Кабинетът е непоследователен, това е големият ни проблем във външната

...
Кабинетът е непоследователен, това е големият ни проблем във външната
Коментари Харесай

Проф. Румен Кънчев: Премиерът върви по ленински - крачка напред, две назад

Кабинетът е променчив, това е огромният ни проблем във външната политика. Крачка напред, две обратно, както би споделил Ленин. Не е ясна позицията нито във връзка с Русия, нито по двата великански контракта за участие с НАТО и Европейски Съюз.
До момента нашата войска, единствена в НАТО, на 90% си служи с съветско оръжие. В интернационалните връзки най-съществена е предвидимостта на колегата. Борисов е непредвидим и във връзка с връзките сред Европейски Съюз и Турция. Това съобщи в „ Студио Банкеръ “ проф. Румен Кънчев, учител по “Теория на интернационалните връзки и геополитика” и съучредител на партия „ Републиканци за България “.

Лично аз не считам, че президентът Радев е разединител на нацията – теза, която непрекъснато се постанова. Като изключим жеста но Че Гевара, естествен за един дълготраен армейски пълководец, апелът „ Мутрите вън “ е сплотяващ и за леви, и за десни, той инспирира прогонването на корупцията. Що се отнася до хипотетичната смяна на външнополитическия курс от страна на президента, той нито има такава опция, нито някой би му го разрешил, разяснява той.

Наблюдавайки политическите елити в страната, имам възприятието, че те не познават актуалния капитализъм. Последният конгрес на Българска социалистическа партия също го показва. Модерните социалистически партии имат напълно различен разбор. Днешният капитализъм е мощно изменен от времето на Смит и Рикардо. Хабермас, който го подлага на критика от леви позиции, споделя, че в актуалния капитализъм към този момент не приказваме за народна власт, а за всеобща народна власт, за всеобщо общество. За страна на благоденствието и за цената на това благополучие, която се заплаща с ограничение на свободите. Това приказва за избрани тоталитарни трендове. Българска социалистическа партия с нищо не сподели, че познава този капитализъм, уточни професорът.

Очаквам Република България да се развие като ценностно-политическа групировка в Макс-Веберовия смисъл на понятието. Когато Вебер, един от блестящо десните социолози на 20 век, се опита да изясни духа на капитализма, той установи, че тази обществено-икономическа система произлиза от протестантската нравственос и в основата й стоят морални полезности. Точно това е доста належащо на актуалното българско общество, сподели още интелигентен Кънчев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР