Кабинетът на премиера Кирил Петков има зад гърба си вече

...
Кабинетът на премиера Кирил Петков има зад гърба си вече
Коментари Харесай

Евелина Славкова пред Dir.bg: В медения месец не се случи очакваното от властта и обществото

Кабинетът на премиера Кирил Петков има зад тила си към този момент повече от 100 дни ръководство. Те протекоха в тежки условия и станахме очевидци на редица рецесии - от ценова и енергийна до военна - в непосредствена непосредственост до България. Каква е политическата конюнктура в страната на този декор? Потърсихме мнението на социолога Евелина Славкова от проучвателен център " Тренд ".

- Г-жо Славкова, отброихме 100 от ръководството на кабината " Петков ". Както се споделя, " меденият месец " завърши. Как?
- През по този начин наречения " меден месец " не се случи нищо от това, което ръководещите чакаха, както и нищо от това, което обществото очакваше. Не се случи по този начин мечтаната смяна в избрани посоки, каквито поръчки бяха дадени. Всички знаем, че едно държавно управление би трябвало да прави промени още при започване на своето ръководство, с цел да може да се възползва от заема си на доверие, който е получил. Кредит на доверие имаше. Това доста ясно се видя през социологическите данни. " Продължаваме промяната " потегли с високо утвърждение от страна на хората, само че в рамките единствено на 3 месеца, на тези 100 дни, изследванията демонстрираха спад на това утвърждение.

- В началото на март дадохте минимална преднина от 1% на групировката на " Продължаваме промяната " (22,9%) по отношение на ГЕРБ (21,9%). Какво значи това?
- Тук би трябвало да създадем едно значимо конкретизиране. Този 1% не се дължи на това, че ГЕРБ покачват своето доверие измежду хората, а се дължи на това, че " Продължаваме промяната " понижава своето утвърждение и губи от своя електорален капацитет. И това е нещо обикновено, когато си ръководещ. Виждали сме го и при друга настройка - сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Когато имаше доближаване сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия, то се дължеше на спад на ГЕРБ, а не на нарастване на Българска социалистическа партия. В момента вероятността двете партии - " Продължаваме промяната " и ГЕРБ, да се изравнят е действителна. Дори и позволявам обстановка, в която ГЕРБ може да изпревари " Продължаваме промяната ".

За тези 100 дни, които имаше кабинетът като свое ръководство, най-важното нещо, което би трябвало да кажем, е за най-силното и най-слабото им качество. А то е, че са нови. Като нова групировка " Продължаваме промяната " доста мъчно могат да бъдат упрекнати в някакви остарели грехове. От друга страна това, че са нови, е и тяхната уязвимост. Те нямат политически опит. Реално в тази четирипартийна коалиция с управнически опит е партия и половина - Българска социалистическа партия и избрани хора от Демократична България. Именно неналичието на опит е най-големият камшик, за която и да било власт. Още повече при съществуването на доста мощна турбулентна обстановка в страната, в каквато се намираме сега. Говорим за фрапантно повишение на съществени артикули, на цени, на комунални разноски, на горива. Днес не знаем с каква цена на бензина ще осъмнем на следващия ден и така нататък И към това би трябвало да прибавим и рецесията в Украйна, чиито последствия занапред ще усещаме. За висока инфлация приказваме от средата на предходната година, само че трагичните равнища, до които към този момент стига, стартират да се усещат от всеки, отивайки в магазина. Хората виждат защо става въпрос и каква голяма разлика има в цените спрямо преди година. Защо го споделям това! Защото хората не споделят цените са такива, тъй като по този начин е на всички места, тъй като е войната в Украйна, а споделят това е по този начин, тъй като държавното управление не може да се оправи с нарастването на цените. Това е доста тъничък миг и може, дори не може, а ще изиграе сигурно неприятна смешка на ръководещите. Още малко желая да се върна на тази липса за опит. Липсата на опит ще се усеща още повече от страна на обществото, неналичието на опит пречи и на положителната връзка в тази четирипартийна коалиция, построена от много комплицирани връзки и позиции сред разнообразни субекти. А когато сътрудниците в нея не си поддържат връзка пълноценно, това също може да пропука обединението. И преди съставянето на кабинета и след неговото сформиране съм на едно мнение: нямам доверие в неговото дългоденствие.

- Как се отразява и какви знаци и послания дава карцерът на водача на ГЕРБ Бойко Борисов на политическата обстановка у нас?
- Вече беше казано доста по тази тематика. Да арестуваш водача на опозицията, и то без да имаш съществени доказателства, е воденичен камък за това ръководство. Целият арест по необходимост и показност, без да има задоволително доказателства за продължение на дейности, по-скоро изписа вежди на ГЕРБ и Борисов, в сравнение с да му избоде очите. Ако такава ще бъде борбата и за постигането на " нулева " корупция, то обществото няма да даде позитивна оценка на това държавно управление.

- Вашето последно изследване сочи, че при избори през днешния ден политическата фотография за Народно заседание ще бъде същата, само че... Въпросителна идва от възможна политическа групировка Стефан Янев за предстоящ политически план. От кого ще вземе гласове?
- Това не би трябвало ни учудва, че същите партии ще влязат. Това са главните политически играчи към този миг. Това, което е значимо да се регистрира, е увеличението на капацитета на партия " Възраждане ". И както във въпроса ви има " само че ", в този момент и аз поставям едно " само че ", когато приказваме във връзка с бъдещата и още неродена партия на Стефан Янев. Тук има няколко условия, които са доста значими, с цел да забележим какво ще бъде нейното позициониране. Силата на партията на Стефан Янев зависи от това по кое време ще има предварителни избори и ще има ли въобще предварителни избори. Аз съм склонна да имам вяра, че ще имаме предварителни избори, тъй като в тази обстановка е доста мъчно, което и да било държавно управление, да издържи 4-годишен мандат. Трупането на обществено напрежение постоянно оказва своето въздействие. Ето и няколко хипотези. Ако след три месеца имаме предварителни избори, тогава партията на Стефан Янев ще бъде доста по-силна, от това да има след година избори. Причината е, че към момента хората припознават в него индивида, който беше длъжностен министър председател в два кабинета на Румен Радев. Също по този начин хората ще си спомнят и за неговата позиция по отношение на Украйна, която се споделя в по-голяма част от българското общество. Тук той се нарежда сред " Възраждане ", която е по-крайно консервативна, и последователите на твърдо проатлантическата линия, тази към НАТО. Умерената позиция по средата, която зае Стефан Янев, се споделя от по-голямата част на общество, което споделя, че ние не би трябвало да се включваме с оръжие във войната в Украйна. Но дано да си представям вид, при който има предварителни избори следващата година дружно с локалните избори. Това слага Стефан Янев в напълно друга обстановка. Вероятно войната към този момент ще е свършила, надяваме се всички, и тогава ще се борим с последствията от нея. Тогава на Стефан Янев ще му се наложи да търси нов дневен ред, с който да излезе пред обществото, тъй като тематиката Украйна ще бъде забравена.
И примерно трети вид, в случай че кабинетът изкара своя четиригодишен мандат. Тогава обстановката ще бъде напълно друга. Така че при Стефан Янев нещата зависят от дневния ред на идващите избори. Формацията му може да вземе гласове от всички.

- Мая Манолова също е дейна, тя съобщи регистрацията на партия на база гражданския си план " Изправи се.бг ".
- Нали се появи и информация, че може Манолова и Янев дружно да вземат участие, само че това бе отхвърлено. При Мая Манолова към момента се вижда резултатът от дейната й роля на омбудсман. След това тя заложи в нейната политическа кариера да приказва по най-благодатните тематики за обществото, свързани с цени, пенсии, заплати и така нататък Разбирайте обществената сфера. Тя имаше доста висок рейтинг, тъй като говореше по обществените тематики, по наболелите проблеми на хората. За нея доста по-лесно ще бъде да откри дневен ред, когато се готви за изборите, тъй като този вид изразителност - за обществените проблеми, ще бъде все по-актуална. Тепърва ще се борим с икономическите проблеми и от Украйна, и от растежа на цените.

- Кой би спечелил най-вече при предварителни избори през днешния ден?
- При предварителни избори през днешния ден всички биха изгубили. Според мен хвърлянето на страната на длъжностен кабинет в обстановка на война, която е покрай нас, няма да бъде разчетено добре от хората.

- Кризата Русия-Украйна пази ли кабинета, нагледно казано?
- Има подобен миг на бранене в някаква степен, тъй като ги държи единни, а не един да хвърли кърпата и да се отиде на предварителни избори.

- Как се възприема от хората ролята на президента Румен Радев и рецензиите му към кабинета " Петков "?
- Пак ще се върна на данни от март месец, да приказваме през социология, когато се регистрира, че доверието в Румен Радев се е понижило с 6% по отношение на предходните проучвания. Но за този растеж принос има и Стефан Янев, и " Продължаваме промяната ". В част от хората въпреки всичко остава чувството, че в триумфа на " Продължаваме промяната " някаква заслуга има и президентът. Виждаме, че той се пробва да се дистанцира. Някак си имам чувството, че президентът е сега по-скоро в обстановка на отчаяние от това, което вършат хората в ръководството, в които може би откровено е вярвал, че те ще могат да поведат страната към нещо по-добро. Или най-малкото ще могат да вземат решение проблемите, които имаме на дневен ред. Това комплициране в съзнанието на хората, че държавното управление има нещо общо с Румен Радев, ще продължи да бъде разсейвано от президента. Ще бъде забавно да се види в каква тенденция ще се развият тези връзки.

- Противопоставянето на ръководещите и прокуратурата по какъв начин се отразява на политическата страна?
- Това е една борба на вътрешния фронт на българската политика, която няма да завърши скоро. Даже считам, че в тази борба ще се употребяват " екзотични оръжия ". Трябва да имаме поради обаче доста значително за хората нещо. Разбира се, въобще не е маловажна промяната в Съдебната система, за която толкоз се приказва. Но защото сме правили изследване, става известно, че за хората е доста мъчно да схванат по какъв начин като се махне един съответен човек, а на неговото място се постави някой различен, това ще помогне да бъдат по-бързо решавани техните проблеми. Как ще стане по този начин, че да бъдат разкривани закононарушения против тях по-бързо, по какъв начин ще стане по този начин, че да бъдат по-сигурни в всекидневието си. Просто упованията на хората са по-скоро разнообразни от огромното говорене от страна на политиците. С години тематиката " правосъдна промяна " бе съществена за общността към Демократична България. Но какво се случи? " Продължаваме промяната " май изземват тази тематика и действително те поведоха борбата с прокуратурата, битката с корупция или както там го опаковат с думи. Проблемите, които обществото чака да бъдат решени, когато водиш такава борба - тази рецензия съм оправяла и към Демократична България, би трябвало доста ясно да бъдат обяснени. Правим това и това, тъй като желаеме да реализираме това и това. Но това някак си не е задоволително за обществото, с цел да се одобри тезата на единия или другия лагер в тази война. Трябват съответни неща и обяснeния.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР