Кабинетът, работодателите и синдикатите се разбраха за компенсациите за май

...
Кабинетът, работодателите и синдикатите се разбраха за компенсациите за май
Коментари Харесай

Кабинет, работодатели и синдикатите се разбраха за компенсациите за май и юни

Кабинетът, работодателите и синдикатите се схванаха за обезщетенията за май и юни. Това стана ясно след срещата на премиера Кирил Петков, финансовия министър Асен Василев, министъра на енергетиката Александър Николов с представители на работодателските организации и синдикатите в Министерския съвет. На нея беше разисквана схемата за обезщетения за месец май, както и законодателни оферти, свързани със Закона за енергетиката. Малко след нея представители на две от най-големите работодателски организации - КРИБ и АИКБ оповестиха, че бизнесът анулира плануваните за 18 май митинги, само че резервира протестна подготвеност.

" Разговорът беше доста градивен и се обединихме към обезщетения за май и юни , всичко над 200 лева на мегават да бъде обезщетено с 80% от страната. Това дава опция българският бизнес да няма терзания за май и юни. Едновременно с това се договорихме, че цените за май месец на природния газ, които са над тези за април, също ще бъдат обезщетени от страната ", съобщи министър председателят Кирил Петков на брифинг след срещата.

С бизнеса и профсъюзите ще работим дружно за законопроект , който в идващите седмици да мине през Народното събрание и да даде дълготраен механизъм за обезщетения, тъй че срещите ни да не са ежемесечни, а да имаме дълготраен проект. Така всеки един от бизнесите ще може да предвижда какви ще му бъдат разноските за електрическа енергия, добави още министър-председателят.  

" Азерският газ ще потече в цялостните си количества от 1 юли, без значение по кое време се приключва гръцката връзка ", добави министър председателят Кирил Петков. 

Председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев удостовери резултатите от диалога и сподели, че с ограниченията, които държавното управление дава обещание да продължи за май и юни, само че с експлицитната спогодба да има и дълготрайно стабилно решение, с цел да могат бизнесмените да бъдат спокойни. " Имахме потребен разговор. Срещнахме общите ползи на цялото общество. Утре в 15:00 часа договорихме и среща с превозвачите , тъй че търсим дружно решения и резистентност на тези решения. Разчитаме и в бъдеще да имаме потребен разговор, какъвто беше през днешния ден ", съобщи още той. 

По-рано през днешния ден от държавната осведомителна работа разпространиха известие, съгласно което държавното управление предлага следните ограничения:

1. Краткосрочни мерки  – обезщетения за месец май на високи цени на електрическа енергия - 85% от покачването на цената на електрическата енергия над 225 лева Без таван! По настоящи данни от Българска народна банка това значи, че през месец май компенсацията за бизнеса ще надвиши 160 лв/мвтч, което е над изплащаните досега суми. 

2. Краткосрочни ограничения за цените на природния газ  – Правителството подсигури нужните количества, както за българския бизнес, по този начин и за публичния снабдител. Цената, която бе реализирана за месец май е с 14.3% по-висока от м. април. С оглед на това държавното управление ще приложи цялостния размер на компенсацията от м. април + 100% от покачването на цената през м. май. Тоест, цената, както за българските жители, по този начин и за бизнеса м. май по отношение на м. април ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на „ Газпром износ “ да спре доставките за България. 

3. Дългосрочни ограничения посредством законодателни оферти  - автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес за високи цени на ел. сила - законови промени за финансиране на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ - погашение на „ свръхпечалби “ от сдруженията под БЕХ, както и контракти за разлика с консуматори, които получават обезпечена рентабилност по настоящи контракти с страната. По този метод бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми, ако неустойчивостта на пазара продължи. 

При нужда и при продължение на усложненията с доставките на природен газ сходни ограничения ще бъдат прегледани и за компенсиране на тези разноски, само че от държавния бюджет, показват от Министерския съвет. 

Въпреки днешните диалози работодатели и синдикати остават в протестна подготвеност, заявиха и от профсъюзите и от работодателските организации.

Към момента настояванията на работодателите по отношение на цената на тока за май и юни, както и в средносрочен проект и цената на природния газ, ги считаме за изпълнени и по тази причина един огромен митинг за цената на тока и природния газ не би бил състоятелен, съобщи на конференция в Българска телеграфна агенция ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Добри Митрев – ръководител на Управителния съвет на Българската стопанска камара, заяви, че на следващия ден в 15.00 ч. представители на транспортния отрасъл ще имат среща при премиера , отдадена на проблемите в бранша и настояванията на сектора.

Днес имахме градивен разговор с представители на българското държавно управление. Това, която оферираше държавното управление бе подът да е 225 и да поемат 85%. По отношение на електрическата сила изрично декларирахме, че този вид е недопустим и настоявахме подът да е 200 лева и да се компенсира всичко над него на 80% без горен таван ", сподели Митрев. 

" По отношение на природния газ постигнахме съглашение цената за месец април да се резервира и всичко над тази цени да се компенсира, в случай че цените са по-високи през май и юни. По отношение на електрическата сила - да се внесе смяна в закона за енергетиката, с която да се подсигуряват условия за цените на електрическа сила и след 1 юли да бъдат не по-високи от контрактуваните. По отношение на индексиране на договорите за строителство, които касаят когато има възлагане с обществени средства също се работи в посока законодателна смяна, която да даде опция договорите да бъдат индексирани съгласно с покачващите се цени. ", изясни Митрев.

Настояваме за електроинтензивната промишленост да има механизъм за подписване на дълготрайни контракти на налични цени . За пътните строители е почнало разплащане. Услугите, които към този момент са осъществени от строителните компании в България към този момент да се изплащат, допълни още той. 

" Искам да видя дали това, което бе дадено на срещата с държавното управление, ще се случи. Преди няколко месеца отново имахме обещания, в това число за разписване на двустранни контракти, само че това не се случи. Аз и сътрудниците имаме едно тръпчиво чувство, че нещата няма да се случат " , заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Втората причина е, до момента в който не забележим, че има съгласие и взаимни отстъпки в настояванията на нашите сътрудници от Строителната камера, Транспортните браншови организации, в това число и Минно-геоложката камера, до момента в който не забележим, че държавното управление не се вслушва в настояванията на тези организации, ние оставаме в протестна подготвеност " , сподели още той.

" По наши калкулации, в случай че митингът на 18 се състои, ще има над 30 000 индивида. Това са нашите потвърждения, които вършат организация, шият флагове и печатат лозунги. Протестна подготвеност значи, че може да сменим датата. При всички положения ще изчакаме срещата с превоза и техните браншови организации ", съобщи още Домусчиев.

" Относно цената на ел. силата плановете ни демонстрират, че свръхпечалбите са изцяло задоволителни, в случай че се види единствено какви облаги прави единствено АЕЦ-а. От друга страна не забравяйте, че увеличените доходи от Данък добавена стойност в бюджета се дължат и на високите цени в ел. силата. Виждате от къде идват тези огромни доходи и самият експорт на ток. Така че с дребен % отива за обезщетения. Те не идат от парите за пенсионерите. Това е цялостен популизъм.

От своя страна Тодор Капитанов от КНСБ съобщи, че и те остават в подготвеност за митинг. " Въпреки днешните разбирателства и препоръчаните механизми, КНСБ е и ще остане в протестна подготвеност , в случай че всички тези ограничения не се отразят в цените на стоките и услугите за българските жители. Инфлацията изяде покачванията на минималната работна заплата, тъй че КНСБ ще упорства за повишение на минималната заплата ", изясни той.

Национално представителните работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Съюзът на стопанска самодейност, са възнамерявали народен митинг за сигурна сила на налични цени на 18 май, от 12:00 до 17,00 ч, пред Министерския съвет, оповестиха работодателите.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР