Кабинетът в оставка има редовно заседание, на което ще разгледа

...
Кабинетът в оставка има редовно заседание, на което ще разгледа
Коментари Харесай

Кабинетът в оставка има редовно заседание: Какво ще разгледат депутатите

Кабинетът в оставка има постоянно съвещание, на което ще прегледа предлагането за промени в Закона на висшето обучение, съгласно които таксите за висшите учебни заведения ще бъдат обезпечавани от бюджета.

Предложението провокира полярни реакции в университетските среди. Софийският университет се разгласи срещу. Това декларираха в публична позиция от Академичния съвет на Софийския университет. Настояват планът за изменение на Закона за висшето обучение да не бъде внасян, а да стартира разискване на Стратегията за развиване на висшето обучение.

Образованието е влезнало и като първа точка в дневния ред на Народното събрание. Депутатите ще прегледат на второ четене промени в Закона за висшето обучение.

Измененията са по отношение на смяна в заплатите на преподавателите в държавните висши учебни заведения, както и в стипендиите на докторантите.

Промените, които бяха признати на първо четене, плануват 170% от междинната брутна заплата за страната.

Министрите ще обсъдят и кои действия и обекти да бъдат включени към тези със значение за националната сигурност. Заседанието ще се организира ден след края на консултациите при Румен Радевв, след които президентът ще връчи и първият мандат за сформиране на държавно управление.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР