Журналистите и анализатори искат Софийската градска прокуратура да даде информация

...
Журналистите и анализатори искат Софийската градска прокуратура да даде информация
Коментари Харесай

Журналисти и анализатори питат СГП докъде стигна с Турски поток

Журналистите и анализатори желаят Софийската градска прокуратура да даде информация за инспекцията, която стартира през август предходната година по отношение на газопровода " Турски поток ", или " Балкански поток ", чиято Пътна карта, а и редица други документи бяха извлечени от пощата на секретаря на съветския политик Александър Бабаков (зам.-председател на Държавната дума на Русия), Евгений Зобнин.

Течът или хакването беше осъществено от украинска група, само че документите бяха даде на българи, нарекли се BG Elves, и в последните седмици не престават да излизат забавни разкрития.

От Антикорупционния фонд, BIRD.BG, Свободна Европа, Боец разкриват и други голям брой данни, с които се снабдяват по отношение на газопровода. Оценката им е, че " Турски поток ", или Балкански, както го назовават от ГЕРБ, е най-голямата разкрита скица за източване на пари от бюджета. Според оценката на Антикорупционния фонд досега по плана са изразходвани най-малко 3 милиарда лв..

Самият план е напълно срещу националните ползи на България и обслужва само съветските, а индиректно е и срещу украинските, защото разрешава да се заобиколи Украйна като трасе за транспорт на природен газ.

Продължението на " Турски поток ", наричано в България и " Балкански поток " , бе приключено публично през януари 2021 година Проектът бе сбъднат от " Булгартрансгаз " и обезпечава съветски природен газ към Сърбия и Унгария, през България. Още по време на замисъла на плана беше ясно, че той замества провалилия се поради Третия енергиен пакет на Европейски Съюз, , " Южен поток ". Тогава съветският президент за неуспеха на " Южен поток ".
 Борисов няма терзания и подозрения за
Борисов няма терзания и подозрения за " Балкански поток "

Поставил България на газовата карта

Проектът не е получавал европейско финансиране, по тази причина и не може да се разчита, че Европейската прокуратура ще го поеме. Боец обаче са подали сигнал до ДАНС и в Народното събрание, а упорстват и да се образува комисия.

Във финансирането на " Турски поток " никой различен не взе участие с изключение на българската страна , сподели Лора Георгиева от " Антикорупционен фонд ".

Газопроводът е най-голямата разкрита скица за източване на пари и разкрива корупцията на български политици, взели участие в разнообразни енергийни покупко-продажби, съобщи енергийният специалист Илиян Василев, който разобличи легенди за газопровода. На процедура " Турски поток " бе изваден от целите на Европейски Съюз за разширение на мрежата и то след отхвърли от " Южен поток ", който не изпълняваше критериите на Европейски Съюз. Освен това този план не е част от разширението на българската газопреносна мрежа и не обслужва териториите на Северна България, нито един пространствен метър от съветския газ не е бил продаван на българските консуматори и бизнес. Едва след напън е направена връзка с българската газопреносна система.

Освен това в изтеклата информация е видно, че се нарушава законодателството за публичните поръчки. Отделно имаше разкрития, непотвърдени публично, че е имало произшествия със смъртни случаи при строителството на газопровода, а служащите са били чужденци, вкарани незаконно в България. " Боец " направиха и преди време разкритията за потребление на ЧВК Вагнер за защита на обекта. Освен това има нарушавания и в екологията, тъй като са изсичани гори в България без нужните позволения, а от изтеклите документи има информация и за унищожена археология, открита по продължение на трасето.
 Мартин Димитров:
Мартин Димитров: " Турски поток " - печатница на загуби

Има риск България в никакъв случай да не успее да възвърне инвестицията си

Припомняме, на 12 юни 2023 година , че са отменили отхвърли на градската прокуратура да образува досъдебно произвеждане за престъпления от длъжностни лица при градежа на газопровода " Турски поток ", именуван и " Балкански поток ", на територията на България. Отмяната на постановлението става след постъпили в САП материали по кореспонденция - по кое време това се е случило не се показва. Също не се показва и по кое време е предписан отводът от формиране на производството. Самата прокуратурата бе в последния му ден на ръководство, откакто няколко месеца властта извършваше инспекция. От инспекцията на Министерски съвет бяха открити нарушавания на екологичното и трудовото законодателство, нарушавания при възлагането и провеждането на публични поръчки, нарушавания при финансирането на действия и други Сезирани бяха Министерство на вътрешните работи, ДАНС и Министерство на околната среда и водите за следващи дейности. с 427 413 лева по отношение на реализацията на плана за развиване и уголемение на газопреносната система.

Половин година преди този момент вътрешният министър , че ДАНС и прокуратурата ревизират дали построяването на Балкански поток е бил част от проекта на съветския президент Владимир Путин да заобиколи Украйна. Не стана ясно обаче дали това е част от съответно произвеждане.

Самото е от години, само че по време на служебните държавно управление след третия мандат на Бойко Борисов стана ясно, че никой не може да намери 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР