Кабинетът ще отпусне 39 млн. лв. за увеличение на възнагражденията

...
Кабинетът ще отпусне 39 млн. лв. за увеличение на възнагражденията
Коментари Харесай

Кабинетът намери 39 млн. лв. за по-високи университетски заплати

Кабинетът ще отпусне 39 млн. лева за нарастване на възнагражденията на университетския състав в държавните университети. Повишението ще бъде със задна дата – от 1 януари 2024 година, оповестяват от Министерския съвет.

Новината идва преди оповестените срещи сред президента Румен Радев, служебния министър председател Димитър Главчев и Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в България, които бяха планувани във връзка декларираната подготвеност за митинги в бранша на висшето обучение.

С отпуснатите средства, които са разчетени в Бюджета за 2024 година, минималната заплата за най-ниската академична служба ще се усили с 290 лева – от 1 810 лева на 2 100 лева Повишението ще обхване 33 държавни висши учебни заведения с 2086 асистенти.

По мотив признатите от Народно събрание промени в Закона за висшето обучение, с които бе планувано и следващо нарастване на заплатите, считано от 1 април и за което са нужни 184 млн. лева, от Министерски съвет споделят, че

единственият вероятен източник за това е да бъдат обезпечени за сметка на преструктуриране на финансовите разноски по централния бюджет, включително Инвестиционната стратегия за национални планове. “

Припомняме, че някогашният финансов министър Асен Василев не заложи тези средства в Бюджета за 2024 година В него не бяха планувани и нужните средства в размер на 150 млн. лева за компенсиране на държавните висши учебни заведения за понижения размер на приходите им в следствие от отпадането на таксите за образование на студентите.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР