Журналистка описа много точно алчността на дребните търговци в кварталните

...
Журналистка описа много точно алчността на дребните търговци в кварталните
Коментари Харесай

Журналистка за патилата в бакалиите: Айсбергът струва 7,50 лв., краставиците - 7,90

Журналистка разказа доста тъкмо алчността на дребните търговци в кварталните бакалии, които поради облагата скубят клиентите като за последно. Севдалина Пенева разказа по какъв начин решила да си напазарува от малко магазинче, като за малко загърби огромните хранителни вериги, а качеството на продуктите и цените им изрично я повели към заключението - в никакъв случай повече.    

Ето какво описа дамата в обществените мрежи: 

Реших да подкрепя дребния бизнес в махалата и да си купя зеленчуци от квартално магазинче, вместо да сипвам пари в някоя комерсиална верига, благосъстоятелност на непознати изедници. Нали все това си повтаряме, какъв брой е значимо за оцеляването на българската стопанска система да се дава късмет на дребните, предприемчиви българи.

" И ей ме на, при първия зарзаватчия на нашата улица. Посягам към мандарините. 4,30 лева за кг, какво толкоз, споделям си, ще си взема единствено няколко. Обаче, греда. В цялата касета - една единствена некефната, досрамя ме да я дам да ми я претеглят.

На излизане споделям доброжелателно на продавача - свършили са ви мандарините. Е по какъв начин, не ги ли виждате, сопва ми се той и ми сочи готовия за джибри материал. Тези, дето стават за ястие са свършили, давам отговор. По тона му зад тила ми разбирам, че тук повече няма да вляза.

Нищо де, малко по-надолу има друго магазинче, по-чисто и по-приветливо. Още на вратата ме посрещат спаружени краставици за 7,90 лева килото. Ама те на всички места са скъпи, кърши ръце този продавач с хитро присвити като на плъх очи.

Питам за броколи, в днешно време краставици кой яде. А, има, в хладилника, тича да ме обслужи той. На най-долния рафт се мъдрят две цъфнали пожълтели броколчета, по 5 лв. всяко. Благодаря, не желая.

Въздъхвам надълбоко и самоуверено протягам ръка към айсберга, нищо че липсва етикет с цена. На доста добра цена ми е, бързо го сграбчва от ръцете ми продавачът и тича да го тегли. Добавям и връзка копър. Връзка ли споделих? Неее, стръкче копър, едвам не е единствено салата от айсберг.

Седем и петдесет, каква той с усмивка, оголила венците му. Ама какъв брой коства този айсберг?! 7 лв. му е килото, бе, госпожо, тези вериги напряко ни убиват. Не разбирам, вие от веригите ли си купувате стоката, запитвам. Не, от борсата, но не можем да се борим с веригите, бе, госпожо - гласът му към този момент е плачлив.

Ама за какво е толкоз скъпо, настоятелно запитвам. " Извиват ни ръцете, и на нас не ни е прелестно да ви продаваме на тези цени, но.... ", подсмърча той.

Плащам с отвращение и се ненавиждам, че в този миг не знам какъв брой коства айсбергът в " огромните вериги ". И в борсата не знам. Усещам се жалко прецакана за седем и петдесет.

В региона има най-малко още 20 такива зеленчукови магазинчета, безусловно са през три кооперации. Не знам коства ли си да изследвам и останалите. Всичките зареждат от една и съща борса и водят идентична борба с " огромните ". За наша сметка, очевидно.

Преди седмица се върнах от Лисабон. Мразя да върша такива съпоставения, но там храната е по-евтина, в това число и в заведенията за хранене...

Уж потеглих из дребните магазинчета с положителни планове. Сега ми е толкоз тъжно, че ми се отяде и айсберг, и всичко. "

Естествено огорчението и конфликта с нахалните търговци незабавно предизвикаха десетки мнения на хора, препатили по същия метод като нея.

Ето и част от мненията за алчните търговци, безобразията с цените и спекулата, която се твърди, че я нямало:

" Много вярно е написала гражданката- Но тъй като НИЕ сме привикнали да живеем в този Абсурд от години- да си вършат каквото желаят с нас-- тази жена незабавно вижда разликата от една страна и друга страна! Какво локално произвеждане?- та за едно шкембе супа още преди 7-8 години имаше публикация че само водата е българска! "

Местните търговци изтърваха своята роля и да заемат своето място на пазара! Вместо да продължат с естествена надценка (а те имат опция ) те се подлъгаха и подвигнаха своите облаги както направиха веригите! Малко по малко ще изчезват от пазара с думите " Аз не мога да се боря с огромните " -а какво направи Ти?
Знаете ли, че множеството бензиностанции в Бургас всяка заран звънят в 2-3 избрани бензиностанции с цел да са +- 1-2 стотинки разлика с тяхната цена!?!?
Е това е и в този отрасъл! Няма значение каква е доставната цена на продукта значимо е каква е цената в огромният магазин, това дефинира цената на дребния търговец и с тази политика те ще затворят порти!
Господа просто не купувайте нещо за което смятате, че цената не му е действителна! Вашите пари са цената на вашия труд - не позволявай те да го обезценят!

" В БГ нещата са надълбоко изкривени, шири се зверска далавера и препродажба, силата и горивата се поддържат изкуствено високи, от което страдат всички производители!
Отделно, че цените не се управляват от страната и изкуствено се надуват, значимото е милионер в действително време, в сравнение с да се продава на естествени цени! Пазарна стопанска система различен път, когато производителя продава непосредствено на купувача, цената ще е по ниска, а не през няколко прекупвачи да стига до пазара!
Работата е там, че всичко стартира от високите етажи на властта, и компаниите са техни и спекулата която поддържат и облагите за които ламтят!
Иначе има способи и механизми за непоколебим надзор в областта на търговията, само че на кого му пука за народа, него кучета го яли!!! "

" Аз взех решение да си купя връзка праз лук от кв.Лозово-направо останах без думи 8 бр във връзка 7,50 лева "

" Не сме длъжни да им закупувам надценените отпадъци! Отвратително е! Щом не стават за търговци да си намерят друго поле на изява. ", включват се в рецензията и други. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР