Кабинетът на Германия одобри план за улесняване на законната промяна на името, пола на хората

...
Кабинетът на Германия одобри план за улесняване на законовите промени
Коментари Харесай

Кабинетът на Германия одобри план за улесняване на законовите промени на име и пол за транссексуални, интерсексуални и небинарни хора

От GEIR MOULSON Associated Press, 23 август 2023 г., 6:48 ч.

БЕРЛИН -- Кабинетът на Германия одобри в сряда план за улесняване на транссексуални, интерсексуални и небинарни хора да променят името и пола си в официални документи, законодателство, което според министъра на правосъдието има за цел да улесни живота на „малка група, за която има голямо значение“.

Законодателството все още се нуждае от одобрение от парламента. Това е един от няколкото плана за реформи, които коалицията на канцлера Олаф Шолц от три социално-либерални партии предприе и беше критикуван от консервативната опозиция.

Съгласно планирания “ закон за самоопределение“, който се разработва повече от година, възрастните ще могат да променят собственото си име и юридическия си пол в службите по вписванията без допълнителни формалности. Те ще трябва да уведомят службата по вписванията три месеца преди да направят промяната.

Съществуващият „транссексуален закон“, който датира от четири десетилетия, в момента изисква лицата, които искат да промяна на пола в официалните документи, за да получите първо оценки от двама експерти, „достатъчно запознати с конкретните проблеми на транссексуализма“, и след това съдебно решение.

През годините върховният съд на Германия отмени други разпоредби, които изискваха транссексуалните хора да се разведат и стерилизират и да се подложат на операция за смяна на пола.

„Представете си, че ... просто искате да живеете живота си и не желаете нищо лошо на никого, а след това ви питат какви са вашите сексуални фантазии, какво бельо носите и подобни неща“, каза министърът на правосъдието Марко Бушман пред телевизия ZDF. „Засегнатите намериха този разпит за много унизителен.“

„Сега просто искаме да направим живота малко по-лесен за една малка група, за която има голямо значение,“ добави той.

Предложеното законодателство се фокусира върху правната идентичност на физическите лица. Това не включва никакви ревизии на правилата на Германия за хирургия за смяна на пола.

Новите правила позволяват на непълнолетни на 14 и повече години да променят името и пола си с одобрението на своите родители или настойници; ако не са съгласни, тийнейджърите могат да поискат от семеен съд да ги отмени.

В случай на деца под 14 години, родителите или настойниците ще трябва да направят деловодната служба приложения от тяхно име.

Запитан за опасенията, че младите хора могат да вземат преждевременни решения, Бушман каза, че е „твърдо убеден, че огромното мнозинство от родителите ще се запитат много сериозно и внимателно: какво е най-доброто нещо за моето дете?“

След като официалната промяна на името и пола влезе в сила, няма да бъдат разрешени други промени в продължение на една година.

Съгласно новото законодателство, операторите например на фитнес зали и съблекални за жени ще продължат да решават кой има достъп, каза Бушман. Той добави, че опитът на други места е показал, че „като правило това не е практически проблем; въпреки това ние го разрешихме, за да отговорим на притесненията на онези, които бяха загрижени за това.“ През февруари парламентът на Испания прие закон, който позволява на лица над 16-годишна възраст да променят законно регистрирания си пол без медицинско наблюдение.

< p class="Ekqk yuUa lqtk eTIW sUzS">В Обединеното кралство шотландският парламент през декември прие законопроект, който ще позволи на хора на възраст 16 или повече години да променят пола си в документите за самоличност чрез самодекларация. Това беше наложено вето от британското правителство; Първият министър на Шотландия обеща да оспори това решение.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР