатна против съответния вид, които са с много дълга дълготрайност. 50 пъти скача равнището на обезвреждащите антитела при реваксинация ", безапелационна беше проф. Христова.
 
Тя добави, че втора доза при еднодозовите ваксини може да се наложи година след слагането на първата. И изясни още, че преболедувалите са предпазени, в случай че срещнат същия вариант, само че коронавирусът мутира. 
 
Ще измести ли колумбийският вид Делта разновидността?
 
" Рано е да се тормозим от новия вид. Освен да е мутирал, той би трябвало да бъде мощно заразен, с цел да се наложи. Към момента Делта дава отговор на тези критерии. Важно е да се имунизираме. Така можем да спрем разпространяването на вируса, което ще спре и неговата разновидност ", добави проф. Христова, написа

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР