Журналистически публикации, че във великотърновското село Ветринци има колония от

...
Журналистически публикации, че във великотърновското село Ветринци има колония от
Коментари Харесай

Има ли амиши във Ветринци?

Журналистически изявления, че във великотърновското село Ветринци има колония от публикуваното в Канада и в Съединени американски щати религиозно придвижване на амиши те, разтревожиха локалните хора и всяха ужас, че селото им се трансформира в сектантско сборище, написа БНР

Ветринци е малко, спретнато село покрай основния път София – Варна. В последните години, поради спокойствието и красивата природа в селото покрай Велико Търново се заселиха доста нови хора – фамилии с деца и чужденци. В последните дни локалните хора са разтревожени от изявленията, в които се цитира кметския наместник на Ветринци, че в селото има амиши , които се държат необичайно и еретически. 

Амишите са религиозна група от хора, която се пробва да живее без богатствата на индустриалната и техническа еволюция. Определят се като извънредно протестантско течение. Мъжете вървят с шапки и дълги бради, а дамите са с дълги рокли и пребрадени глави. Не са публично записано изповедание в България.

Има ли амиши във Ветринци - това се питаха локалните хора, които се събраха на общоселско заседание нощес на площада в селото:

„ Цялото село е в потрес и се пробва да разбере защо става въпрос, тъй като ние, локалните, не познаваме амиши и не сме виждали сходно нещо. Още по-странно беше това нещо със сектата. Бабите са уплашени, локалните са в потрес. От къде пристигна – гръм от ясно небе “, сподели локален гражданин пред БНР.

„ Не, аз не съм срещала такива. Можете да се огледате, че тук няма никой, който е необичайно облечен или е с по-дълга брада от мъжете. Не зная кой има интерес да се пускат такива погрешни клюки. От една неистина се разрасна и се популяризира информация. Родителите ми писаха неотдавна – Вярно ли е? Просто неуместно, неуместна е тази вест “, добави негова съселянка.

„ Нямаме напрежение възрастни и младежи. Няма амиши. Не зная кой го измисля това нещо, с цел да вкарва ужас “, сподели друга.

„ Близо 20 години живяхме в Съединени американски щати и се прибрахме и намерихме селото. Съпругата ми го откри онлайн, дойдохме, запознахме се с хора и ни хареса от 2017 година. Не сме амиши , а православни християни “, сподели завърнал се съотечественик.

„ Моите деца ме питаха какво е това фракция, какви са тези литератури. Няма такова нещо. Това всичкото е долна неистина и клевета на един човек, който се пробва да сътвори напрежение в селото, тъй че да има група от хора, които да застанат зад него “, добави различен гражданин на селото. 

„ Те не са фракция. Те са християнска група. Живеят здравословно, живеят в затворена среда, създават си продуктите. Дай боже, такива да дойдат, а не крадци “, изясни различен.

В журналистическите изявления за населването с амиши във Ветринци е представен кметският наместник Кольо Минков. Той не се появи на общоселското заседание. Не дава отговор и на мобилния си телефон. Местните хора споделят, че не са го виждали от дълго време, тъй като бил в дълъг болничен.

За един от представителите на " амиши те " във Ветринци се спряга млада жена, пристигнала си от Канада, която е родила сама в дома си, а брачният партньор ѝ е потърсил кмета, с цел да издаде акта за раждане на детето. Тази жена е 35-годишната Силвия Мирославова и описа, че е родила в дома си, тъй като раждането е станало бързо през нощта и не е съумяла да стигне до болничното заведение във Велико Търново:

„ Мога да заявя на 100 %, че не числя се към никаква организация. Не сме амиши. Лично не сме виждали такива хора в село. Затова всички бяхме в потрес от тази публикация, признавам си. Затова съм сюрпризирана, че ги няма източниците на информация, с цел да кажат имена, да кажат имат ли проблем, какъв е казусът, с цел да може да се позволи, тъй като по този начин един споделя нещо, различен си го подмята. Това, че не използваме технологии, не използваме съвременна медицина – просто не е правилно “.

Силвия и брачният партньор ѝ са програмисти и за тях високите технологии са от голяма важност, за разлика от идеологията на амиши те.

Докато във Ветринци се бунят духовете за какво селото е нарочено за колония на амиши , православната 200-годишна църква се събаря. Местните хора си създали предприемчив комитет и дарителско съдружие. Архитект е направил план за възобновяване на храма, който е обвързван с освободителните битки на България, а планът за повече от един милион лв. чака държавно финансиране. Това е по-големият проблем, споделят хората от Ветринци:

„ Години наред нямаше в това село, какъв брой кметове се изредиха, да очистят църквата. Тези деца се хванаха и почистиха църквата “, показа локална жителка.

„ Ние към този момент три години я поддържаме, само че от страна на институциите - нищо. Внесен е план за възобновяване на църквата, който до ден-днешен няма развиване. Финансиране не е отпуснато, то се чака от бедствия и повреди “, добави неин съгражданин.

„ Църквата е паднала. Не е пипано от 1945-а година. С митрополит Григорий не сме се виждали и говорили. Ние не можем нищо да създадем. След като Синодът не може да направи, ние какво можем да създадем? “, сподели различен.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР