- Кабинет с хоризонт до местните избори ли е най-реалистичният

...
- Кабинет с хоризонт до местните избори ли е най-реалистичният
Коментари Харесай

Георги Гьоков: Има шанс за кабинет с третия мандат и хоризон...

- Кабинет с небосвод до локалните избори ли е най-реалистичният вид, с цел да се избегне нов предварителен избор? 

- Така наподобява, още повече никой не си прави илюзии, че постоянен кабинет би издържал дълготрайно, да не приказваме цялостен мандат. Трябва в действителност небосвод - дали да мине зимата, дали да дойдат локалните избори. За мен вторият вид е по-добър. Тогава има възможност за промени в политическото пространство. ГЕРБ, не ги недооценявам, само че ще изгубят сегашните си позиции в локалната власт. А това ще е съображение и за парламентарни избори. 

 

- Г-н Гьоков, да стартираме с най-сложния въпрос - ще има ли държавно управление?

- Това в действителност е най-сложният въпрос в България. Има редица фактори, а след последното изказване на Асен Василев  по адрес на Българска социалистическа партия става все по-сложно съответно за втория мандат.  Не че с първия мандат на ГЕРБ е елементарно. Нашата позиция е ясна, тъй като имаме решение на груповите органи на партията. Вероятността за държавно управление клони към третия мандат. Там обаче зависи на кой ще бъде даден. Ако отиде при „ Демократична България “, за нас ще бъде извънредно мъчно да беседваме, тъй като сме на радикално разнообразни позиции по значими тематики.

-  Но бяхте дружно в предния кабинет?

-  Бяхме, само че при ясно разказано съдружно съглашение. Там изненадата пристигна от войната и следствията от нея, само че кой ли я очакваше! Когато обаче си с диаметрално противоположни идеологически визии, става много комплицирано. Вероятността за държавно управление я правя оценка на 50 %.  

- Не зачертавам Движение за права и свободи, само че най-реалните разновидности са третият мандат да отиде при Българска социалистическа партия или „ Български напредък “, като се сътвори държавно управление с министър председател Корнелия Нинова или Стефан Янев. Там ли е шансът?

-  Шансове има постоянно - дребни или огромни. Но примерно, в случай че мандатът пристигна при нас, става комплицирано пък за „ Демократична България “. Същата обстановка, за която приказвах, само че с противоположен знак.  Но би трябвало да работим интензивно за държавно управление, тъй като нови избори в къси периоди не биха трансформирали генерално картината. Е, някой ще излезе леко напред, различен може да изпадне от Народното събрание. На хората им омръзнаха избори, стига сме харчили непотребни пари. Трябва да има кабинет в границите на това Народно заседание.

- Изказването на Асен Василев ме изненада неприятно, понижава възможностите за общ кабинет

- Изгорени ли са дефинитивно мостовете сред вас и Политическа партия, защото най-малко аз долових в думите на Асен Василев искания само във връзка с хартиената бюлетина?

-  Не са изгорени. Но изказването му беше по-общо и аз бях сюрпризиран изключително след взаимната ни среща в Народното събрание. Тогава видях извънредно схващане в „ Промяната “ за нашите политики, напряко съвпадения. Дано е било моментно въодушевление на Василев или обръщение към техните гласоподаватели, които в огромната си част са десни, няма какво да се лъжем. Нищо че Политическа партия боравят свободно със обществената тема. Направо наподобява като заграбване на нашите политики в обществената сфера, с цел да се харесат на хората, чист популизъм. Ясно си давам сметка, че ще ме питат -  а тогава вашето не е ли популизъм. Не е, тъй като следваме от десетки години тази стратегия и я изпълняваме, когато сме на власт. Но всички вдясно внезапно започнаха да приказват, тъй като е съвременно, времето го изисква, инфлацията, приходите на хората.

- Всъщност май  и Българска социалистическа партия е твърдо за нов бюджет, тъй че няма неприятно, в случай че и другите партии са „ за “ обществените ограничения.

- Нов бюджет е наложителен. И тук се разграничаваме с ГЕРБ и Движение за права и свободи, които желаят постоянно държавно управление да вкара подобен. Ние с Политическа партия настояваме служебният кабинет да внесе нов бюджет. Нека е без плаващи болшинства. Да се съберем партиите и изпълнявайки Маастрихтските критерии, да помислим за обществени ограничения. В тази рецесия да оставим остарелия бюджет - няма да е заслужено по отношение на хората. Чух настояванията на митинга на синдикатите пред Народното събрание. Ами верни са. Не може да има цели браншове със заплати под 1000 лв.. Не е обикновено! Трябва да има нова минимална работна заплата, колкото и да се дърпа бизнесът. Разбира се, всичко в границите на вероятното.  

- Толкова ли е непреодолимо разликата с вашите някогашни сътрудници и във връзка с позицията ни към оръжието за Украйна, и за покупката на новите самолети? 

- Това е обществото ни сега. Силно разграничено по тематиките и за войната в Украйна, и за бюлетините. Мненията са крайни. Няма да пресмятам, по тази причина дано нарека разделянето сред хората 50 на 50. Но в Народното събрание внезапно съвсем всички плеснаха с ръце и се прегърнаха ​- ще даваме оръжие на Украйна. А къде отиват другата част от българите! И за какво това да е тематиката на България! Има доста по-важни. Като приходите на хората, обществена правдивост. Какво го касае българското общество оръжието за Украйна, като се изключи че се слагаме в лагера на Европейски Съюз и НАТО. Един ще каже ​- това е цивилизационен избор, само че различен ще го назова войнолюбие. Не е тематиката, която касае живота на българина.

- Нов бюджет е наложителен и без постоянно държавно управление, тук сме на едно мнение с „ Промяната “

- Вие персонално удовлетворен ли сте от свършената работа като обществен министър, от синхрона с останалите партии? 

-  Няма по какъв начин да не съм удовлетворен, тъй като свършихме огромна част от набелязаната работа. От това, което Българска социалистическа партия вкара в съдружното съглашение. Беше мъчно, тъй като бяхме партии с много разнообразни визии. Десните желаят непременно непоклатимост на системите, до момента в който ние не ги подценяваме, само че слагаме в центъра човека - социално слабия, пенсионера. Беше доста мъчно, само че свършихме положителни неща. Далеч съм от мисълта, че всички са удовлетворени, а и тръгнахме от доста ниски равнища, България беше в дъното на съвсем всички ранглисти в Европа. В обществената политика колкото и доста да направиш, все ще е малко. 

- Стара тематика, само че за какво внезапно Има Такъв Народ се обърна против сътрудниците и бутна, на процедура, държавното управление? Дори войната не го разклати толкоз.

- Правителството  беше свалено от стопански ползи, от ползите на така наречен задкулисие. Опитахме се да променим напълно модела, налаган от ГЕРБ 12 години. Дори непредвидените в съдружното съглашение тематики като войната не се оказаха толкоз рискови за държавното управление. Няма да встъпвам в детайлности, тъй като, като кажа нещо, би трябвало да го потвърдя. Но това беше повода, аз не видях нито един сериозен мотив, бележит от Има Такъв Народ. Македония ли! Та държавното управление ни работеше в вярната посока, виждате в този момент какво става по тематиката. Пълна каша! 

- Оръжието за Украйна не е тематиката на елементарния българин

- Беше ли пропиляна голямата сила на митингите от 2020 година, в които участваха и леви, и десни, а и „ Възраждане “, в случай че бъдем почтени?

- Определено. Видяхме понижената интензивност и на последните избори. Този възторг отново ще набере скорост в обществото, когато то види, че не може да караме със длъжностен кабинет 2 години като Белгия да вземем за пример. Но тази сила несъмнено няма да се върне в околните месеци, в случай че създадем избори.

- Поизглаждат ли се връзките сред Българска социалистическа партия и Румен Радев?

- Много не ми се разяснява, тъй като е обвързвано и с вътрешнопартийни тематики. Ще приказвам обаче като някогашен министър. Не може първата работа на служебното държавно управление е да желае описи с назначените от мен чиновници. И да ги уволнява.

- Има ли доста такива случаи?

- Да. Мога да приказвам с имена, само че няма смисъл. Като народен представител желаех информация какъв брой души са уволнени в общественото министерство. Настоящият министър услужливо направи съпоставяне, че за избран интервал по мое време имало и повече уволнени. Но в него се включваше и предходният длъжностен кабинет. А и 180 души бяха освободени от мен поради навършване на пенсионна възраст. Това беше решение на държавното управление за изчистване на цялата администрация. 

- Не сте правили политически уволнения?

-  Вижте, постоянно има такива, само че аз съм подготвен да застана зад името си и за всеки уволнен чиновник да се обосновавам: Ако си правил нарушавания, в случай че си взел участие в далавери, казано национално, нямаш място в министерството. Но това не е политическо уволняване. Така или другояче, обществото усеща напрежение сред Българска социалистическа партия и президента Радев, тематиката му е доста забавна. Разбираемо.

-  Нормално, въпреки всичко бяхте в един тим с президента Радев.

- Бих споделил, че той беше наш състезател. Някой се опита да изкара, че президентът Радев е бил препоръчан от АБВ. Дълбоко не съм склонен, тъй като участвах в целия развой и знам доста добре какво се случи. Румен Радев беше подсилен от Българска социалистическа партия. И без поддръжката на Българска социалистическа партия нямаше да стане президент.

ВИЗИТКА  

Георги Гьоков е народен представител от Българска социалистическа партия. Роден на 13 декември 1961 година в старозагорското село Любеново. Завършва компетентност „ Инженерство “ в Техническия университет в Габрово. Бил е общински консултант и шеф на Бюрото по труда в Стара Загора. За първи път влиза в Народното събрание през 2013 година. От 13 декември 2021 година до 2 август 2022 година е министър на труда и обществената политика в кабинета на Кирил Петков.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР