Жустин Енен смята, че Ига Швьонтек притежава всички необходими качества,

...
Жустин Енен смята, че Ига Швьонтек притежава всички необходими качества,
Коментари Харесай

Енен: Швьонтек ще докаже, че заслужава да е №1 в света


Жустин Енен счита, че Ига Швьонтек има всички нужни качества, с цел да бъде заслужен правоприемник на Ашли Барти като №1 в света. Миналата седмица трикратната шампионка от Големия шлем изненадващо приключи кариерата си едвам на 25-годишна възраст, а нейната серия от 114 следващи седмици на върха в ранглистата бе четвъртата най-дълга в историята на женския тенис. Междувременно Швьонтек завоюва купите в Доха и Индиън Уелс и към този момент е единствено на една победа от трофея в Маями.

„Оттеглянето на Барти несъмнено не бе добра вест за женския тенис. Тя беше приключен и доста изобретателен състезател, като също така бе и много непрекъсната в резултатите си“ – разяснява белгийската легенда пред Евроспорт.

„Швьонтек обаче също е доста харизматична, публиката я обича и се чувствва доста удобно пред цялостни трибуни. Най-важното за нея през идващите седмици ще бъде да успее да се пребори с напрежението, което е неизбежно, когато за пръв път се изкачиш на върха в ранглистата. Голяма част от хората ще стартират да считат, че тя към този момент ще е длъжна да печели непрекъснато и в избран миг Ига сигурно също ще стартира да усеща този натиск“ – добави седемкратната „мейджър“ шампионка.

„Тя би трябвало да свикне с мисълта, че не е откраднала тази позиция и изцяло заслужава да бъде там. Това ще донесе непоклатимост в резултатите ѝ, което от своя страна ще ѝ даде спомагателна убеденост и мотивация да продължава да се труди настойчиво и да утвърди още повече престижа си измежду останалите тенисистки. Понякога Ига става жертва на личната си упоритост, само че с годините ще натрупа опит и това ще се случва все по-рядко. Мисля, че тя ще бъде страхотна №1 и напълно скоро ще потвърди, че заслужава да е на върха“.

Енен, която приключи кариерата си на 28 години поради контузия в коляното, съобщи, че изцяло схваща претекстовете на Барти.

„В началото бях сюрпризирана, само че бих могла да се слага на нейно място, защото аз също се отдръпнах млада, въпреки че при мен обстановката бе по-различна. Винаги е изненада, когато международната №1, която е и настояща шампионка от Големия шлем, се отдръпна толкоз рано, само че Ашли неведнъж е показвала, че прави нещата по своя метод. Трябва да уважим решението ѝ, тъй като кариерите на всички ни се развиват по друг метод. Аз също бях на 25 години, когато за пръв път се замислих за отдръпване. Бях изцяло изтощена душевен и мислех, че не мога повече. Взех окончателното си решение след 30-минутен размисъл на летището в Берлин. Всичко стана доста бързо“ – спомня си четирикратната шампионка на Ролан Гарос.

„Чувствах, че съм жертвала прекалено много от персоналния си живот в името на кариерата си и взех решение, че е пристигнало време да направя съществени промени. Трябваше да намеря баланс, който нямаше по какъв начин да реализира, до момента в който продължавах да съм част от Тура. Може би щеше да е по-добре просто да си дам отмора за известно време, само че аз съм човек на крайностите и по тази причина взех решение да се отдръпва изцяло“ – приключи Енен.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР