Кабинетът на Израел одобри рано в сряда сделката с Хамас

...
Кабинетът на Израел одобри рано в сряда сделката с Хамас
Коментари Харесай

Израел и Хамас постигнаха сделка за заложниците

Кабинетът на Израел утвърди рано в сряда договорката с " Хамас " за освобождаването на към 50 дами и деца, държани като заложници в Ивицата Газа по време на четиридневна пауза в боевете. Това заяви кабинетът на израелския министър председател Бенямин Нетаняху, представен от " Ройтерс ".

" Израелското правителство се ангажира с връщането на всички отвлечени у дома ", се споделя в изказването. Тази вечер държавното управление утвърди проекта за първия стадий от постигането на тази цел ".

Съгласно съглашението, реализирано с посредничеството на Катар, Израел ще освободи група палестински пандизчии, държани в неговите центрове за задържане, и ще спре военните си интервенции в Газа за няколко дни, съгласно почитан чиновник на администрацията на Байдън, който осведоми репортерите преди известието. Служителят на администрацията сподели, че съглашението, контрактувано през последните шест седмици, е " структурирано да подтиква освобождението на повече от 50 ", за да върне всички заложници вкъщи.

В израелското изказване се споделя, че " освобождението на всеки 10 заложници ще докара до един спомагателен ден в паузата ". Израелски публични лица споделят, че Хамас е взела към 240 заложници, когато е нахлула в Южен Израел на 7 октомври, убивайки към 1200 души. Палестинската въоръжена група освободи единствено четирима заложници преди оповестяването на договорката. На 20 октомври тя освободи двама американско-израелски жители, майка и щерка от Илинойс, които бяха на посетители на семейство в Израел по време на отвличането им. Дни по-късно екстремистите освободиха две възрастни израелски дами, отвлечени от техния кибуц. Пети пленник - израелски боец, взет от нейната армейска база - беше избавен в взаимна наземна интервенция на Израелските отбранителни сили и разследващата агенция Шин Бет на 29 октомври. Експерти настояват, че " Хамас " евентуално е разпръснал останалите пленници из Ивицата Газа, една от най-гъсто обитаемоте зони в света. Говорител на групата по-рано сподели, че екстремистите са скрили десетки заложници на " безвредни места и в тунелите на съпротивата ".

Израел съобщи, че повече от половината заложници на " Хамас " са чуждестранни граждани. Администрацията на Байдън чака освобождението на трима американски жители според договорката - две дами и 3-годишно момиченце, чиито родители бяха убити по време на офанзивата на Хамас през октомври.

Около 10 американци са държани в плен от групата, съгласно американски чиновници. Сделката облекчава вътрешния напън върху израелския министър председател Нетаняху, който беше изправен пред рецензии от фамилии на заложници, загрижени, че продължаващата военна офанзива на Израел в Газа излага на риск техните близки.

Припомняме, че по-рано палестинците съобщиха за гибелта на стара израелка и упрекнаха Израел, че протака и заплашва хората си. 

Нетаняху е решен да продължи войната, макар филантропичните паузи.  
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР