Кабинетът ще издържи, докато има разум, твърди вицепремиерът и външен

...
Кабинетът ще издържи, докато има разум, твърди вицепремиерът и външен
Коментари Харесай

Мария Габриел: Русия се меси зловредно във вътрешните ни работи

Кабинетът ще издържи, до момента в който има разсъдък, твърди вицепремиерът и външен министър
Кабинетът ще издържи, до момента в който има разговор, разсъдък и механизъм, по който не престават да се взимат решенията, както до момента, и от двете обединения, които поддържат държавното управление, разяснява вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в изявление за предаването „ Неделя 150 “ по Българското национално радио.

Само в границите на два месеца доста значими решения бяха взети от приемане на бюджета, до ясната поръчка да работим дружно за цели – Шенген, еврозона, План за възобновяване, означи Габриел. По нейните думи атмосферата в кабинета е положителна и градивна. Въпреки разликите, е значимо да продължаваме да бъдем обединени от общи цели, добави тя.

Вицепремиерът Мария Габриел съобщи, че поддръжката на България за Украйна е цивилизационен избор. По думите ѝ тази позиция би трябвало да се комуникира още по-активно с българското общество, с цел да може този избор да бъде ясно свестен. „ България е на вярната страна на историята “, добави тя.

Във връзка с оповестени фотоси и персонални данни на българи, обозначени като врагове на Украйна, в уеб страницата „ Миротворец “ Мария Габриел съобщи, че позицията на страната ни е, че там нямат място български жители и е неприемливо. Тя добави, че позицията е изразена пред украинските органи и служби от посолството ни в Киев.

По отношение на изявления на съветски представители във връзка с България, в това число на посланика на Руската федерация у нас, Габриел съобщи, че се реагира във всеки един подобен миг. „ Трябва да сме наясно, че сме в извънредно комплицирана конюнктура, в която подобен вид изявления съгласно мен са следващ опит, в това число нападателна проява, за зловредно въздействие и интервенция във вътрешните работи “, уточни тя.

На въпрос за това какво би трябвало да се направи, с цел да се спре дезинформационната, хибридна война, която води Русия, вицепремиерът сподели, че няма решение-чудо, само че би трябвало да има съгласуваност на национално равнище. Тя заяви, че следва на 12 септември във Финландия България да се причисли публично към Европейския център за върхови достижения за битка с хибридните офанзиви. Габриел даде образец, че участието ще разреши да се вършат извършения, симулиращи действителни условия, в които може да се види по какъв начин се отвърна дезинформационна акция и хибридна офанзива – нещо, което може да бъде доста потребно.

Вицепремиерът още веднъж удостовери, че България няма нови условия и няма да задава нови условия към Република Северна Македония за участието й в Европейския съюз. Тя означи, че страната ни следи за постигнатия компромис от юли 2022 година – да се случат конституционните промени, където ясно да се види отстояване правата на българите, да се съблюдава Договорът за добросъседство и контрактуваните протоколи. „ За нас е доста значимо да забележим, че поетите задължения на европейско равнище се извършват. Това, което отстоява България, е, че участието в Европейски Съюз е обвързвано с задължения и отговорности “, добави Габриел.

По тематиката Шенген тя сподели, че би трябвало да се положат всички старания и добави, че до октомври те би трябвало да са най-интензивни, най-динамични и най-конкретни в метода, по който представяме постигнатите резултати. По думите ѝ доста ясно би трябвало да стане на страните членки, че приемайки България в Шенген, това дава поръчка за запазване на външните граници. А рисковете за тях, в случай че страната ни не бъде призната, са доста по-големи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР