Качеството на пътните строежи и ремонти е под въпрос, тъй

...
Качеството на пътните строежи и ремонти е под въпрос, тъй
Коментари Харесай

Лошият асфалт, зависимостта на "независимите" лаборатории и опасните пътища

Качеството на пътните градежи и поправки е под въпрос, защото се ревизира от свързани с изпълнителите лаборатории. Държавата до момента не е взела ограничения против този проблем. Порочната процедура може да бъде прекъсната посредством самостоятелна външна експертиза, считат специалистите.
" Това е алфата и омегата на корупцията в пътищата " - по този начин дефинира обстановката с лабораториите за надзор на качеството на пътните поправки инж. Богдан Милчев в изявление за " Капитал ".

Голям, неуреден и главен проблем за положението и сигурността на пътната мрежа се оказва независимостта на въпросните лаборатории. Броят им надминава 70 и е повече от задоволителен за страна като България, само че качеството на услугата, която оферират, е мощно компрометирано. А повода е в свързаността им със самите строителни компании.

Наличието на спор на ползи в тези случаи е явно и то е с позволението на страната.
Реклама
Лабораториите са тези, които би трябвало да подсигуряват параметрите, материалите и методите на осъществяване на каквито и да е действия по строителството и ремонта на пътищата. Те са виновни за осъществяването на замервания и оценка на качеството, както и за съблюдаване на условията, заложени по осъществяването на дейностите.

Тяхната самостоятелност обаче или по-скоро зависимостта и обвързаността им със самите реализатори на строителните действия слага под въпрос легитимността на доказаните от тях данни и мнения. И оставя чувство за една добре построена корупционна процедура.

А даже по-сериозният проблем от това е бездействието на страната, неналичието на каквото и да е отношение по казуса от нейна страна и цялостното безмълвие на институциите по подадените сигнали.
Какво се случва с контрола на качеството
Строителната компания, която извършва даден обект от пътната мрежа, е длъжна да съблюдава заложените параметри и условия в поръчката и да реализира изпитвания на влаганите в строителството материали (фракции, смеси състав и др.), както и да ревизира качеството на осъществяване на дейностите. Това може да стане единствено в акредитирана за задачата лаборатория..
Реклама
Проверка на записаните лаборатории, които са членове на Асоциацията на лабораторните специалисти в строителството, демонстрира, че съвсем всички огромни и известни строителни компании имат такива лаборатории, които са упълномощени от страната и които употребяват, когато би трябвало да потвърдят качеството на осъществяването на личните си действия. Впечатление вършат имена като " ГБС - инфраструктурно строителство ", " Грома холд ", " Драгиев и ко ", " Инжстрой инженеринг ", " ПТС България ", " Пътни градежи ", " Пътища " АД и други
Какво направи страната до момента
През август 2018 година, когато в починаха 20 души, тогавашният министър на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, от държавното управление на Бойко Борисов и ГЕРБ, съобщи: " Има проблем с асфалта. "

Но. Тя изцяло се е отказала да се намесва законодателно или регулаторно в очевидния спор на ползи и съществуването на съгласуваност сред строителните компании и лабораториите за надзор. За нея като възложител в лицето на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) е задоволително притежателите на строителните компании да заявяват документално, че няма да се намесват в работата на лабораториите. Това за страната е задоволителна гаранция, с цел да се съгласи, че всичко е изпълнено по условията и нормите на процедурата.

Потвърждение, че до този миг от страна на страната не са подхванати процедури, решения, дейности или каквито и да е промени, получихме и от инж. Владимир Барзов, който е консултант в политическия кабинет на министър-председателя Кирил Петков и член на междуведомствената група, която сега прави инспекция на договорите за поддръжка и ремонт на АПИ.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Крипто 3 Политика 1 Политика 2 Политика 3 Свят 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Отбрана Реклама
Според него проблем има, защото лабораториите нямат нужната самостоятелност и качеството на осъществяваното строителство е компрометирано. Но също по този начин той удостовери, че няма планувани съответни дейности от страна на виновните институции до момента.

" Идеята за самостоятелна експертиза на качеството на строителството на пътища е добра сама по себе си, тъй като казусът е сложен ", изрази персоналното си мнение Барзов. Действия в тази посока обаче не са обсъждани.
Глас в пустиня
През 2018 година, малко след злополуката в Своге, следствие по случая направи и Елена Йончева, която по това време беше народен представител от Българска социалистическа партия, а в този момент е евродепутат. Повод за това беше получен година по-рано сигнал за нарушавания при строителството на пътя, доказани с констативен протокол и наставление за неотложен ремонт. По информация от Йончева, която тя удостовери в диалог за " Капитал ", сигналът дружно с констативния протокол е подаден и към АПИ година преди случая. Основният детайл на проблематичният сектор е бил " изхабен горен пласт на положения асфалт ".

След злополуката против ръководителите на АПИ по това време (Светослав Глосов и Дончо Атанасов) беше формирано дело с обвиняване за несъблюдение на служебните отговорности, целящо полза за изпълнителя на ремонта на пътя ( " Трейс груп холд " ), което обаче по-късно от Софийския градски съд с претекста, че не излиза наяве защо тъкмо са упрекнати шефовете.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
В резултат на бездействието на организацията и прокуратурата тогава Елена Йончева реши да инициира независима инспекция посредством самостоятелна лаборатория в Европейски Съюз, която да извърши нужните замервания на положения асфалт в дълбочина (вертикални ядки) на най-големите инфраструктурни обекти в България - трите автомагистрали, като благодарение на самостоятелни специалисти изготви пътна карта, на която е посочено къде и в кои сектори има опция да бъде осъществено такова замерване за реализиране на справедлив разбор.

Йончева споделя, че повода за тази самодейност е съществуването на спор на ползи в процеса на строителство и в този на надзор на качеството. " В този случай не може да се чака обективно умозаключение ", уточни още тя.

Затова се търсят непознати, самостоятелни лаборатории от други страни в Европейски Съюз, които да нямат бизнес в България, с цел да се подсигурява безпристрастността на анализите. За осъществяване на тестванията обаче Агенция " Пътна инфраструктура " би трябвало да издаде позволение, координирано с органите на КАТ, за вземането на място на пробите от асфалта.

Разрешение за тези действия по този начин и не се получава, като по думите на Йончева по подадените от нея две претенции " няма никакво мнение, а цялостно безмълвие и цялостен отвод за връзка ".

" Идеята не беше просто да хванем някой и той да бъде осъден, а да се предотврати осъществяването на действия по този възмутителен метод и да стартира да се строи по разпоредбите ", разясни пред " Капитал " Елена Йончева.

Единственото, което тя съумя да реализира тогава, е, че представителите на строителните компании излязоха на митинг и желаеха оставката й.

Все отново съгласно Йончева " компаниите знаят по какъв начин да работят качествено и знаят по какъв начин да строят, само че просто би трябвало да връщат обещани пари и когато имаш да връщаш едни няколко десетки хиляди, ти би трябвало да намериш метод да ги спестиш отнякъде. Проблемът е в корупционните практики, в които пътно строителните компании са принудени да вземат участие, с цел да могат да работят и развиват активност ".
И неправителственият бранш сигнализира за казуса
Тезата на Йончева е застъпена изцяло и от представители на неправителствените организации за пътна сигурност в лицето на Института за пътна сигурност (ИПБ) и Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП).

За " Капитал " инж. Богдан Милчев от ИПБ изрично акцентира, че неведнъж е поставял въпроса за негодните и незадоволително плътни фракции камък, които се влагат при полагането на износващия пласт на пътищата, пред отрасловите ведомства и държавното управление с доказателства и проби, които те са събрали.
Проби и разбори на пласт асфалт, които са направени от Института за пътна сигурност Източник: ИПБ
" Единственият метод да се потвърди некачественото строителство на пътищата в България е посредством самостоятелна външна експертиза " , сподели още Милчев. Според него обаче и сега липсва политическа воля за такива дейности. Като допълнение той означи, че е време страната да разпореди тази експертиза, с цел да отбрани бъдещите ползватели на пътищата, а не да го прави единствено когато към този момент се е случило непоправимото и десетки хора са починали поради незадоволително положително сцепление и неприятен асфалт.

Подобно е мнението и на Диана Русинова, която е специалист по пътна сигурност, създател и ръководител на ЕЦТП. В наш диалог по тематиката тя разясни: " Липсва първокласен следващ надзор за положението на положените пътни настилки в България, както и надзор дали дават отговор на условията на това, за което българският поданик е платил. "

" Ние би трябвало по някакъв метод да подсигуряваме независимостта на осъществяваните инспекции, тъй като сега единственият надзор по строителството на републиканската пътна мрежа е вътрешно ведомствен и не е самостоятелен ", уточни пред " Капитал " Русинова. Според нея независимостта на контрола ще бъде в интерес на обществото. Решението, което тя счита, че е работещо, е " построяването на мощен, самостоятелен, самостоятелен надзор, който да не може да бъде повлиян по никакъв метод от строителни ползи ".

ЕЦТП са създали собствен самостоятелен разбор на пътен сектор от автомагистрала " Европа " за определяне на разминаване в условията за качество на настилката по покана на ДНСК като външни наблюдаващи и откакто са открили несъответствия от параметрите на заданието и осъществяването, са били изключени от приемателната комисия, с цел да може да бъде признат обектът. ЕЦТП сезира и прокуратурата по този случай, само че при инспекцията от своя страна тя не открива проблем и замазва проблема.

" Аз съм извънредно обезпокоена за този пътен сектор. Той не дава отговор на никакви правила за сцепление, само че все пак страната твърди, че всичко е наред ", съобщи още Русинова.

Русинова споделя още, че поддръжката на пътищата е също толкоз значима, колкото и тяхното строителство, а контролът от страна на страната и по тези действия също следва да бъде на равнище. Все сфери, в които също имаме проблеми.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мария Дойкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР