Кабинетът на Япония одобри във вторник план за продажба на

...
Кабинетът на Япония одобри във вторник план за продажба на
Коментари Харесай

Япония одобрява план за продажба на изтребители на други нации

Кабинетът на Япония утвърди във вторник проект за продажба на изтребители от последващо потомство , които създава с Англия и Италия, на трети страни, в последното оттегляне от следвоенните пацифистки правила на страната, предава „ Асошиейтед прес “.

Спорното решение за разрешаване на интернационалните продажби на оръжие се чака да помогне за обезпечаването на ролята на Япония в взаимния план за изтребители и част от хода за създаване на японската оръжейна промишленост и подсилване на нейната роля в световната сигурност. Кабинетът също по този начин утвърди преразглеждане на насоките на Япония за оръжейно съоръжение и трансфер на технологии , с цел да разреши взаимно създадените смъртоносни оръжия да бъдат продавани на страни, разнообразни от нейните сътрудници. Главният секретар на кабинета Йошимаса Хаяши изясни, че измененията са нужни поради средата за сигурност в Япония, само че акцентира, че пацифистките правила на Япония остават непроменени.

„ За да се реализира изтребител, който дава отговор на нужните характерности и да се избегне застрашаването на защитата на Япония, е належащо да се трансферират подготвени артикули от Япония в страни, разнообразни от страните сътрудници “ , разяснява Хаяши пред кореспонденти, добавяйки, че Токио ще следва непоколебим развой на утвърждение за продажби на самолети. Той акцентира:

„ Ясно демонстрирахме, че ще продължим да се придържаме към главната си философия на мирна нация . “

Япония от дълго време лимитира износа на оръжие според пацифистката конституция на страната, само че бързо предприе стъпки за дерегулация на фона на възходящото районно и световно напрежение, изключително от близкия Китай .

Решението за реактивните самолети ще разреши на Япония да изнася смъртоносни оръжия, които създава взаимно, за други страни за първи път. Япония работи с Италия и Обединеното кралство за създаването на модернизиран изтребител , който да размени стареещия си флот от американски проектирани изтребители F-2 и Eurofighter Typhoon, употребявани от английските и италианските военни.

Япония , която преди този момент работеше върху личен дизайн, наименуван F-X , се съгласи през декември 2022 година да сплоти напъните си с британско-италианска стратегия , наречена Tempest и предопределена да се разгърне до 2035 година Съвместният план, прочут като Global Combat Air Program или GCAP, е основан в Обединеното кралство .

Япония се надява, че новият аероплан ще предложи разширени качества, от които Япония се нуждае на фона на възходящото напрежение в района, което ще ѝ даде софтуерно преимущество пред районните противници Китай и Русия . Поради военното си минало като агресор и опустошенията, последвали провалянето ѝ през Втората международна война, Япония одобри конституция, която лимитира армията ѝ до самозащита . Страната дълго време поддържаше строга политика за ограничение на прехвърлянията на военно съоръжение и технологии и възбрана на износа на смъртоносни оръжия. Противниците подлагаха на критика държавното управление на премиера Фумио Кишида , че се е заело с плана за изтребител, без да даде пояснение на обществеността или да потърси утвърждение за главната смяна в политиката. За да отговори на сходни опасения, държавното управление лимитира износа на кодово създадени смъртоносни оръжия за реактивните самолети към този момент и даде обещание, че няма да се правят продажби за потребление в дейни войни. Правителството също по този начин увери, че ревизираната тенденция за момента се отнася единствено за самолета и че за това ще е належащо утвърждение от кабинета. Потенциалните купувачи също ще бъдат лимитирани до 15-те страни, с които Япония е подписала партньорство за защита и покупко-продажби за трансфер на съоръжение .

Последните изследвания сочат, че публичното мнение е разграничено по отношение на проекта.

През 2014 година Япония стартира да изнася някои несмъртоносни военни доставки и с последното си деяние през декември предходната година утвърди смяна, която ще разреши продажбите на 80 смъртоносни оръжия и съставни елементи , които тя създава по лицензи от други страни, назад на лицензодателите. Промяната разчисти пътя за Япония да продава проектирани от Съединени американски щати ракети Patriot на Съединените щати, помагайки за замяната на муниции , които Вашингтон изпраща на Украйна .

В решението си кабинетът посочи, че възбраната за експорт на оръжия за подготвени артикули ще попречи на напъните за създаване на новия аероплан и ще ограничи Япония до поддържаща роля в плана. Италия и Обединеното кралство нямат самообладание да продадат самолета, с цел да покрият разноските за разработка и произвеждане .

Кишида изиска утвърждение от кабинета, преди да подпише съглашението GCAP през февруари, само че то беше забавено заради съпротивата на неговия младши съдружен сътрудник, подкрепяната от будистите партия Komeito.

Промяната идва и откакто Кишида възнамерява априлско държавно посещаване във Вашингтон, където се чака да подчертае готовността на Япония да поеме по-голяма роля в партньорствата на военната и отбранителната промишленост .

Износът също би оказал помощ за стимулиране на отбранителната промишленост на Япония, която исторически се е грижила единствено за Силите за самозащита на страната, защото Кишида се стреми да построи армията. Въпреки напъните си през последното десетилетие, промишлеността към момента се бори да притегли клиенти.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР