Журналисти от изданието "Капитал" и лично подсъдимият издател Иво Прокопиев

...
Журналисти от изданието "Капитал" и лично подсъдимият издател Иво Прокопиев
Коментари Харесай

Журналисти на Прокопиев нападнаха съдия, защото осъдил техен колега за клевета

Журналисти от изданието "Капитал " и персонално подсъдимият издател Иво Прокопиев нападнаха съдията от Софийски градски съд (СГС) Петя Крънчева, тъй като си разрешила да разгласи техен сътрудник за клюкар. В обява на уеб страницата "Капитал " се нападна решението на тричленен въззивен състав на Софийски градски съд, с което зетят на Румяна Бъчварова – Росен Босев, е приет за отговорен за това, че е наклеветил някогашния ръководител на Комисията за финансов контрол (КФН) Стоян Мавродиев. В изявление за утринния блок на "Нова телевизия " през 2015 година Босев оповестил, че "Стоян Мавродиев употребява КФН, с цел да репресира "Капитал " и "Дневник " ", както и че "Господин Мавродиев има отношение към схемата за пране на пари, по която обвиняем е Евелин Банев. Чрез свои дейности той е улеснил изпирането на сума, добита от наркотрафик. " Тези изказвания са признати за позорящи и погрешни, а Росен Босев е наказан за клюка по отношение на длъжностно лице, като му е наложена санкция от 1000 лева Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване. Това оповестява Правен свят.

В тази връзка публицисти от "Капитал ", в това число издателите Иво Прокопиев и Теодор Захов, а по-късно и живеещата на фамилни начала с Росен Босев щерка на Румяна Бъчварова – Лора Филева, се подписват под подписка към публицистичен коментар, в който се нападна персонално арбитър Петя Крънчева от Софийски градски съд.

За разлика от доста други обстановки, в които медиите и публицистите на подсъдимия издател са изразявали задоволство от правосъдни решения, изключително по каузи за клюка, които Прокопиев е водил, този път създателите на "Капитал " и "Дневник " заемат диаметрално противоположна позиция и насочат поредност от внушения по адрес на съответния правосъден акт и персонално против съдията от Софийски градски съд. Като се неглижира фактът, че решението е постановено не от един, а от трима магистрати, се внушава неговата назадничавост. Изглежда чиновниците на Прокопиев са недоволни от констатацията на въззивния правосъден състав, че опозоряването на Мавродиев от Босев "категорично не попада в обсега на свободата на словото, предпазена от наредбата на Конституцията и Европейска конвенция за правата на човека, и в обсега на медийната независимост, доколкото медиите са призвани да осведомят правилно и тъкмо обществото, а не да разгласяват погрешна и неточна информация за избрани лица ".

В обявата на "Капитал " се твърди още, че решението на правосъдния състав, управляван от Крънчева, е преднамерено, тъй като съдийката била обект на голям брой сериозни към работата й материали, създател на които е бил точно Росен Босев. Изброените публикации в действителност демонстрират, че в продължение на години Крънчева е била обект на акция, в която съдийката даже е упреквана в осъществяването на закононарушения, явно без съществуването на задоволително доказателства за това, откакто атакуваният магистрат продължава да правораздава и към сегашния миг. С претекст, че не е осведомена с изявленията, Крънчева е отказала да си направи отказ по делото на Мавродиев против Босев, което за "Капитал " също се явява недопустимо.

Крънчева даже е обект на подстрекателство, че била разгледала делото в извънредно късия период от четири месеца, в случай, че била известна с това, че решавала делата си постепенно.

В цялостен синхрон като наличие и като време на издание, паралелно с публицистичната позиция на "Капитал ", със мнение против признаването на журналиста Росен Босев за клюкар излезе и така наречен Асоциация на европейските публицисти - България. Това не е изненадващо, въпреки всичко Босев е член на Управителния съвет на финансираната с грантове от Фондация "Америка за България " организация, с членове публицисти главно от изданията на Иво Прокопиев. В позицията на АЕЖ се насочва предизвестие, че организацията ще сезира интернационалните институции и ще упорства влязлото в действие правосъдно решение да бъде включено с коментар в идния отчет на Европейската комисия по Механизма за съдействие и инспекция.

Макар през есента на 2018 година Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) да одобри Стандарти за самостоятелност на правосъдната власт, които плануват експлицитна реакция при случаи, в които обособен магистрат или група съдии стават обект на проведена акция във връзка техни решения и/или присъди, към сегашния миг такава липсва. Такава реакция в отбрана на правосъдния състав и персонално на арбитър Петя Крънчева би следвало да пристигна от управлението на Софийски градски съд, от представителя на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет или в случай че болшинството от кадровиците в отрасловата гилдия излязат с нарочна декларация. Особено деен в условието на позиции в отбрана на (определени) съдии, изключително през отминалата година, бе и ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов. В случая, сходен ход от негова страна не се чака, изключително откакто по-рано през годината стана ясно, че Крънчева дефинитивно е спечелила едно от делата си пред Върховния административен съд (ВАС) за отвод за формиране на дисциплинарно произвеждане против нея, точно по искане на Панов. Не би било изненада обаче, в случай че Панов изиска инспекция по делото против Росен Босев, изключително с оглед тоталната обязаност на ръководителя на Върховен касационен съд със защитаващите го създатели от изданията на подсъдимия Иво Прокопиев.

Парадоксалното в тази ситуация е, че в други обстановки, нападащите през днешния ден един явно неуместен за тях арбитър, са претендирали от съответните органи на правосъдната власт да заявяват поддръжка за комфортни съдии, главно за тези, които са измежду членовете на така наречен Съюз на съдиите в България (ССБ). Финансираната дълги години още веднъж от Фондация "Америка за България " съсловна организация също няма мнение по повод офанзивата против съдийката от Софийски градски съд.

Казусът с решението на арбитър Петя Крънчева и последвалата офанзива против нея по отношение на осъществяването на служебните й отговорности са образец с изключение на за наложилия се към този момент като стандарт "Двойнствен морал " за публицистите от "Капитал " и магистратите от ССБ, само че и за съществуването на рисков казус, грозящ устоите на правовата страна. Защото, колкото и да не се харесва едно или друго правосъдно решение, откакто то е дефинитивно и влезнало в действие, не е работа на страните по делото да провеждат акция против постановилия го магистрат, а да го изпълнят или да търсят метод за компенсиране от "любимия " на "моралните правозащитници " Европейски съд по правата на човека.

"Правен свят " разгласява и присъдата на тричленен въззивен състав на Софийски градски съд, с което Росен Босев е наказан за клюка за изказванията му по адрес на някогашния ръководител на КФН Стоян Мавродиев.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР