Кабинетът Денков/Габриел повишава размера на стипендиите за студенти в държавните

...
Кабинетът Денков/Габриел повишава размера на стипендиите за студенти в държавните
Коментари Харесай

Денков вдигна студентските стипендии - минималната стана 120 лв.

Кабинетът Денков/Габриел покачва размера на стипендиите за студенти в държавните висши образователни заведения с признато през днешния ден изменение и допълнение на Постановлението за изискванията и реда за даване на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши учебни заведения и научните организации. Минималната стипендия се усилва от 85 до 120 лв. на месец, а оптималната - от 180 на 200 лв.. Промяната влиза в действие със задна дата - от 1 юли 2023 година, оповестиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

От 100 лв. " на 140 на месец се подвига и размерът на стипендиите на студентите, които в годината на довеждане докрай на междинното си образоване, са признати в държавни висши учебни заведения по специалности от професионални посоки " Педагогика ", " Педагогика на образованието ", " Машинно инженерство ", " Електротехника, електроника и автоматика ", " Енергетика ", " Транспорт, мореплаване и авиация ", " Материали и материалознание ", " Проучване, рандеман и обработка на потребни изкопаеми ", " Металургия ", " Химични технологии ", " Общо инженерство ", както и по предпазената компетентност " Хидростроителство " от професионално направление " Архитектура, строителство и геодезия.

Максималният размер на помощите и премиите също се покачва - от 300 на 400 лв..

За нарастването на стипендиите от 1 юли са обезпечени 6 млн. лв. със Закона за държавния бюджет. От Министерски съвет изясняват, че повишението им се постанова във връзка непрестанно увеличаващите се разноски за прехрана на живот поради инфлацията и невъзможността с месечна стипендия да се покрият най-малко част от потребностите на студентите.

Последното нарастване на минималния и оптималния размер на стипендиите е в действие от летния учебен срок на образователната 2020-2021 година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР