Кадър: България Он Еър, архивПървият есенен месец си отиде. В

...
Кадър: България Он Еър, архивПървият есенен месец си отиде. В
Коментари Харесай

Георги Рачев: Очаква се топъл и сух октомври

Кадър: България Он Еър, списък

Първият есенен месец си отиде. В момента температурната особеност е от порядъка над 3, тук-там 3,5 градуса над нормата. Същото се чака и за октомври - топъл месец, с температури градус, градус и половина по-топло. Докато за жалост засушаването продължава, съобщи в " Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия известният климатолог проф.Георги Рачев.

Според него октомври ще бъде топъл и изсъхнал. Ноември ще бъде естествен във връзка с преваляванията и малко по-сух, към 80-90% от норма на преваляванията, и отново по-топъл.
" Чак декември и януари се чака да са по-влажни, с повече превалявания. В планините ще натрупа сняг, само че в ниското ще има превалявания и от дъжд, и от сняг, по този начин както са модерните зими. Февруари се чака да е малко по-сух, с естествени температури. Март към този момент стартира пролетта ", разяснява климатологът, написа blagoevgrad.utre.bg. Професорът заключи, че есента ще е топла и относително суха, а зимата се чака да е с по-високи температури и естествени превалявания.

Според него е обикновено към този момент малко да се скапе времето.
" Имахме пълноценно лято. Крайно време беше малко да захладнее и да завали, тъй като в действителност е изсъхнало, изключително в Източна България. Линията Плевен - Пловдив на изток от средата на юли преваляванията са алегорични. Засушаването е доста огромно, изключително в Югоизточна България ", разяснява той.

Проф. Рачев изясни, че от 25 август и в Западна България, която от този момент беше потънала в зеленина, не е валяло. И посъветва да се пести водата:

" Там, където има интензивно битово водоснабдяване, водата би трябвало да се пести, да се вдигнат даже нормите, в които вероятно в случай че има повече вода, да отива за напояване, а там, където язовирите са построени за напояване, водата би трябвало да се употребява за напояване ".
Проф.Рачев разяснява, че през днешния ден и на следващия ден времето ще бъде доста хубаво, а в понеделник следобяд ще бъде по-ветровито и облачно, и по-дъждовно. Вторник се очаквали значителни превалявания, само че те ще бъдат по-малко. " Надявах се тогава да има икономически превалявания, над 10-20 литра в Югоизточна България ", добави климатологът.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР