Кабинетът официално удължи извънредната епидемична обстановка с още месец, а

...
Кабинетът официално удължи извънредната епидемична обстановка с още месец, а
Коментари Харесай

Заради сблъсъка за ваксини: Джипитата искат по-добра организация, от РЗИ твърдят, че такава има

Кабинетът публично удължи изключителната епидемиологична конюнктура с още месец, а здравната комисия одобри настояването за импорт на съветската ваксина „ Спутник V “ преди тя да е получила позволение за приложимост от Европейската организация по медикаментите. Според шефа на организацията по медикаментите, законът у нас не разрешава това. Днес в страната са сложени рекордно доста дози – над 24 000.

Заради конфликта, до който се стигна в понеделник, персоналните лекари упорстват за по-добра организация по приемането на дозите от районните здравни инспекции. От РЗИ разясниха, че е направена нужната организация, само че тя не се съблюдава.

До борбата се стига, откакто чиновник на Военномедицинската академия не изчаква на опашката за ваксини, на която лекарите са от часове, споделя доктор Зоя Ставрева, която попада в центъра на спора.

„ Аз застанах пред вратата и споделих, че няма да позволи болничното заведение да вземе ваксини. И не аз се бих, а служителката стартира да ме атакува и сподели, че тя ще каже кой ще влезе “, изясни доктор Зоя Ставрева.

Д-р Божинова е очевидец на сцената. Казва, че е чакала от 13 ч. на обяд до 18 ч. вечерта.

„ На нас ни се отпускат 1 до 2 флакона ваксини. Извинете по кой чин се отпуска огромно количество на имунизационните центрове? “, разяснява доктор Божинова.

Лекарите упорстват за организация, с цел да не се стига до скупчвания и спорове. От РЗИ обясниха, че са разделили потоците.

„ В понеделник провокацията беше от страна на общопрактикуващите лекари. Те нападнаха защитата, която всеки ден е атакувана от тях, и я одраскаха и й скъсаха униформеното яке. Това е организация, която не е напълно в компетенциите на РЗИ “, сподели доктор Костадинка Пачаръзова от РЗИ.

По случая пред РЗИ сега се прави инспекция, сподели здравният министър в оставка. В момента до персоналните лекари доближават половината от получените ваксини у нас, изясни още той.

„ Другата седмица се усилват двойно, а идващият месец стават четворно повече. Личните лекари ще имат доста повече ваксини “, съобщи проф. Костадин Ангелов.

Здравната комисия към Народното събрание одобри настояването на Българска социалистическа партия за достъп до съветската ваксина „ Спутник V “ преди тя да е получила позволение за приложимост от Европейската организация по медикаментите. В момента такава опция по закон няма, разяснява шефът на организацията по медикаментите у нас.

„ За да се случи това, лекарственият артикул би трябвало да е за лекуване - в тази ситуация се касае за профилактика, и не трябва да има опция на българския пазар “, заяви Богдан Кирилов.

Здравният министър пък съобщи, че Агенцията по медикаментите няма потенциал да изпита успеваемостта и сигурността на имунизацията. Предстои предлагането да бъде гласувано и в пленарната зала.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР