Кабинетът прие проект на Закон за несъстоятелност на физическите лица,

...
Кабинетът прие проект на Закон за несъстоятелност на физическите лица,
Коментари Харесай

Задвижва се законът за личния фалит

Кабинетът одобри план на Закон за неплатежоспособност на физическите лица, осведомят от държавната пресслужба.

Министерският съвет утвърди през днешния ден план на Закон за неплатежоспособност на физическите лица. Предлага се правна уредба, която да запълни празнотата в националното законодателство и да уреди производството по неплатежоспособност на физическите лица в сходство с публичните упования, условията на актовете на Европейския съюз и особеностите на националната правна система. Законопроектът е и в осъществяване на уговорките на Република България по Националния проект за възобновяване и резистентност.

Действащото законодателство не позволява физически лица, които са в несъстоятелност, да бъдат оповестени в неплатежоспособност. Неплатежоспособните длъжници са подложени на съществени ограничавания, стрес и терзания от финансовите усложнения и упованията на кредиторите, като изключително уязвими са добросъвестните длъжници.

Тези лица са изпаднали в несъстоятелност заради неподходящи събития отвън техните предвиждания и надзор - краткотрайна или трайна загуба на продуктивност, здравословни проблеми, разлъка в фамилията, загуба на работа или имущество и други

Законът урежда изискванията и реда за осъществяване на произвеждане по неплатежоспособност на физическите лица, в което да бъдат задоволени вземанията на всички кредитори. То е напълно непринудено, образува се по искане на добросъвестния дебитор и цели заслужено угаждане на неговите кредитори. В производството са обезпечени гаранции за облекчаване на виталните потребности на длъжника посредством установяване на прехрана от най-малко една минимална работна заплата, както и избрана несеквестируемост на имуществото му. В производството се заплащат единствено елементарни такси, а останалите разходи са дължими в планувани от закона случаи.

Уредена е опция за погасяване на отговорностите на добросъвестния дебитор след приключване на 3-годишен период от одобрение на проекта за погасяване или разказа на имуществото му, в случай че той е заплатил разноските и е удовлетворил най-малко отчасти вземанията на кредиторите. Ако добросъвестният дебитор няма секвестируемо имущество, погасяването на отговорностите може да настъпи след приключване на 5-годишен период. Основанията за погасяване на отговорностите се откриват от съда.

В закона е планувано произвеждане за неплатежоспособност и за лица, които нямат приходи и имущество.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР