Журналистката Алсу Курмашева от татарско-башкирската служба на Радио Свободна Европа/Радио

...
Журналистката Алсу Курмашева от татарско-башкирската служба на Радио Свободна Европа/Радио
Коментари Харесай

Дълбоко сме разочаровани. Журналистката Алсу Курмашева остава в руския арест до декември

Журналистката Алсу Курмашева от татарско-башкирската работа на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) остава в следствения арест до 5 декември . Това реши съдът в град Казан в Русия на закрито съвещание в понеделник.

Новината идва, откакто в Казан предходната сряда. Руско-американската журналистка беше упрекната, че не се е записала като „ задграничен сътрудник “, за което може да получи оптималната присъда от 5 години отнемане от независимост.

Първоначално съдът до 23 октомври, само че в понеделник реши тя да остане в ареста до декември.

Джеф Гедмин , изпълняващ длъжността президент на RFE/RL, сподели след края на правосъдното съвещание: „ Дълбоко сме разочаровани от резултата от днешното чуване. Призоваваме за незабавното освобождение на Алсу, с цел да може тя да се събере със фамилията си. “

Журналистката има съветско и американско поданство и живее със фамилията си в Прага , Чехия. Пристигнала е в Русия през май тази година заради фамилни аргументи и е била краткотрайно арестувана, до момента в който е чакала противоположния си полет на 2 юни.

Отначало Курмашева е санкционирана поради това, че не е записала американския си паспорт пред съветските управляващи. В резултат от това са отнети и двата ѝ паспорта, след което се появяват и идващите обвинявания.

Според следствието журналистката е трябвало да даде документи, с цел да бъде включена в регистъра на „ задграничните сътрудници “. Същевременно правосъдното министерство на Русия не е присъединило Курмашева в регистъра.

Русия употребява законодателството си за така наречен „ задгранични сътрудници “ от 2012 година насам, с цел да санкционира критиците на властта в Кремъл. Все по-често Москва се базира на тези закони, с цел да противодейства на медии и неправителствени организации.

Според законодателството хора и организации могат да бъдат избрани като „ задгранични сътрудници “, в случай че получават финансиране от чужбина и се занимават с политически действия.

Международната общественост също реагира против задържането на Курмашева. Службата на Организация на обединените нации за правата на индивида и специфичната платформа на Съвета на Европа за отбрана на публицистите се оповестиха срещу ареста на журналистката. Същото направиха представители на американски и европейски институции.

През март тази година различен американски публицист - Еван Гершкович от „ Уолстрийт джърнъл “, по обвинявания в шпионаж.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР