Журналисти, творци и общественици призоваха генералния директор на БНТ Емил

...
Журналисти, творци и общественици призоваха генералния директор на БНТ Емил
Коментари Харесай

Искат оставката на Емил Кошлуков

Журналисти, създатели и общественици приканиха генералния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков да подаде оставка и обявиха, че при ръководството му държавната телевизия е изгубила престижа, извоюван с обективността ѝ.
Ден след следващия митинг пред Българска национална телевизия с искане за оставката на Кошлуков, 15 дългогодишни публицисти, продуценти, режисьори в Българска национална телевизия разпространиха отворено писмо, в което акцентират, че след влизането му в управлението на малкия екран сходни претенции зачестиха и го питат счита ли, че по този начин се гради и укрепва престижа на една социална медия. Писмото е подкрепено и от над 80 създатели и общественици и остава отворено за присъединение на още жители.
" В момента Българска национална телевизия се ръководи от общоприет шеф със съмнителна професионална подготовка за заеманата служба ", споделят основателите на писмото и прибавят, че " за малко време Българска национална телевизия изгуби престижа, който си извоюва с обективността, диалогичността и насочването на програмната тема към нашите фенове без политическа и властова взаимозависимост ". Те напомнят 2013 година, когато бяха огромните митинги против държавното управление на Пламен Орешарски, предизвикани от избора на Делян Пеевски за началник на ДАНС. Заявяват, че тогава " малкия екран беше приветствана за своя професионализъм, а през днешния ден репортерите ѝ са остракирани " и приканват сътрудниците си в Българска национална телевизия да не робуват на страха и цензурата.
Посочват и препоръчаните преди дни промени в Закона за радиото и малкия екран и показват опасения, че с тях се основат предпоставки членовете на медийния регулатор Съвет за електронни медии да стават по-зависими. Изтъкват, че проектозаконът е импортиран небрежно и на мрачно и приканват той да се отсрочи и да има необятно публично разискване. Междувременно през днешния ден вносителят на законопроекта Вежди Рашидов от ГЕРБ го отдръпна.
Ето цялостния текст на писмото, публикувано в обществените мрежи, както и имената на подписалите го и подкрепящите го:
Уважаеми фенове, скъпи другари!
Когато хиляди от Вас изпълват централните площади на градовете, когато гражданското общество се бунтува в името на полезности като правдивост, тъждество пред закона и независимост на словото, в Народното събрание ненадейно се подава план за изменение на Закона за радиото и малкия екран (ЗРТ).
Председателят на парламентарната комисия по културата и медиите бърза с промени, които подменят критериите за професионалния опит на генералния шеф на Българска национална телевизия (чл. 66, алинея 1); които усилват мандата му от три на пет години (чл. 66 алинея 2); основават се предпоставки членовете на Съвета за електронни медии да стават все по-зависими (заличаване на фрази в член 29, алинея 1 и 2). Внасянето им тъкмо в този миг основава натрапчивото чувство, че още веднъж нещо се прави небрежно и на мрачно - за сметка на публичните медии и техните фенове и слушатели. Ето за какво настояваме разискването и гласуването на измененията в Закон за радиото и телевизията да се отсрочат за по-спокойни дни и то след обществено разискване.
Недоумяваме и питаме кому е нужно и неотложно ли е да се вършат такива противоречиви промени тъкмо в този момент? Необходими ли са, с цел да се подсигурява плурализмът на гледните точки в публичния снабдител на медийни услуги? Предложенията ще допринесат ли за по-обективната осведоменост на аудиторията? Ще стане ли с тях регулаторът Съвет за електронни медии по-независим?
В момента Българска национална телевизия се ръководи от общоприет шеф със съмнителна професионална подготовка за заеманата служба. Действията му демонстрират, че се управлява не от желанието за реформиране на публичната телевизия и увеличение на нейната зрителска публика, а от персонални подбуди и реваншизъм, като непрестанно предизвика кавги. Изявленията му показват липса на нормативна, медийна и отзивчива подготвеност.
За малко време Българска национална телевизия изгуби престижа, който си извоюва с обективността, диалогичността и насочването на програмната тема към нашите фенове без политическа и властова взаимозависимост.
Обръщаме се и към нашите сътрудници в Българска национална телевизия - спомнете си, по какъв начин през 2013 година малкия екран беше приветствана за своя професионализъм, а през днешния ден репортерите й са остракирани. Не поради техните качества, които са безспорни, а поради загубата на доверие, поради съмненията в обслужване на ползи, които нямат нищо общо с публичната й функционалност. Това става при и поради ръководството на господин Кошлуков.
Уважаеми сътрудници, не се страхувайте да издигнете глас в отбрана на истината. Няма по какъв начин да служим на публичния интерес, в случай че робуваме на страха, цензурата или автоцензурата.
Г-н Кошлуков,
Обръщаме се и към Вас. В момента на дневен ред стои не казусът за удължение на Вашия управнически мандат, а за Вашата оставка. Колкото по-скоро се случи това, толкоз по-бързо Българска национална телевизия ще се възвърне като социална медия и ще върне доверието на своите многобройни фенове. Нашата професионална журналистическа съвест не ни оставя равнодушни и към апелите за Вашата оставка, които български граждани/зрители насочат пред постройката на Българска национална телевизия. Такива апели не са звучали на " Сан Стефано " № 29 от тридесет години насам, само че откогато Вие бяхте подложен на управителни длъжности в Българска национална телевизия - най-напред като програмен, а по-късно като общоприет шеф - те зачестиха. Смятате ли, че по този метод се гради и укрепва престижът на една социална медия със 60 годишна история?
Тази наша позиция не е израз на реваншизъм. Просто не един път се сблъскахме с Вашите така наречен управнически способи, господин Кошлуков.
Призоваваме за необятна социална поддръжка на всички, които милеят за Българска национална телевизия.
Мария Стоянова, ръководител на Съвет за електронни медии (2016-2017), дълготраен сътрудник на Българска национална телевизия за Германия и Западна Европа
доктор Горан Благоев, създател, водещ и изпълнителен продуцент на предаването " Вяра и общество ", водещ на предаването " История.БГ ", с 28-годишен стаж в Българска национална телевизия
Роберт Ковачев, основен продуцент на Вътрешни продукции в Българска национална телевизия до 2018, създател на предаването " Референдум ", с 26 годишен стаж в Българска национална телевизия
Боряна Пунчева, режисьор, с над 30-годишен стаж в Българска национална телевизия
Камен Алипиев, състезателен коментатор и изпълнителен продуцент в Българска национална телевизия, с 30-годишен стаж в Българска национална телевизия
Бойко Станкушев, журналист в Българска национална телевизия до 2015 година, шеф на Антикорупционен фонд
Уляна Пръмова, дълготраен публицист и шеф на Българска национална телевизия (2004-2010)
Марио Гаврилов, стопански публицист, водещ на предаването " Бизнес.БГ " до март 2020 година, с 22 години стаж в Българска национална телевизия
Камелия Дончева, началник направление Програмно обезпечаване до април 2020 година, с 20-годишен стаж в Българска национална телевизия
Искра Ангелова, създател, сценарист и водещ на предаването " Нощни птици " до 2019 година
Милена Гетова, режисьор-документалист, режисьор на предаването " Нощни птици "
Веселин Апостолов, виновен оператор на предаването " Нощни птици "
Олег Иванов, оператор в предаването " Нощни птици " и в други излъчвания на Българска национална телевизия
Ралица Ковачева, дълготраен публицист и редактор в Детска редакция на Българска национална телевизия
Емил Димитров, дълготраен режисьор на " Туризъм БГ " по Българска национална телевизия
Подкрепяме отвореното писмо:
Теодор Ушев, аниматор
проф. Лозан Митев
Тивериополски свещеник Тихон
Александрина Пендачанска, оперна певица
Явор Гърдев, режисьор
Георги Господинов, публицист
доцент Дилян Николчев, православен богослов
Евгени Дайнов, политолог
Захари Карабашлиев, публицист
Иван Добчев, режисьор
Иво Христов, водещ на " Малки истории " по Българска национална телевизия, консултант на Президента
Асен Аврамов, композитор
Алек Попов, публицист
Иван Лечев, музикант
архимандрит Никанор, свещеник на Църногорския манастир
Веселин Калановски, артист, член на СОС
Найо Тицин, самостоятелен продуцент, някогашен публицист в Българска национална телевизия
доктор Камен Данов, гастроентеролог, член на Епархийския съвет на Софийска митрополия
доктор Валентин Янев, цивилен деятел
Дарина Такова, оперна певица
Стефан Иванов, стихотворец
Мишо Шишков, дълготраен началник на бенда на " Нощни птици " по Българска национална телевизия (от 2006-2019)
Петко Славов, вокал и китарист в предаването " Нощни птици " по Българска национална телевизия
Вяра Пантелеева, певица в предаването " Нощни птици " по Българска национална телевизия
Стефан Куцаров, оператор в предаването " Нощни птици " и в други излъчвания на Българска национална телевизия
Мартичка Божилова, продуцент
Борис Мисирков, оператор
Георги Богданов, оператор
Борис Десподов, режисьор
Калин Терзийски, публицист
Васил Георгиев-Кръпката, музикант
Борислав Йоцов, музикант, учител в НМА
Диана Андреева-Попйорданова, шеф на Обсерватория по стопанска система на културата
Виктор Лилов, издател
Милена Кънева, режисьор
Диана Иванова, публицист DW
Светлана Дамянова, публицист, СФФ
Весела Чернева, шеф на ECFR за България
Антон Карабашев, артист
Чавдар Цолов, проектант
Лилия-София Попганчева, психолог
Ивайло Рогозинов, артист
Венцислав Благоев, тромпетист, джаз музикант
Веселин Веселинов-Еко, джаз басист
Даниела Горчева, публицист и държавник
Левена Лазарова, основен редактор и създател на " Момичетата от града "
Снежина Здравкова, преводач
Васил Георгиев, публицист
Костадин Бонев, режисьор
Христо Порязов, дълготраен режисьор и монтажист в Българска национална телевизия
Проф. Миглена Николчина, учител в СУ
Алеко Дянков, дълготраен публицист в Българска национална телевизия, преводач
Илиян Василев, посланик
Юлиана Методиева, публицист и основател на " Маргиналия "
Георги Белчев, лингвист и държавник
Наталия Николова, програмист и физик
Златко Гулеков, арт-мениджър
Аве Иванова, сценичен критик
Асен Данков, артист
Ивайло Герчев, дълготраен публицист в Българска национална телевизия
Боряна Динева, дълготраен чиновник в Българска национална телевизия
Александър Кръстев, основател на " Аз чета "
Любомир Денев, музикант
Недко Солаков, художник
Манол Пейков, издател
Нели Огнянова, правист
Георги Гочев, учител в Нов български университет
Аглика Георгиева, публицист
Васил Кънев, компютърен експерт, работил в Българска национална телевизия
Манол Глишев, стихотворец
Александър Спасов, юрист
Павел Златаров, музикант
Иван Христов, стихотворец и музикант
Любена Нинова, музикант и лингвист
Методи Лалов, правист
Еми Барух, публицист
Васил Гюров, музикант
Стефан Германов, актьор
Емилия Дворянова, публицист
Георги Цапков, проектант
Стефка Андреева-Ручера, управител в психиатрична клиника в Англия
Николай Киров, дизайнер
Зорница София Попганчева, режисьор
Крум Савов, публицист
Христо Хаджитанев, редактор на " Стани Богат " по Българска национална телевизия
Тодор Литовски
Галя Митрева, някогашен началник на " Евровизия ", 28 години чиновник в Българска национална телевизия
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР