Кабинетът прие оперативната си програма за периода 1 януари -

...
Кабинетът прие оперативната си програма за периода 1 януари -
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 3 февруари

Кабинетът одобри оперативната си стратегия за интервала 1 януари - 30 юни 2021 година
Министерският съвет одобри оперативната си стратегия за интервала 1 януари - 30 юни 2021 година Законът за нормативните актове планува одобряването на планове на закони и приемането на подзаконови нормативни актове на Министерския съвет да се реализира въз основа на законодателна и оперативна стратегия за шестмесечен интервал. Програмите обезпечават обмисляне на актовете, които Министерският съвет ще прегледа и одобри през интервала, както и обмисляне на процеса по осъществяването на оценка на въздействието.
Оперативната стратегия дава информация за главните положения на предлаганата уредба и последствията от използването й, цели, учредения за приемане на актовете и периодите за тяхната подготовка, координиране и приемане.
Оперативната стратегия дава опция за повишение на прозрачността на процеса по приемане на нормативните актове и основава условия за по-широко гражданско присъединяване в публичните съвещания по плановете на нормативните актове, включени в програмата.
Включването на планове на актове в оперативната стратегия се реализира след осъществена частична предварителна оценка на въздействието.
Оперативната стратегия планува да бъдат прегледани 26 плана на нормативни актове от компетентността на Министерския съвет.
Съгласно наредбите на Закона за нормативните актове и Устройствения устав на Министерския съвет и на неговата администрация, програмата ще бъде оповестена дружно с осъществените частични предварителни оценки на въздействието на Портала за публични съвещания www.strategy.bg.

Одобрен е План за осъществяване на заключителните рекомендации на Комитета на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания
Правителството одобри План за деяние за осъществяване на заключителните рекомендации към Република България, отправени от Комитета на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания (2021-2026). Основната цел на документа е да способства за развиването и усъвършенстването на политиките, ориентирани към хората с увреждания, в сходство с Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания и други интернационалните актове, които имат за цел да подсигуряват човешките права и по които България е страна.
В Плана са написани ограничения и действия, посредством които е реализирано осъществяването досега на част от рекомендациите, както и такива, които целят рационализиране на законодателството за гарантиране на правата на хората с увреждания. Документът включва и действия за превъзмогване на стандарти и дискриминационни практики и за разширение на опциите за присъединяване на хората с увреждания на пазара на труда, както и ограничения за поощряване на дейното им присъединяване в политическия и публичен живот. Мерките за осъществяване на рекомендациите на Организация на обединените нации включват още образования за повишение на потенциала на магистрати, проверяващи служители на реда, педагози и обществени работници; действия за поощряване на присъединяване на дамите и девойките с увреждания в разнообразни сфери на публичния живот.
Реализирането на Плана за деяние има за цел да подкрепи осъществяването на уговорките на Република България по Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания, като способства за по-добра отбрана и гарантиране на благоприятни условия за интензивно им включване в публичния живот.

Одобрено е индикативно систематизиране на средствата от ЕФРР по стратегии за транснационално и трансгранично съдействие за България за интервала 2021 - 2027 година
Министерският съвет утвърди Методика и индикативно систематизиране на средствата от Европейския фонд за районно развиване по стратегии за транснационално и трансгранично съдействие за България за програмен интервал 2021 - 2027 година Предвижда се страната ни да получи 133,6 млн. евро за финансиране на стратегиите за териториално съдействие, в които ще взе участие за интервала 2021-2027 година От тях към двустранните стратегии на България с Румъния, Гърция, Сърбия, Република Северна Македония и Турция, както и към програмата „ Черноморски басейн “, се насочват 111,2 млн. евро, а към бюджета на транснационалните стратегии „ Дунав 2021-2027 “ и „ Интеррег Евро Средиземноморска зона 2021-2027 “ - 22,4 млн. евро.
При установяване на бюджетите са регистрирани демографски и териториални индикатори, както и икономическите и обществените провокации пред районите, като приоритет е подложен върху по-слабо развитите територии.

Одобрени са промени в Тарифата за таксите, които се събират по Закона за хазарта
Правителството одобри изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират по Закона за
хазарта. Причината за измененията е Законът за изменение и допълнение на Закона за хазарта, обнародван в „ Държавен вестник”, бр. 69 от 2020 година, посредством който бяха признати редица промени в регулирането на хазартната активност.
Навсякъде в Тарифата актовете и дейностите на някогашния
хазартен регулатор, Държавната комисия по хазарта, се трансферират като пълномощия на изпълнителния шеф на Националната организация за приходите. Намалява се размерът на таксата по член 5, т. 3 за увеличение броя на пунктовете за приемане на залози, по отношение на опцията в един пункт да се провеждат повече от една лицензирана хазартна игра и обвързваното с това събиране на повече от една такса по тази норма за един и същи пункт. Отменят се таксите по член 5, т. 5, букви „ г “, „ д “ и „ е “ от Тарифата, свързани с подмяната или смяната в броя на игрални модули на игрален програмен продукт, заради открито противоречие с наредбите на закона. Отменя се и таксата за разглеждане на документи по подадено искане за одобряване на изпитани видове и модификации на игрално съоръжение, както и на игрален програмен продукт и всяка нова версия на софтуера на информационното съоръжение по член 8, както и таксата по член 9 за осъществяване на първична инспекция на игрално съоръжение и на игрален програмен продукт на информационно съоръжение, заради отпаднали учредения в закона за събиране на тези такси. Промените в Тарифата отстраняват терминологични несъответствия и непълноти.

Министерският съвет утвърди годишните планове на сметката за средствата от Европейския съюз на Националния фонд за 2021 година
Правителството утвърди годишните планове на сметката за средствата от Европейския съюз на Националния фонд за 2021 година С решението се обезпечава финансов запас за дейно и ефикасно осъществяване на плановете, включени в Националния проект за възобновяване и резистентност, стратегиите, съфинансирани от Европейския фонд за районно развиване, Европейския обществен фонд, Кохезионния фонд на EC, REACT-EU, стратегиите за трансгранично съдействие по външни граници на Европейски Съюз и други принадлежности за финансова помощ.
Решението се приема в осъществяване на наредбата на член 80, алинея 1, т. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година Чрез него се подсигурява прозрачността при разходването на обществени средства.

Правителството отпусна 20 млн. лв. за създаване на новаторски STEM центрове в учебните заведения през 2021 година
Министерският съвет утвърди 20 000 000 лева за 2021 година за финансово обезпечаване на действия по Национална стратегия „ Изграждане на учебна STEM среда”, която е ориентирана към учебни заведения с новаторски практики и такива с капацитет за развиване на нововъведения в региона на естествените науки, цифровите технологии, инженерното мислене и математика (STEM).
По програмата ще бъдат финансирани плановете на още 113 държавни и общински учебни заведения, минали сполучливо стадиите на кандидатстване и показали всички нужни документи през 2020 година Средства ще получат 67 учебни заведения с над 300 възпитаници и 46 по-малки просветителни институции. За огромните учебни заведения оптималното финансиране е до 300 000 лв., а за по-малките - до 50 000 лв..
Училищата имат цялостна подготвеност да изградят новаторски образователни центрове с фокус върху STEM през 2021 година, както и стимулирана нужда от модернизиране на учебната среда. Проектите плануват и смяна в методите на преподаване във връзка с интегрираното образователно наличие, образования за учители и работата в дребни групи, в това число и използване на проектно-базираното образование.
През предходната година 150 учебни заведения получиха финансиране в размер на 20 000 000 лв. за създаване и съоръжение на съвременни кабинети.

Одобрени са спомагателни разноски за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия
Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разходи/трансфери от запаса по член 1, алинея 2, раздел II, година 5.1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година за непредвидени и/или неотложни разноски за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия.
С Постановлението се утвърждават 14 498 262 лв. за осъществяване на действия за понижаване на риска от бедствия, възобновяване на разноски за извършени избавителни и неотложни работи при преодоляване на бедствени положения, за възобновяване на инфраструктурни обекти и за доставка на противоградови ракети за осъществяване на дейния сезон по противоградова отбрана през 2021 година Сумата се обезпечава от запаса за непредвидени и неотложни разноски по Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година

Правителството се разпореди с парцели
Поради отпаднала нужда с решение на Министерския съвет ръководството върху парцел - обществена държавна благосъстоятелност в гр. Ловеч се лишава от Министерството на земеделието, храните и горите. Теренът с повърхност 38 049 кв. м., дружно с издигнатите в него осем здания, става частна държавна благосъстоятелност и минава в ръководство на Областна администрация - Ловеч.
С друго решение на Министерския съвет се отчуждават парцели - частна благосъстоятелност, за създаване на обект „ Модернизация на железопътната линия София - Драгоман, сектор „ Гара Волуяк - гара Петърч “. Той се осъществя по план „ Модернизация на железопътната линия София - Драгоман, част от Трансевропейската железопътна мрежа “. Имотите се намират в землището на град Костинброд, община Костинброд, Софийска област. Средствата за обезщетяване на притежателите на засегнатите парцели са за сметка на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “. Решението може да се апелира пред административния съд по местоположение на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
Отчуждават се парцели - частна благосъстоятелност, за създаване на обект „ Модернизация на железопътната линия София - Пловдив, жп сектори София - Елин Пелин и Елин Пелин - Септември”. Имотите се намират в землищата на град Белово и село Момина клисура, община Белово, област Пазарджик. Средствата за обезщетяване на техните притежатели, респективно правоимащи лица, са планувани за финансиране от Механизма за свързване на Европа, според подписания Договор за безплатна финансова помощ за плана. Решението може да се апелира пред административния съд по местоположение на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтригуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Консулството на Филипините в България става генерално почетно консулство
Министерският съвет утвърди смяна на класа на консулството на Република Филипини в България. С решението дипломатическото посланичество става генерално почетно консулство, като неговото седалище и консулски окръг се резервират. Почетният консул на Република Филипини у нас Огнян Георгиев Траянов става общоприет консул.
Република Филипини няма дипломатическо посланичество у нас и акредитира за България своя дипломат в Будапеща. Нашата страна също няма дипломатическо посланичество във Филипините и акредитира посланика в Ханой, Виетнам. Това събитие придава още по-голямо значение на институцията на почетните консули за поддържането и разширението на двустранния разговор и продан.
Промяната на класа на консулството ще способства за по-нататъшно разширение на съдействието сред България и Филипините в региона на търговско- икономическите връзки, вложенията, образованието, културата и туризма.

Правителството утвърди годишен отчет за активността на Съвета по европейските въпроси през 2020 година
Министерският съвет одобри Годишен отчет за активността на Съвета по европейските въпроси през 2020 година Годишният отчет съдържа информация за взетите от Съвета по европейските въпроси (СЕВ) решения и за осъществяването на отговорностите, произлизащи от участието на Република България в Европейски Съюз, през 2020 година През миналата година СЕВ одобри общо 543 решения, отразени в 60 протокола от 16 присъствени съвещания, 6 съвещания, извършени посредством видеоконферентна връзка, и от 38 процедури за неприсъствено взимане на решения по член 6а, алинея 11 от Постановление на Министерски съвет № 85/2007 година
През 2020 година променената организация на работа в границите на координационния механизъм по въпросите на Европейски Съюз, заради зародилата пандемия от COVID-19, при продължаващ висок интензитет на работа, постановяваше дейна и приспособена към изискванията активност на Съвета по европейските въпроси. И през 2020 година продължи да се следи наклонност на възходящ размер въпроси с водоравен темперамент на равнище Европейски Съюз, което изискваше високо равнище на съгласуваност и предварителна координация в границите на координационния механизъм по въпросите на Европейски Съюз. Публикувайки информация на Фейсбук страницата на координационния механизъм по въпросите на Европейски Съюз по отношение на взетите решения на СЕВ, както и по настоящи тематики от дневния ред на Европейски Съюз, се осигуряваше гласност и бистрота в работата, като през отчетния интервал са оповестени 166 известия - за съпоставяне през 2019 прессъобщенията са били 95.
И през 2020 година координационният механизъм по въпросите на Европейски Съюз в България посредством адаптиране на активността на СЕВ към променените условия, затвърди своята съществена роля както за правенето на единни и съгласувани национални позиции, което обезпечи поредно отстояване на националния интерес в процеса на взема на решения в Европейски Съюз, по този начин и във връзка с мониторинга на осъществяването на уговорките, произлизащи от участието на страната в Европейски Съюз.

Правителството утвърди позиция на страната ни по сложени от Съда на Европейски Съюз въпроси по отношение на дело С-490/20
Правителството утвърди позиция на страната ни по сложени от Съда на Европейския съюз към Република България въпроси за вербален отговор по отношение на плануваното на 9 февруари 2021 година правосъдно съвещание по дело С-490/20, Столична община регион Панчарево пред Съда на Европейския съюз, формирано по преюдициално питане на Административен съд София-град по реда на бързото произвеждане.
Поставените към българското държавно управление въпроси за вербален отговор са свързани с правното деяние на акта за раждане съгласно българското законодателство и неговото правно значение за установяване на произхода на едно лице, както и със способите за придобиване на българско поданство, регламентирани в националната правна система, в това число по отношение на опцията за придобиване на поданство от лице осиновено от българска гражданка.
В утвърдената позиция се показва, че правните начини за определяне произхода от майката са определяне с акт за раждане, иск за определяне на майчинство и припознаване и се прецизира, че постоянно формираният акт за раждане е формален писмен документ, който има само удостоверително деяние. Посочва се още, че с изключение на въз основа на биологична родствена връзка, българско поданство по генезис може да бъде добито и въз основа на юридическа родствена връзка - посредством припознаване. В допълнение се отбелязва, че детето, осиновено от български жител, би могло да се снабди с българско поданство по натурализация, в случай че е осиновено при изискванията на цялостно осиновяване.
В умозаключение и като коментар към въпросите, отправени към всички участници в правосъдното съвещание, в утвърдената позиция се акцентира, че в границите на Европейския съюз съгласно непрекъснатата правосъдна процедура компетентността на страните членки да уреждат правния режим на поданството и свързаната с него национална правна уредба на произхода е израз на националната еднаквост на страните членки.

Одобрена е българската позиция за неофициалната видеоконференция на Съвета по конкурентоспособност на Европейски Съюз в част „ Научни проучвания “
Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в неофициалната видеоконференция на Съвета по конкурентоспособност на Европейския съюз в част „ Научни проучвания “. По време на видеоконференцията министрите ще обсъдят по какъв начин да насърчат повишението на привлекателността на изследователската кариера в Европа и по какъв начин да подобрят кариерното развиване на младите учени в границите на Европейското научноизследователско пространство. Целта е да се усили доста броят на откривателите в Европа и да се спре процеса по така наречен „ приключване на мозъци “.
България поддържа тезата за нуждата от общоевропейски метод при разрешаването на тези провокации и нуждата от спомагателни старания за развиването на рамковите условия за изследователска кариера, възстановяване на работната среда и изискванията на претовареност. Българската страна споделя и позицията, че подобряването на системите за наемане и асортимент, оценяване и заплащане също би се отразило удобно върху повишението привлекателността на научната кариера. Като добра опция за отчасти реализиране на задачите е актуализирането на Кодекса за държание при асортимент на откриватели и Европейската харта на откривателите.
Сътрудничеството с частни организации също е основно в развиването на изискванията за работа на учените в Европа. В рамките на форума България ще поддържа и взаимоотношението Европейското научноизследователско пространство, Европейското пространство за обучение и други европейски начинания.
Правителството утвърди също по този начин резултатите от българското присъединяване в извършената на 22 януари неофициалната видеоконференция на Съвета по обучение, юноша, просвета и спорт на Европейски Съюз, част „ Образование “. Основен акцент на срещата беше приносът на образованието и образованието към Европейския дирек на обществените права. Беше подчертана нуждата от трансформиране на образованието и образованието във всичките му измерения и на всички равнища.
България акцентира значимостта от постигането на Европейско просветително пространство до 2025 година, и поддържа правилата на Европейския дирек на обществените права в региона на образованието и образованието, които са свързани с устойчивото използване на политиката на тъждество, достъп, приобщаване и качество на образованието в страната. Като образец заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева уточни признатата Стратегия за развиването на образованието и ученето през целия живот (2021-2030), в която главен фокус се слага върху приобщаването, качеството, развиването на уменията, проекта за цифрово развиване и обществения аспект на образованието. Беше подчертана ролята на Механизма за предварителна защита на ранното отпадане от учебно заведение и забележителните вложения, ориентирани към обезпечаване на нужните устройства за образование в електронна среда и към еднакъв достъп до обучение в изискванията на COVID-19. Във всички учебни заведения се построяват STEM центрове, които ще допринесат за развиването освен на основните, само че и на новите компетентности и креативност у учениците. България показа, че образованието е един от главните стълбове, утвърдени от Правителството в границите на Плана за развиване и резистентност, защото наред с качествено обучение, обучаемите би трябвало да бъдат обезпечени и с подобаваща инфраструктура, отговаряща на цифровата и зелена промяна.

Правителството утвърди мярката - отсрочване на заплащането на концесионното заплащане за първото шестмесечие на 2020 година за летищата във Варна и Бургас
Правителството утвърди мярка - отсрочване на заплащането на концесионното заплащане за първото шестмесечие на 2020 година за летищата във Варна и Бургас. С това Решение срокът за заплащането на концесионното заплащане се удължава е още 150 дни, като вноската, отсрочена от 31 юли 2020 година за заплащане до 31 януари 2021 година, да бъде отсрочена до 30 юни 2021 година С последното изменение на Временната рамка за ограничения за държавна помощ в поддръжка на стопанската система в изискванията на настоящия епидемиологичен гърмеж от COVID-19 (С (2020) 1863), призната от Европейска комисия на 19 март 2020 година, е планувано удължение на периода до 30 юни 2021 година на към този момент утвърдената помощ.
Прилагането на тази мярка е наложителна е оглед оправянето е тежките последствия за сдружението от продължаващата пандемия от COVID-19 и подхванатите ограничения за ограничение на разпространяването й, които оказват отрицателно влияние върху финансовото положение на сдружението, оператор на летищата във Варна и Бургас.

Министерският съвет одобри законодателната си стратегия за интервала 1 януари - 30 юни 2021 година
Министерският съвет одобри законодателната си стратегия за интервала 1 януари - 30 юни 2021 година Законът за нормативните актове планува одобряването на планове на закони и приемането на подзаконови нормативни актове на Министерския съвет да се реализира въз основа на законодателна и оперативна стратегия за шестмесечен интервал. Програмите обезпечават обмисляне на актовете, които Министерският съвет ще прегледа и одобри през интервала, както и обмисляне на процеса по осъществяването на оценка на въздействието.
Законодателната стратегия дава информация за главните положения на предлаганата уредба и последствията от използването й, цели, претекстове за приемане на актовете и периодите за тяхната подготовка, координиране и приемане.
Законодателната стратегия дава опция за повишение на прозрачността на процеса по правене и приемане на нормативните актове и основава условия за по-широко гражданско присъединяване в публичните съвещания по плановете на нормативните актове, включени в програмата.
Програмата планува да бъдат прегледани общо 19 оферти за законопроекти, като за 2 от тях ще бъде осъществена цялостна предварителна оценка на въздействието.
Съгласно наредбите на Закона за нормативните актове и Устройствения устав на Министерския съвет и на неговата администрация, програмата ще бъде оповестена дружно с осъществените частични предварителни оценки на въздействието на Портала за публични съвещания www.strategy.bg.

Правителството утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс
Правителството одобри промени в Наказателния кодекс, с които лимитът на оптималното наказване за полова корист с деца под 14-годишна възраст, съпроводена с насила, се привежда в сходство с условията на европейското законодателство.
С актуалните промени се обезпечава цялостното въвеждане на условията на Директива 2011/93/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 13 декември 2011 година по отношение на битката със половото принуждение и със половата употреба на деца, както и с детската порнография.
Със законопроекта се криминализира производството и разпространяване на неразрешени и подправени артикули за растителна отбрана.
Предвидено е и наказване до 4 година отнемане от независимост и санкция от 2 до 4 хиляди лева за преместване на артикули за растителна отбрана през границата на страната, когато осъщественото не съставлява незначителен случай и е в нарушаване на открития ред.
„ През последните години в практиката се следи зачестяване на случаите на незаконен импорт и разпространяване в страната на неразрешени и подправени артикули за растителна отбрана. Тези артикули съдържат неразрешени за приложимост в Европейския съюз и в България вещества, които са рискови за здравето и живота на хората и животните (пчелите) и имат дълготрайно отрицателни последствия за околната среда “, написа в претекстовете към плана.

PCR тестванията на командировани в чужбина чиновници ще се заплащат от работодателите
Разходите за PCR проби на чиновници, командировани в чужбина, ще се покриват от работодателя. Това реши държавното управление с утвърждението на допълнение в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина.
Промените се вкарват предвид на това, че чиновниците извършват своите служебни отговорности в страната, в която са командировани. Ако за влизането на територията на съответна страна се изисква негативен резултат от тест за COVID-19, то би следвало здравното проучване да е за сметка на ведомството или предприятието, което е командировало служащите.
Одобреното допълнение е в сходство със отговорностите на работодателите да обезпечат здравословни и безвредни условия на труд на своите чиновници.

Изменя се Наредбата за Националния туристически указател
Министерският съвет одобри промени и допълнения на Наредбата за Националния туристически указател, призната с Постановление на Министерски съвет № 252 от 2019 година С смяната се способства за повече изясненост и точност чрез установяване на съответна информация, която следва да се вписва в Националния указател на туристическите забележителности, фестивали и събития.
Чрез препоръчаните промени в Наредбата за Националния туристически указател, свързани с действието на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), се обезпечава непоклатимост на данните с оглед вярното използване на Закона за локалните налози и такси. Вписванията посредством ЕСТИ на категоризираните места за настаняване, които се намират в труднодостъпни или отдалечени региони, за които липсва информационна съгласуваност, се правят в период не по-късно от 7 дни след приключване на месеца. Също по този начин след приключване на описания период не се позволява смяна на данните за изтеклия месец, вписани в ЕСТИ от лицата, извършващи активност в местата за настаняване.
Приетите промени и допълнения в Наредбата за Националния туристически указател привеждат в сходство и синхрон подзаконовата уредба на материята по отношение на промените и допълненията, настъпили по силата на Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма. Установяват се ясни и съответни условия и процедури за събирането, систематизирането и актуализирането на информацията по отношение на съществуващите туристически забележителности и провежданите фестивали и събития на територията на цялата страна от интерес за туристите.

Изменя се Устройственият устав на Агенцията за нуклеарно контролиране
Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на Устройствения устав на Агенцията за нуклеарно контролиране. Целта е усъвършенстване активността на Агенцията посредством промени във функционалностите на дирекции.
Общата съгласуваност по създаването на нормативни актове ще се реализира от дирекция „ Международно съдействие “, която координира осъществяването на отговорностите по интернационалните контракти, произлизащи от участието на България в Европейския съюз и в Международната организация за атомна сила /МААЕ/.
Функциите, свързани с квалификацията и правоспособността на личния състав, извършващ действия в нуклеарни уреди, както и издаването на лицензни за профилирано образование на лица, професионално заети с действия в нуклеарни уреди и с източници на йонизиращи лъчения, ще се извършват от Главна дирекция „ Ядрена сигурност “.
Функциите за даване на информация, връзки с обществеността и протокол ще се извършват от дирекция „ Административно-правно, финансово и стопанско обслужване “, като общи административни функционалности.
В сходство с измененията в Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила от февруари 2020 година са обновени и прецизирани контролните функционалности на Главна дирекция „ Ядрена сигурност “ и дирекция „ Анализи и оценки на сигурността ", във връзка с зоните за защитни ограничения и контрола на оборудванията с нараснала заплаха на територията на нуклеарна централа.
Промените в Устройствения устав ще допринесат за повишение успеваемостта на Агенцията при осъществяване на нормативно заложените й функционалности.

Правителството утвърди промени в структурата на УС на Центъра за просветителна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства
Министерският съвет утвърди промени, с които се усъвършенства структурата и активността на Управителния съвет на Центъра за просветителна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.
След настъпили нормативни промени от основаването на центъра през 2005 година отпада нуждата в Управителния съвет да членува представител на Министерството на финансите, защото активността на центъра е отвън директните компетентности на чиновниците на министерството и контролът при разходването на средствата не се упражнява от Управителния съвет.
Съгласно настоящото законодателство шефът на центъра се разпорежда с финансовите средства, откакто се регистрира пред министъра на образованието и науката и съблюдава правилата за правомерност, положително ръководство и бистрота.

Правителството утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за пътищата
Министерският съвет одобри Решение за утвърждение на план на Закон за изменение и допълнение на Закон за пътищата. С плана на Закон за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за пътищата (ЗП) се вкарват в националното ни законодателство разпоредбите на Директива (ЕС) 2019/1936 на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2019 година за изменение на Директива 2008/96/ЕО по отношение на ръководството на сигурността на пътните инфраструктури, посредством:
- разширение на приложното поле на използването на процедурите за ръководство на сигурността на пътната мрежа, в сходство с плануваното в Директива (ЕС) 2019/1936;
- споразумяване на нов тип процедури - цялостна оценка на сигурността на пътната мрежа, посредством която се прави от време на време оценяване на положението на пътната инфраструктура и на нейната сигурност и целенасочени инспекции по пътна безопасност;
- въвеждане на нормативно открито обвързване за предприемане на следващи дейности в следствие от извършени процедури за цялостна оценка на сигурността на пътната мрежа, изразяващи се в планирането и осъществяването на целенасочени инспекции за пътна сигурност или в предприемането на директни коригиращи дейности.
В допълнение, законопроектът цели усилване на ролята на инспектора по пътна сигурност и въвеждането на систематична уредба в закона на пълномощията на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “, в това число във връзка с процедурите за ръководство на сигурността на пътната инфраструктура.

Одобрен е план на стратегия за съдействие с китайското министерство на културата и туризма
Министерският съвет утвърди план на Програма за съдействие в региона на културата сред Министерство на културата на Република България и Министерство на културата и туризма на Китайската национална република за интервала 2021-2024 година
Настоящият план на Програма за съдействие в региона на културата удовлетворява взаимните ползи на двете страни и съдържа всички нужни текстове за развиване на връзките в региона на културата сред Република България и Китайската национална република.
Предлаганият план на стратегия регламентира опциите за съдействие в региона на музиката и танца, библиотечното и музейно дело, изобразителното изкуство, киното, фолклора, театъра и цирка.
В плана на програмата се прецизират уговорките на двете страни по опазването на културното завещание и на реставрацията на културни и исторически полезности, подчертава се върху поддръжката и дейното присъединяване на двете страни в начинания и събития в границите на съдействието в региона на културата сред Китай и страните от Централна и Източна Европа.
Чл. 22 от плана на стратегия планува влизането й в действие от датата на нейното сключване и валидността й до 31 декември 2024 година

Открива се процедура за възлагане на концесия за морски плаж „ Стамополу - перла “
Министерският съвет взе решение да бъде открита процедура за възлагане на концесия за част от морски плаж „ Стамополу - перла “, община Приморско, област Бургас. С нея се цели обезопасяване на морския плаж и даване на услуги от публичен интерес за периода на концесията.
Процедурата се организира по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Предлага се срокът на концесията да е 15 години. Той е аргументиран от позиция на периода за откупуване на вложенията и визията за дълготрайно развиване на морския плаж.
Размерът на минималното годишно концесионно заплащане е 118 554,72 лв. без Данък добавена стойност. Той е избран според признатата от Министерския съвет Методика за установяване минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове - обекти на концесия, по реда на член 8, алинея 2 и 3 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.
Морският плаж ще бъде гарантиран със наложителните действия по ЗУЧК - обезпечаване на водното избавяне, застраховане на прилежащата акватория, здравното и здравното обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж и даване на услуги от публичен интерес.

Близо 2,9 милиарда лв. са планувани за поддръжка на земеделските производители през 2021 година
Близо 2,9 милиарда лв. са планувани за поддръжка на земеделските производители през 2021 година Те са планувани за финансиране на директните заплащания на повърхност, пазарните ограничения, Програмата за развиване на селските региони (ПРСР 2014-2020 г) и Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020 година От тях 2 милиарда 636 млн. лв. са за сметка на Европейски Съюз и 247 млн. лв. са от националния бюджет. Това утвърди Министерският съвет, като одобри годишните планове на сметката за средствата от Европейския съюз на Държавен фонд "Земеделие " за 2021 година
731 млн. лева са планувани за развиване на селските региони. Основно заплащанията ще се ориентирани по размер 4 „ Инвестиции в материални активи “, мярка 6 „ Развитие на стопанството и стопанската активност “, мярка 7 „ Основни услуги и възобновяване на селата в селските региони “ и мярка 19 ЛИДЕР.
По линия на директните заплащания от ПРСР са заложени 393 млн. лева, които ще обгръщат направленията агроекология и климат, биологично земеделие и Натура 2000, както и мярка 21 за справяне с следствията от COVID-19.
1 милиарда 607 млн. лева са избрани по схемата за единно заплащане на повърхност, както и за обвързани с производството заплащания за животни, плодове, зеленчуци и други.
По Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020 година са разчетени 38 млн. лева 114 млн. лева са планувани за пазарни ограничения, в това число за Националната стратегия по пчеларство, скица „ Училищен плод “, скица „ Училищно мляко “, Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш, преструктуриране на лозовите масиви, промоционални стратегии и други схеми.

Промени в ОПРЧР обезпечават в допълнение финансиране по механизма REACT- EU
Правителството одобри пето изменение на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020 година, с което се обезпечават в допълнение 315 млн. лв. по механизма на Европейската комисия REACT-EU. Със средствата ще се финансират ограничения за поощряване запазването на заетостта в предприятия, наранени от следствията от COVID-19, продължаваща поддръжка за медицинския и немедицинския личен състав, патронажна грижа за уязвими лица и поддръжка за адаптиране на даването на обществени услуги. По този метод се цели възобновяване на стопанската система на страната посредством ограничение и превъзмогване на следствията от ковид.

Одобрена е план-сметката за разноските по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители през 2021 година
Правителството утвърди план-сметката за разноските по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители през 2021 година. Одобрените средства са в размер на 65,251 млн. лв..
Дейностите, които ще се финансират с тях включват: подготовка и печатане на изборните списъци; закупуване и разработване на нужните изборни бумаги и материали; печатане на бюлетините; логистично обезпечаване на регионалните и общинските администрации и на администрацията на Министе

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР