К расота, спираща дъха: Arctic National Wildlife Refuge е най-северният

...
К расота, спираща дъха: Arctic National Wildlife Refuge е най-северният
Коментари Харесай

Тази красота ще остане непокътната. Засега

К расота, спираща дъха: Arctic National Wildlife Refuge е най-северният резерват в Съединени американски щати. От десетилетия нефтените компании кроят проекти за рандеман на петрол. През 2020 Тръмп реши да им помогне. Но в този момент Байдън ги спря, споделя Томас Лачан за " ".

Река Шенджек се вие из резервата в най-североизточната част на Аляска

изцяло необезпокоявано. В националния парк с територия от 80 000 кв.км. се срещат безчет скотски и растителни типове - полярни мечки, мечки гризли, северни елени (карибу), вълци, орли. Регионът е предпазен още от 1960 година, а през 1980 година е уголемен до днешните си размери.

Природният резерват е доста рядко обитаем и извънредно мъчнопроходим.

В целия район има единствено две села с общо 400 локални поданици. Всяка година го посещават сред 1200 и 1500 туристи. Улици и пътища съвсем няма - напредването е допустимо единствено с каяк или с надуваема лодка.

В северната част на резервата се простира крайбрежието на Арктическо море - татковина на голям брой типове риби и птици. Например може да се види космат тюлен, който се радва на арктическото слънце - припича се при температури, които могат да доближат до минус 40 градуса.

При сегашните температури полярните мечки към момента се усещат добре в резервата .

Но и той е заплашен от следствията на климатичните промени: така наречен безконечни ледове в Арктика се топят все по-бързо - което от известно време кара даже и поддръжниците на сондажите за петрол и природен газ да се замислят.

Почти половината от територията на региона е избрана за див естествен резерват

- т.е. регион, до който не трябва да бъдат допускани хора. Още президентът Джордж Буш е кроил проекти за употреба на залежите. През 2008 година той се пробва да даде права за прилагане на региона, аргументирайки с енергийната сигурност на Съединени американски щати.

Републиканците и нефтената промишленост непрекъснато вършат опити за отваряне на региона за сондажи .

Последният към този момент опит е подхванат от Доналд Тръмп през 2017 година - макар ожесточената опозиция на редица природозащитни организации. През 2020 година неговото държавно управление предложи на търг десетгодишни лицензи за рандеман на петрол в 11 зони от резервата.

Това решение бе анулирано от неговия правоприемник Джо Байдън - въпреки и краткотрайно. Сега би трябвало да се направи обстойна инспекция на сондажните проекти, с цел да се реши дали лицензите да бъдат доказани, анулирани или лимитирани.

Повече за Арктика - вижте във видеото горе.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР