К омарите предпочитат хората с "по-сладка кръв", сърбежът спира, ако

...
К омарите предпочитат хората с "по-сладка кръв", сърбежът спира, ако
Коментари Харесай

Кафе, ракия и сладка кръв и още митове за комарите

К омарите избират хората с "по-сладка кръв ", сърбежът стопира, в случай че намажем ухапаното място с паста за зъби, а чесънът е идеална предварителна защита.

Кое от най-разпространените вярвания за комарите е истина, и кое мит?

Лятото омайва всички ни: с топлите вечери, с другарските компании навън, с аромата от барбекюто или чашата коктейл в ръка. Само да не беше това обратно жужене и неприятните ухапвания!

Има хора, които се оказват пощадени от комарите. Аз обаче не съм измежду тях, написа Карла Блайкер за. През горещото лято на предходната година една вечер се завърнах от разходка във Вашингтон с цели 30 ухапвания по голите крайници. Да, най-малко не се уплаших от тежки болести, тъй като на тези географски ширини комарите не ги придвижват. Но все пак си е пъклен досадно. Та по този мотив се замислих над всичко, което съм чувала за напрежението сред комарите и хората.

Наистина ли има хора с „ по-сладка кръв “, на които комарите повече налитат? Помага ли кафето против тези гадинки? А дали ухапаното място престава да сърби, в случай че го намажем с паста за зъби? И за какво, в последна сметка, да не вземем един път вечно да изтребим комарите? (Тук еколозите да ме простят, само че се сещам за това постоянно, когато нощем се събудя цялата нахапана от комари).

На част от тези въпроси може да ни отговори доктор Хелге Кампен, началник на лаборатория в Института за инфекциозни болести „ Калр Льофлер “, който е експерт по паразитология и ентомология. Тоест, занимава се и с кръвопиещи членестоноги, в това число комари и кърлежи.

"Гасете лампите! "

Да забележим първо това: през лятото не трябва да има светлина в стаята, където прозорецът е отворен. „ И аз го знам от майка си, по този начин се пазим от комарите, “ споделя докторът. Но… това не е правилно. Комарите влитат в затворените пространства, привлечени не от светлината, а от излъчванията на тялото и издишвания въздух.

Защо някои хора страдат повече?

Тези две предавания са строго самостоятелни. Така стигаме и до идващия въпрос: „ Не става дума тъкмо за „ сладка кръв “, “ споделя доктор Кампен. „ Просто изпаренията на хората са разнообразни, а това предопределя интереса на другите типове комари “. В едни райони господства един тип комари, в други – различен.

Е, щом няма „ сладка кръв “, най-малко шоколад мога да хапвам на воля, споделя си човек. Оказва се обаче, че един различен тип пристрастяваща консумация притегля комарите: на алкохол. „ Изпаренията на човешкото тяло се трансформират след приложимост на алкохол, а кожата става по-привлекателна за комарите, “ изяснява лекарят.

И назад: комарите неведнъж „ отбягват пушачите “, както се показва той. Лош шанс за тези като мен, които не пушат, само че по тази причина пък обичат да извърнат чашка или две с другари на открито. И още една неприятна вест за хора като мен: „ Жените в избрани дни от менструалния си цикъл също са по-привлекателни за комарите “, осведомява ме доктор Кемпен. Ами по този начин ще е…

Спрейове, чесън, смляно кафе – кое ни защищава?

Лекарят предлага препарати, съдържащи веществото „ икардин “. Световната здравна организация предлага икардина даже за предотвратяване от малария. Освен препарати с икардин, доста оказва помощ бабешката рецепта: не оставяйте гола кожа. Само дето през лятото никой не обича дългите ръкави и дългите крачоли.

И още един съвет: не им оставяйте вода навън. Ако имате градина, изяснява Кампен, най-добре закривайте всички съдове с вода като кофи или резервоари за дъждовна вода. Добре е на всеки десетина дни да ги изпразвате, предлага той, тъй като комарите снасят яйцата си таман в такива води, а ларвите им имат потребност от почти две седмици във вода с температура към 20 градуса по Целзий.

Яжте чесън! – гласи един от известните препоръки против комари.

Според различен пък доста пособие да се гори смляно кафе. Докторът е чувал всички тези рекомендации, само че не знае някоя от тях да има доказуем резултат: „ Почти няма стандартизирани опити “, споделя той.

Да речем, че комарите въпреки всичко са ни нахапали. Защо толкоз сърби?

„ Тази реакция поражда, тъй като комарите отделят малко слюнка, до момента в който смучат кръвта. Тази слюнка съдържа цялостен коктейл от биоактивни молекули, на които тялото реагира “, споделя Кемпен. Организмът отделя хистамин, а той пък предизвиква сърбеж.

Ето за какво антихистаминовите мехлеми оказват помощ при захапване от комар. Но човек фактически може да поуспокои сърбежа и с плюнка или паста за зъби – просто те имат охлаждащ резултат. Кампен предлага и студена ракия или различен концентрат, които също така дезинфекцират.

„ И дръжте фронта! Гледайте най-малко два дни да не се чешете, тъй като може да си навлечете някоя вторична бактериална зараза “, предизвестява лекарят.

А има ли изгода от комарите?

„ Често ме питат, в това число и публицисти: Има ли някаква изгода от комарите? “ – споделя лекарят. На това той постоянно отговарял със подигравателен контравъпрос: „ А от Вас каква е изгодата? “. С други думи: такава е природата, няма никакъв смисъл да се търси значимостта на едно или друго живо създание.

Но биологът прибавя и още нещо значимо: комарите извършват избрана функционалност в екосистемата, просто тъй като са… значима храна. С ларвите им се хранят риби, земноводни и водни инсекти, а самите комари влизат в менюто на птичките, прилепите и на други, по-големи инсекти. Няма ли комари, да вземем за пример лястовиците биха имали сериозен проблем.

Е, добре. Значи ще ги поносим...

 Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник: По тематиката.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Двама служители на реда стопират автомобил, каран от пийнал поп. - Отче, да не си пийнал? - Мдааа... - Ще плащаш ли санкция? - Мнеее... - Тръгвай… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниПрепаратите са били създадени в ИспанияЦентърът CAM класира компанията пред Daimler и Tesla.Парламентарната комисия за надзор над службите одобри на първо четене и двата плана за промени в Закона за НСОЕвропейската прокуратура се заема с договорите за доставка на апарати за белодробна вентилация, респиратори, персонални защитни средства, дезинфектанти и лекарствени продуктиПолитическите сили в Народното събрание разясниха идното връчване на третия мандат на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " и опциите за сформиране на правителствоГенералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди двойния гибелен атентат край летището в КабулТе към този момент се намират на несъмнено място в европейска страна на път за БългарияНeйният мaжopитapeн coбcтвeник e зaтвopил кpъг oт финaнcиpaнe oт Cepия CМежду 400 и 700 военнослужещи със съответната екипировка и техника ще бъдат изпратени на българо-турската и българо-гръцката граница поради нараствания миграционен натискИнцидентът е станал в региона на спирка " Пейо Яворов " малко след 14 часаТова става след сезиране на ВАП и открити нарушавания от Министерство на околната среда и водите и ДНСКТестването в учебно заведение е записано като целесъобразна мярка в Насоките за образование в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура в училищатаДжихадизмът е пуснал метастази, групировките са както по-многобройни, по този начин и с по-добро географско разпределениеПрезидентът връчва третия мандат за сформиране на държавно управление в петъкУстановиха за какво имунизациите на " Пфайзер " и " Модерна " са ефикасни за попречване на хоспитализациите и смъртните случаи
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР