Кабала, често наричана еврейски мистицизъм, е сложна и езотерична мисловна

...
Кабала, често наричана еврейски мистицизъм, е сложна и езотерична мисловна
Коментари Харесай

Космогенезисът на Кабала

Кабала, постоянно наричана еврейски мистицизъм, е комплицирана и езотерична мисловна система, която се стреми да разкрие мистериите на вселената, божественото и природата на съществуването.

Централна за Кабала е нейната неповторима космогенеза, която предлага друга вероятност за това по какъв начин светът и божественото са зародили.

В тази публикация ще се задълбочим в космогенезата на Кабала, изследвайки нейните основни концепции и правила.

Дървото на живота в Кабала

В сърцето на кабалистичния космогенезис лежи кабалистичното дървото на живота, алегорично показване на божествената конструкция и процесите, посредством които се разпростира творението. Това дърво е формирано от 10 сефирот (единствено число: сефира), които са свързани между тях в избран ред, образувайки диаграма на божествена еманация. Сефиротите съставляват атрибути или аспекти на Бог и служат като градивни детайли на творението.

Еманация и сефирот

Кабалистичният космогенезис стартира с понятието " еманация ". Според тази концепция божествената светлина се излъчва от безкрайния, неузнаваем източник, постоянно именуван Ein Sof. Тази божествена светлина протича през сефиротите в избрана поредност, като всяка сефира съставлява друг аспект от Божиите атрибути и създание. Процесът на еманация протича по метод от горе надолу, като всяка сефира ражда идната, до момента в който доближи физическия свят.

Десетте сефирот

 Кабала

Сефиротите нормално са групирани в три колони на Дървото на живота, всяка със своите отличителни характерности:

- Горната триада: Състои се от Кетер (Корона), Хохма (Мъдрост) и Бина (Разбиране). Кетер съставлява божествената воля, Хохма е искрата на божествената мъдрост, а Бина съставлява схващане и прозорливост.

- Средният хексад: Тази група се състои от Хесед (Милост), Гевура (Строгост), Тиферет (Красота), Нецах (Вечност), Ход (Слава) и Йесод (Основа). Тези сефирот символизират другите качества на божественото проявяване.

- Долната единична сефира: Малхут (Царството) съставлява физическия свят и е последната стъпка в процеса на еманация. Това е точката на контакт сред божественото и материалното царство.

Сътворението и разгръщащият се космос

Кабала учи, че космосът е резултат от тази божествена еманация, като всяка сефира играе решаваща роля в оформянето на другите аспекти на съществуването. Малкхут, последната сефира, е мястото, където поражда материалният свят, служейки като резервоар за всички основани неща.

Процесът на основаване, както е обрисуван в Кабала, се преглежда като непрестанен цикъл на божествено стесняване и разширение. Божията светлина се свива, с цел да разреши съществуването на крайния свят, и се уголемява, с цел да поддържа творението и да поддържа връзката сред божественото и материалното.

Кабалистичният космогенезис не е просто теоретична концепция; има на практика приложения. Кабалистите употребяват това познание за духовно израстване и схващане на природата на Бог и Вселената.

Кабалистичната медитация, молитвата и проучването са предопределени да оказват помощ на хората да се приведат в сходство с божествения поток и да получат визия за главната конструкция на действителността.

Космогенезата на Кабала предлага неповторимо и надълбоко схващане за това по какъв начин вселената и божественото са комплицирано свързани. Чрез Дървото на живота и сефиротите кабалистите изследват пътуването на творението от божествения източник до материалния свят. Тази антична мистична традиция продължава да въодушевява търсачите на духовна мъдрост и тези, които се интересуват от мистериите на съществуването, предоставяйки бездънен и алегоричен взор към космоса.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР