Кабинетът одобри откриване на процедура за определяне на концесионер на

...
Кабинетът одобри откриване на процедура за определяне на концесионер на
Коментари Харесай

Вторият опит за концесия на летище София тръгва на тъмно

Кабинетът утвърди разкриване на процедура за установяване на концесионер на летище " София ", заяви държавната осведомителна работа.

Това става по предложение на министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски.

Няма информация за изискванията на концесията.

Решението не фигурираше в в началото оповестения дневен ред на държавното управление. След съвещанието на кабинета пък министър Московски не даде информация.

Така вторият опит за концесия на най-голямото летище в България потегля на мрачно.

Въпросът с отдаването на летище " София " на концесия за пръв път бе подложен на дневен ред при държавното управление на Симеон Сакскобургготски (2001 – 2005 г.).

До оповестяване на процедура обаче се стигне 10 години по-късно. През май 2016 година второто държавно управление на Бойко Борисов разгласи процедура за концесия на летището за 35 години против 1.2 милиарда лева Идеята беше бъдещият концесионер да заплати 600 млн. лева предплатено и тези пари се употребяват за погасяването на заемите на БДЖ и пазаруването на нов преносим състав.

Близо година по-късно – през април 2017 година - служебното държавно управление на Огнян Герджиков приключи процедурата. Официално това бе стимулирано с ограничаващи условия и неактуални данни на концесионния разбор. Неофициалната, че изискванията са по този начин направени, че да завоюва избран претендент.

За да се избегнат всевъзможни подозрения, за съветник по новата процедурата беше привлечена Световната банка.

След идването на власт на третия кабинет на Бойко Борисов, транспортният министър Ивайло Московски обещаваше най-късно до края на 2017 година процедурата да бъде оповестена, само че това не се случи. В началото на тази година Московски даде обещание процедурата да бъде рестартирана до месец.

Сега концесионната процедура най-сетне е утвърдена, само че изискванията по нея не се оповестяват.

През последните години държавната компания " Летище София " доста усъвършенства финансовите си резултати. За предходната 2017 година беше регистриран растеж от над 30 на 100 на обслужените пасажери, които бяха близо 6.5 млн. души.

Очаквайте подробности
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР