Журналистката Валя Ахчиева внесе в четвъртък искова молба в Софийския

...
Журналистката Валя Ахчиева внесе в четвъртък искова молба в Софийския
Коментари Харесай

Ахчиева била предупредена да не пише и да не говори

Журналистката Валя Ахчиева внесе в четвъртък искова молба в Софийския областен съд против наложеното ѝ дисциплинарно наказване от генералния шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров, съобща defacto.bg.

Тя е получила „ Последно предизвестие за уволняване “.

``
реклама

Като датата на заповедта на генералния шеф на малкия екран е 18 февруари 2019 година По това време Каменаров би трябвало да не е на работа - най-малко съгласно болничния лист, който шефът на Българска национална телевизия показа пред съда и с който извини неприсъствието си на последното съвещание по делото си за шофиране с алкохол. Според документа шефът на Българска национална телевизия е страдал от дихателна зараза. Ден по-късно Каменаров се оказа в Брюксел на конференция, проведена от ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни. Съдът разпореди инспекция на болничния лист, а Каменаров показа по-късно пояснение, от което стана ясно, че е бил болен, само че бил поел от дълго време уговорката в Брюксел и нямало по какъв начин да откаже на Таяни.

" Току що подадох искова молба в Софийския областен съд, с която оборвам наложеното ми наказване от генералния шеф на Българска национална телевизия „ Предупреждение за уволняване “. Представила съм документи, от които излиза наяве, че това наказване е незаконосъобразно и би трябвало да бъде анулирано. То е наложено без причина и е обвързвано с моето последно журналистическо следствие за противозаконен бетонов център ", сподели Валя Ахчиева пред публицисти, откакто внесе исковата молба.

 Фaĸcимилe oт пиcмoтo нa шeфa нa БHT Koнcтaнтин Kaмeнapoв, в ĸoeтo тoй зaбpaнявa нa Axчиeвa дa пишe, paзcлeдвa и гoвopи. Πиcмoтo нocи дaтa 18 фeвpyapи - това е дeнят, в ĸoйтo Kaмeнapoв пopaди зaбoлявaнe нe ce яви в cъдa.
На 23 януари Българска национална телевизия разгласи, че стопира предаването " Открито " на Валя Ахчиева и афишира вътрешен конкурс за ново предаване за проверяваща публицистика.

Решението е взето от Управителния съвет на националната телевизия, оповестиха тогава оттова. Предложения за нов формат на проверяващо предаване в оповестения конкурс може да подаде всеки от публицистите в малкия екран до 20 март 2019 година

В известието се посочваше, че с цел да се обезпечи оптималната равнопоставеност при кандидатстването с концепции на всички публицисти, актуалният тв формат - " Открито " - краткотрайно слиза от ефир.

" Водена от публичната си задача, Българска национална телевизия непрекъснато работи по използването на високи професионални стандарти и прецизното съблюдаване на законодателството, етичните правила и положителната журналистическа процедура. Редакционната самостоятелност продължава да бъде безспорен приоритет на управлението, а решението за вътрешния конкурс цели да надгради и осъвремени достиженията на най-хубавия журналистически екип в България ", показаха тогава още от Българска национална телевизия.

Според Ахчиева на 27 януари е трябвало да бъде излъчено следствието за противозаконен бетонов център, само че то е било свалено от ефир по време на монтажа, в деня, в който УС на Българска национална телевизия оповестява, че смъква от ефир " Открито ".

" Наказанието ми е обвързвано с моето предпочитание да потвърдя по самостоятелен път, с експертиза и лабораторни изпитвания в една самостоятелна лаборатория дали бетонът от противозаконния бетонов център, с който са издигнати къщи, не е рисков за живота и здравето на хората, които живеят там. Това наказване е принуда против мен в съответния случай, само че то е принуда и против всички журналсит в България и тяхното право и обвързване да събират самостоятелни доказателства в журналистическите си следствия ", сподели през днешния ден Ахчиева.

В писмото на Каменаров като аргументация за " последното предизвестие " за журналистката се показва, че макар че сега тя не извършва функционалностите си като водещ " по смисъла на член 9 от трудовия Ви контракт с Българската национална телевизия, по силата на този контракт имате посочени основни трудови отговорности ", които са изборени - да не реализира каквото и да е конкурентна активност по отношение на работодателя си, да не дава на други информация за Българска национална телевизия и така нататък

Ахчиева счита, че това е принуда против нея. И се ограничавали конституционните ѝ права.

" Това наказване е принуда против мен и поради нещо друго – в същия ден, в който ми бе връчена заповедта за наказване, получих по пощата писмо от генералния шеф Константин Каменаров, в което той категорично споделя, че нямам право да пиша, нямам право да приказвам, нямам право да върша журналистически следствия ", сподели тя.

Журналистката обаче забелязала различен забавен факт - датата на писмото.

" В същото това писмо обаче има един забавен факт – то е подписано и изведено от Каменаров в деня, в който е в болнични и е следвало да се яви в Софийски градски съд по делото си за шофиране след приложимост на алкохол – 18 февруари т.г., съгласно обществената информация. Но от този документ е явно, че датата 18 февруари, на която генералният шеф на Българска национална телевизия е трябвало да бъде в съда, той в действителност е бил на работа в Българска национална телевизия. И е подписал възбраната ми да приказвам и да пиша. Аз имам подготвеност да дава този документ на Софийския градски съд, в случай че ми бъде пожелан по отношение на осъществяваната инспекция на болничния лист на Каменоров. Смятам, че е неприемливо да се лимитира свободата на един публицист. Сега, поради това, че беседвам с вас, сътрудниците публицисти, поради това, че пиша и върша следствия в уеб страницата в Брюксел EUelectionsВulgaria, уебсайт за самостоятелна европейска публицистика, финансиран от стратегия на Екологичен потенциал, чакам да бъдат подхванати още по-драстични ограничения по отношение на мен, с цел да се лимитират конституционните ми права – право на труд, право на свободно изложение и право на разпространение на информация. По-страшното е друго – принуда има освен против мен, а и против други публицисти в София и в цялата страна. Тази принуда не е юридически, а политически проблем ", приключи Ахчиева.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР